Brasília – glavno mesto Brazilije za arhitekte

Brasilia je glavno mesto Brazilije, ki je bilo načrtno zgrajeno sredi ničesar. Želeli so razbremeniti Rio de Janeiro, ki je bil glavno mesto pred tem. Ko so razmišljali, kam bi prestavili glavno mesto, so našli zapis o “prerokbi” italijanskega svetnika Don Bosca, ki je povedal, da bo v Braziliji med 15. in 20. vzporednikom nastala nova civilizacija. To je bil za Brazilce znak, da je pokrajina Goias, ki je sicer precej odročna za brazilske standarde, idealen kraj za gradnjo novega glavnega mesta.

Brasilia, osvetljena stavba

Brasilia, glavno mesto Brazilije.

Gradnja in zasnova mesta Brasilia

Leta 1955 so začeli s projektom gradnje novega glavnega mesta in v treh letih so postavili Brasilio. Ja, v 3 letih so prišli od načrtov do realizacije! Glavni arhitekt mesta Brasilia je bil slavni Oscar Niemeyer, ki je skupaj z urbanistom Lucio Costa zasnoval celotno prostrano zasnovo mesta, njegov časovni razvoj in rast ter glavne javne stavbe v njem. S pomočjo krajinskega arhitekta Burle Marxa so oblikovali Brasilio v obliki letala, kjer je po sredini (trupu letala) speljana glavna avenija, z vsemi državnimi ustanovami vzdolž nje. Ob robovih (torej v krilih letala) pa so stanovanjske in komercialne stavbe.

Brasilia – glavno mesto Brazilije

Prvi občutek, ko smo se pripeljali v Brasilio je bil prostranost in ogromno zelenih travnatih površin. Brasilia je izredno lepo mesto, polno moderne arhitekture in je največji “spomin” arhitekta Oscarja Niemayerja. A ker je precej odročna in zelo daleč od vseh ostalih krajev (npr. od Ria de Janeira je oddaljeno kar 1200km, od Salvadorja pa 1500km), verjetno tja ne zaide kar vsak popotnik. Obisk res priporočava arhitektrom, gradbenikom in ljudem, ki jih te stvari zanimajo. Spodaj pa je naštetih in na kratko opisanih 5 najlepših in arhitetkurno najbolj zanimivih (najino mnenje) stavb v Brasilii.

Brasilia glavno mesto Brazilije

Prostranost načrtovanega mesta Brasilia

5 najlepših stavb v Brasilii

Palača Itamaraty (Palácio Itamaraty)

Palača se je začela uporabljati leta 1970 kot sedež ministrstva za zunanje zadeve. Stavba je sicer sive, betonske barve, a dvojna fasada, zunanji bazen, notranji atrij in oboki jo naredijo zelo lepo.

Velik bazen nepremične vode pred stavbo ustvarja zanimiv odsev stavbe, v katero se vstopi preko mostu. Stavba ima iz osrednjega atrija direkten dostop do zasebnega zelenega atrija, vrhnje nadstropje pa predstavlja terasno etažo z izjemno lepo pergolo. Kot veliko drugih stavb v Braziliji je tudi pri tem primarna fasada obdana z drugo fasado – vrsto globokih betonskih stebrov, ki z napuščem zagotavljajo, da žgoče brazilsko sonce ne prodre pregloboko v palačo.

palača itamaraty

Palača Itamaraty pred nevihto

Obisk palače Itamaraty

Za obisk palače Itamaraty se je treba prijaviti na ogled. Rok in Vesna (Rokova sodelavka iz biroja, ki je potovala z nama po Braziliji) sta se dopoldan ustavila v palači, kjer so jima povedali, ob katerih urah so vodeni ogledi. Prav tako so tudi povedali pravila oblačenja, ki jih zelo strogo spoštujejo: za obisk palače morajo imeti obiskovalci dolge hlače in zaprte čevlje. Kavbojke (jeans hlače) niso dovoljene. Vstop je brezplačen, vodeni ogledi pa so načeloma vsako polno uro tekom delovnih dni.

Pravosodna palača (Palácio da Justiça)

Stavba pravosodne palače stoji nasproti palače Itamaray, torej na drugi strani izredno široke glavne avenije. Osnovna ideja je bila, da bi bili obe palači zrcalni. In res sta si precej podobni. Stavba pravosodne palače izstopa zaradi svoje fasade, iz katere se konzolno stegujejo betonske plošče, z njih pa padajo slapovi vode. Voda okoli stavbe in promenada stebrov kot druga fasada oba pomagata pri hlajenju notranjosti. Stavbe v notranjosti mi nismo obiskali, ker smo se pozabili naročiti vnaprej.

Pravosodna palača, Brasilia

Zunanji vodnjaki in slapovi. Pravosodna palača

Brazilska katedrala (Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida)

Kot ena izmed prvih stavb, zasnovanih v mestu Brasilia, je brazilska katedrala še posebej zanimiva. V cerkev se vstopa preko klančine v kletno etažo in temnega hodnika, nato pa obiskovalec pride v svetlo, barvito in veličastno glavno dvorano cerkve. Stavba je hkrati zanimiva tudi zaradi posebne strukture nošenja strehe, kjer ukrivljeni nosilci dajejo tako oporo kot tudi zanimivo obliko stekleni strehi. Obisk priporočam v jutranjih urah, saj sonce notranjost močno segreje in je sredi dneva notri neznosno vroče.

katedrala v glavnem mestu Brazilije, Brasilii

Nenavadna kupola brazilske katedrale

Obisk brazilske katedrale

Katedrala je odprta od 8h do 17h, vstopnine ni. Za obisk cerkve je spoštljivo imeti obleke, ki pokrivajo ramena in kolena. Med mašami obiski katedrale niso dovoljeni.

Nacionalni kongres (Palácio do Congresso Nacional do Brasil)

Brazilski nacionalni kongres je najbolj opazna zgradba v Brasilii. Stavba leži v “kabini letala”, torej na čelu vodenja “aviona” Brasilie, saj je kongres tisti, ki sprejema najpomembnejše odločitve v Braziliji. Stavba nacionalnega kongresa je zasnovana tako, da je večina prostorov pod zemeljskim nivojem, kjer je tudi vhod. Nad zemljo pa se dvigata dva “krožnika”. Eden je obrnjen navzdol, drugi pa navzgor in tako predstavljata uravnoteženost med hišo predstavnikov ljudstva ter stavbo senata. Večji, navzgor obrnjen krožnik ima premer 60m, v njem pa je imajo sedež predstavniki ljudstva (angl. House of Representatives). Manjši, navzdol obrnjen krožnik pa ima premer le 30m, notri pa so prostori senata. V sredini pa se dviga visoka stavba, kjer so pisarne uradnikov.

Congresso Nacional do Brasil

stavba nacionalenga kongresa v Brasilii

Ogled Nacionalnega kongresa

Tako kot v palači Itamaraty, imajo tudi v kongresu vodene oglede. Odvijajo se skorajda vsako polno uro. Udeleži se ga lahko vsak, ki je pravilno oblečen (zaprti čevlji in dolge hlače). Ogled je brezplačen.

sejna soba brazilskega senata

V dvorani senata

 

Cerkev Don Bosca (Santurario Dom Bosco de Brasilia)

Edina stavba na tem spisku, ki ni delo arhitekta Niemayerja, ampak je njen avtor arhitekt Claudio Naves. Obiska te cerkve nismo načrtovali, a ker smo se peljali ravno tam mimo, smo se ustavili. Že od zunaj je bilo jasno, da cerkev nekaj posebnega. Nima tradicionalne oblike z zvonikom in glavno ladjo, pač pa je stavba kvadraste oblike z ravno streho, skoraj vse stene pa so iz modrega stekla. Ravno to je najlepši del cerkve Don Bosca – modra stekla! Ker je celotna nosilna struktura hiše pomaknjena na zunanjo ravnino fasade, je notranji del fasade lahko skoraj popolnoma zastekljen in na videz lahkoten. Velike barvane steklene površine dovajajo v prostor razpršeno modrikasto svetlobo in narekujejo hladnejše, sproščujoče vzdušje. Ko smo vstopili v cerkev, nam je zastal dih, tako lepo je bilo.

cerkev Don Bosco, Brasilia

Notranjost cerkve Don Bosca

Obisk cerkve Don Bosca

Cerkev Don Bosca oz. v portugalščini Santuario Dom Bosco je načeloma odprta cele dneve. Za obisk cerkve je spoštljivo imeti obleke, ki pokrivajo ramena in kolena.

Santuario Dom Bosco de Brasilia

Santuario Dom Bosco de Brasilia

Za Roka (in Vesno) je bil ogled Brasilie prava poslastica, Katarina pa je imela tu nekaj več časa zase, za ležanje v viseči mreži v prijetnem hostlu Plan, druženje s super prijaznim lastnikom hostla, poleg tega pa si je privoščila še “šoping” za Melissa čevlji.

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!