Tatacoa – puščava, ki to sploh ni

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Desierto de Tatacoa (puščava Tatacoa) je suho področje med gorskimi verigami v Kolumbiji. Čeprav že v imenu stoji beseda “desierto” – puščava, pa to ni prava puščava. Dejansko gre za pol-suho področje, ki pa še vseeno prejme približno 1000mm dežja na leto.

puščava Tatacoa

Puščava Tatacoa

Nastanek puščave Tatacoa

Nenavadno je, da je sredi sicer zelo zelene države Kolumbije en majhen košček pokrajine čisto suh. Zakaj in kako je do tega prišlo? Tatacoa je v dolini med dvema gorskima verigama. Vsaka stran gora zadrži oblake in z njimi dež, ki pride ali iznad Pacifika ali pa iz Amazonskega gozdu. Posledično do Tatacoe pridejo samo še ostanki padavin, ravno toliko, da kakšna rastlina še uspeva, a ne dovolj, da bi se kraj res zarastel z gozdom, tako kot preostali del Kolumbije. Ker ni dreves, ki bi s koreninami držale zemljo, je z leti prišlo do velike erozije. Dež in veter sta spirala in oblikovala področje v Tatacoi tako, da je sedaj ostala samo še rdečkasta mehka kamnina v obliki stožcev.

kaktus v puščavi Tatacoa

V Tatacoi raste nekaj primerkov rastlin, predvsem kaktusov

Kaj početi v puščavi Tatacoa?

Sprehod po puščavi Tatacoa

Poudariti je treba, da je puščava Tatacoa pravzaprav zelo majhna. Najlepši del – ta, ki je rdeče barve, je sploh majhen. Naokoli je potem še kar precejšne področje suhe pokrajine z belo-sivo kamnino. A ta kljub večji velikosti ni niti približno tako impresivna kot rdeča puščava. Torej, v Tatacoi gremo lahko na sprehod skozi rdečo puščavo. Sprehod traja od 15 minut do 2h, odvisno kateri krog izberemo. Pametno je začeti hoditi zgodaj zjutraj, ko vročina še ni prehuda – konec koncev smo v pol-puščavi, kjer je čez dan izredno vroče.

ženska v puščavi Tatacoa

Samo da zaviješ stran z glavne poti, si že sam v suhi, rdeči pokrajini

Bazen Piscina Los Hoyos

Po sprehodu pa se lahko ohladimo v bazenčkih Los Hoyos. Oglašujejo jih kot naravne bazenčke, čeprav – odkrito povedano – ne vem, kaj točno je tam naravnega. Gre za betonske bazene v suhi pokrajini, napolnjeni so z deževnico, imajo pa lep razgled na puščavo.

Valle de Constelaciones

Valle de Constelaciones ali Valley of Constellations (dolina ozvezdij) je neke vrste podaljšek Tatacoe, pa vendar niti približno tako impresiven kot Tatacoa sama. Tu je puščava bolj zelena, preraščena z grmičevjem in kaktusi. Posebno jo delajo črni kamenji na beli podlagi. Od tod tudi ime, saj naj bi te kamenčki spominjali na zvezde na nebu.

Valle de Costenaciones

Valle de Costenaciones naju ni povsem prepričala

Observatorij Tatacoa

Podobno kot puščava Atacama, je tudi Tatacoa dober prostor za opazovanje zvezd. Namreč večina leta je tu jasno in suho vreme, kar daje idealne pogoje za observatorij. Vodeni ogledi so vsak večer od 19h do 21h, kjer vas astronom popelje skozi observatorij, razloži ozvezdja, ki se jih da videti in potem jih skupaj poskusite poiskati z uporabo teleskopa. Vseeno pa pred obiskom preverite vremensko napoved. Namreč v deževni dobi (maj – oktober) so pogoste popoldanske plohe na okoliških gorah, oblaki pa se lahko raztegnejo tudi preko puščave Tatacoa.

Koliko časa za puščavo Tatacoa?

Ker je puščava Tatacoa res majhna, bo en dan za obisk in ogled vseh znamenitosti popolnoma zadostoval. Prenočite lahko prav na robu puščave (kamp Laberinto El Cusco) ali pa v bližnjem mestu Villavieja.

puščava Tatacoa

puščava Tatacoa je relativno majhna

Za Kolumbijo velja, da je država z največjo biodiveziteto na površino. Puščava Tatacoa je le eden izmed primerov, kako hitro se pokrajina v Kolumbiji lahko spreminja.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog