Laguna Quilotoa in Laguna Cuicocha – katera je lepša?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ekvador je znan po številnih vulkanih in vulkanski pokrajini. Med lepšimi posledicami izbruha vulkana na določenem kraju so zagotovo kraterska jezera oz lagune (kako nastane kraterkso jezero si preberi v objavi o islandskem Kerid kraterju – na koncu objave). V Ekvadorju sta dve izredno lepi laguni: Laguna Quilotoa in Laguna Cuicocha. Prva se gotovo znajde v planu potovanja vsakega obiskovalca Ekvadorja, slednja pa je bolj poredko obiskana, a zato nič manj lepa. Pravzaprav se midva sprašujeva, katera od teh dveh lagun je lepša.

laguna cuicocha

Pogled na najlepšo laguno – le katera izmed dveh je tole?

Laguna Quilotoa

Lagunna Quilotoa se nahaja približno 160km južno od glavnega mesta Quita. Lahko se jo obišče v sklopu enodnevnega izleta ali pa kot postanek v “Quilotoa loop” trekingu, kjer pohodniki v 3 dneh prehodijo razdaljo 40km in obiščejo številne tradicionalne vasice tega dela Ekvadorja.

Laguna Quilotoa leži na višini 3900m in obiskovalcu hitro vzame sapo – ali zaradi visoke nadmorske višine, ali pa zaradi lepote 🙂 Voda v laguni je bazična zaradi vulkanskih mineralov, kar se odraža tudi v posebni modri barvi.

laguna quilotoa

Quilotoa, ko čez njo potujejo oblakil

Laguno Quilitoa si lahko ogledamo z roba kraterja, kjer je veliko “miradorjev” oz. razglednih točk. Za bolj zagnane je pot speljana vse dol do gladine vode lagune. Spusta je za približno 350 višinskih metrov. Dol se pride v približno pol ure, gor pa v … 1h, če ste aklimatizirani na visoko nadmorsko višino oz 1,5 ali 2h, če niste. Druga možnost, za še več hoje, je sprehod po robu kraterja. Cel krog predstavlja okoli 150m višinske razlike (vzponov in spustov), vendar je dolg okoli 11km in vam vzame približno 6h, odvisno od aklimatizacije.

moški in ženska pred laguna quilotoa

Na višini skoraj 4000m je mraz!!!

V vsakem primeru, ne glede na to, od kje si laguno Quilotoa pogledamo, vedno je lepa. Barva vode je take temno modre, globoke barve, nad kraterjem pa se radi preganjajo oblaki in meglice. Namreč laguna Quilotoa je na zahodni strani ekvadorskih gora (Andov), v katere trčijo vse vlažne mase iznad Pacifika.

 

Laguna Cuicocha

Laguna Cuicocha je od Quita oddaljena le 120km in je prav tako lahko obiskana v sklopu enodnevnega izleta iz ekvadorskega glavnega mesta. Nahaja se tudi zelo blizu kraja Otavalo, ki je znano po največjem sejmu lokalnih obrti v Ekvadorju. Nadmorska višina lagune Cuicocha je “le” 3000m in zato predstavlja nekoliko manjšo težavo za neaklimatizirano osebo.

Laguna Cuicocha je poseba predvsem zaradi svojih dveh otokov na svoji sredini. Otoka Isla Teodoro Wolf in Isla Yerovi sta glavni atribut lagune Cuicocha, še dodatno pa ji dramatično ozadje dodaja vulkan Cotacachi (4950m).

ženska pred jezerom

Laguna Cuicocha

Tudi tu se da narediti krožno pot okoli lagune. Pot je dolga približno 14km, višinske razlike na poti je okoli 300m, čas hoje pa približno 4-5h. Ob poti so še nekateri arheološki ostanki, ki pozornost za trenutek preusmerijo od lagune in gora na zgodovino.

Možnost je tudi koristiti ladjico, ki vsakih 30 minut pelje od centra za obiskovalce do otokov (brez možnosti izkrcanja!) in nazaj. Pa naj vsak izbere zase, kaj mu je ljubše: hoja ali vožnja z ladjico.

arheološki ostanki laguna cuicocha

Laguna Cuicocha ima tudi nekaj arheoloških ostankov

Katera laguna je lepša?

Brez dvoma je nama lepša laguna Cuicocha. Manj je obljudena, otoka na sredini pa jo naredita še bolj zanimivo. Tudi barva vode in zeleno-rjavega ozadja sta naravnost fenomenalni. Naj omenim, da je vreme tu bolj stabilno in navadno lepše kot pri laguni Quilotoa. Laguna Cuicocha je gotovo najina zmagovalka.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena