Popotniški nasveti za Ekvador

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ekvador je relativno majhna južnoameriška država, ki leži direktno na ekvatorju (od tod tudi ime). Zaznamujejo jo visoki vulkani, amazonski deževni gozd in seveda otočje Galapagos s svojim posebnim živalstvom. Omeniti velja tudi, da je Ekvador precej bolj razvita in organizirana država v primerjavi s sosednjim Perujem in Kolumbijo in je kot tak zelo preprost za potovanja. Tule pa so najini nasveti za Ekvador, da bo potovanje v to super državo še lažje in lepše.

Več prispevkov o Ekvadorju, načrt potovanja in še druge nasvete pa najdete tule: EKVADOR.

ženska v viseči mreži, montanita

Uživancija v Montañiti.

Nasveti za Ekvador

Najboljši čas za obisk Ekvadorja

Ekvador leži na ekvatorju, kar pomeni, da nima izrazitih letnih časov. Tam je celo leto toplo, le da je en del leta bolj deževen kot drugi. Deževna doba načeloma traja v času našega poletja, torej od maja do novembra, sušna doba pa je od decembra do aprila. Vsak del leta je dober za določeno aktivnost v Ekvadorju. Recimo zima (november – marec) je boljša za vzpone v Ande in obisk nacionalnih parkov npr Cotopaxi, Chimborazo itd. Naše poletje (maj – september) pa je boljše za obisk amazonskega dela Ekvadorja in pa za opazovanje kitov v Tihem oceanu. Vendar pa je v tem času na obali Ekvadorja pogosto megla, zato naše poletje ni najboljši čas za plažo in surfanje v Ekvadorju. Torej nikoli ni 100% idealen čas, vedno pa je pravi čas za obisk Ekvadorja.

repna plavut kita grbavca

Kiti grbavci so razlog, zakaj se Isla de la Plata splača obiskati v času poletja

Viza za Ekvador?

Vize Slovenci ne potrebujemo. Ob vstopu dobimo žig v potni list in možnost 90-dnevnega bivanja v državi v turistične namene.

Finance

V Ekvadorju uporabljajo ameriške dolarje, zato je rokovanje z denarjem za nas še nekoliko lažje (valuta, ki jo lahko dobimo že v Sloveniji in njeno vrednost načeloma poznamo). Kartice sprejemajo skorajda povsod. Večinoma se da plačevati s kreditnima karticama Visa in Mastercard, naša debetna kartica Maestro pa tu ni bila pogosto sprejeta. Gotovino boste potrebovali le za nakupe na npr. tržnicah in za kosila v manjših, lokalnih restavracijah. Midva sva denar dvigovala na bankomatih. Nekateri zaračunavajo provizijo za dvig, ne pa vsi. Iz najinih izkušenj banka Caja Austral ne zaračunava provizije, Banco Guayaquil pa vzame 1,5 USD na dvig. Bankomatov je vedno dovolj, zato ni razloga za skrb glede gotovine.

ženska v črnem tradicionalnem krilu

Nakupi na Mercado de Artesanos, Quito

Nastanitve

Kar se tiče nastanitev Ekvador sploh ni kompliciran. Divje kampiranje je dovoljeno in država je načeloma varna, zato je ta oblika prenočevanja zelo enostavna. Obstajajo tudi urejeni kampi, ki so izredno poceni, a večinoma tudi zelo preprosti (hladna voda v tušu, v straniščih ni kotlička itd). Dalje obstajajo hostli, apartmaji, hoteli … midva sva dve noči preživela tudi v “casa particulares” – pri domačinih, ki sva jo našla na Airbnb. Torej, v Ekvadorju nastanitve niso problem in se najde nekaj za vsakega.

avto toyota 4runner v nacionalni park cotopaxi

Najin kamp pod vulkanom Cotopaxi, Ekvador

Varnost

Ekvador velja za relativno varno državo. Opozoriti velja edino na priložnostne žeparje, ki delujejo v bolj prometnih delih mest. Npr. na avtobusnih postajah, na tržnicah, na avtobusih samih. Takrat pazite na svoje imetje in ga imejte vedno na očeh. Enako velja tudi za vožnje z avtobusi po Ekvadorju. Svoj nahrbtnitk z vrednimi stvarmi imejte vedno tako, da ga vidite. Nikar si ga ne dajte pod noge, saj vam tako lahko oseba za vami z lahkoto odtuji stvari iz nahrbtnika.

nasad banan v Ekvadorju

Ekvador je znan po ogromnih nasadih banan in kakava

Higiena: Wc papir

V Ekvadorju v javnih straniščih navadno WC papirja ni kar tako na razpolago, pač pa ga moraš kupiti ob vstopu. Ali ga prodaja kakšna gospa ali pa se ga dobi v avtomatu. Zato je pomembno, da imate pri sebi nekaj kovancev za nakup straniščnega papirja. No, ali pa prinesite svojega s seboj.

PREBERI ŠE  Viza za Jamajko

Pa še to: porabljen straniščni papir se v celotni Južni Ameriki meče v koš za smeti in ne v straniščno školjko.

Višinska bolezen

Osrednji del Ekvadorja leži visoko v Andih. Npr. mesto Quito pa tudi Cuenca ter številne turistične točke (nacionalni park Cotopaxi, Laguna Quilotoa, Nacionalni park Chimborazo itd) so vsi blizu 3000m. To je že taka višina, ki lahko predstavlja težave. Pomembno je, da se prve dni po prihodu na višino, ne naprezate, ne pretiravate s športnimi aktivnostmi, veliko pijete in se počasi privajate na višino. Več nasvetov glede višinske bolezni pa najdete v objavi: Višinska bolezen – kako jo preprečiti?

ženska pleza na vulkan Rumiñahui

Vzpona na Rumiñahui

Hrana v Ekvadorju

Ekvador ima ogromno res poceni tropskega sadja, ki se ga da kupiti pri uličnih prodajalcih. Za le 2 USD sva midva nakupila več kilogramov različnih sadežev: avokado, mango, banane, kakav, pomaranče, ananas in še kaj. Mimogrede: ali ste vedeli, da praktično vse banane, ki jih lahko kupimo v Sloveniji, prihajajo iz Ekvadorja! Torej, splača se v Ekvadorju najesti banan, saj so enake, kot jih dobimo pri nas, le veliko bolj sveže.

tropsko sadje

Ekvadorsko sadje! Njami!

V Ekvadorju imajo v času kosila zelo ugodne obroke. Menu del día ali Almuerzo je kosilo, ki v lokalnih restavracijah stane le 2 ali 3 USD. Jedi so večinoma sestavljene iz riža in piščanca. Ob obali se dobi veliko morske hrane. Najbolj znan je njihov ceviche (surova riba v limoninem soku). V amazonskem predelu Ekvadorja pa se dobi tudi kakšno res eksotično hrano, npr. nabodalo iz ličink. Ali pa preprosto pečeno koruzo, tudi banano. Kakor komu paše 🙂

pečena koruza, ekvador

Pečene banane, koruza ali pa ličinke na nabodalu!

Sim kartica v Ekvadorju

Ekvador je za razliko od ostalih južnoameriških držav zelo dobro pokrit s telefonskim signalom. Drugod je signala zmanjkalo takoj, ko sva zapustila mesto, v Ekvadorju pa sva imela skoraj povsod res dober signal. Zato je tudi nakup sim kartice v Ekvadorju res smiseln. Najboljšo pokritost in najnižje cene ima ponudnik Claro. Sim kartica stane 5 USD, potem pa jo je treba najprej aktivirati in registrirati na vaše ime – za to potrebujete potni list, jeklene živce in kakšni dve uri časa v poslovalnici Claro operaterja 🙂

tropski deževni gozd Mindo

Tropski deževni gozd Mindo

Elektrika

Električne vtičnice v Ekvadorju so ameriškega tipa, to pomeni, da so potrebni pretvorniki. Če ga nimate doma, se ga da kupiti v Ekvadorju. Imajo jih skoraj v vsaki trgovini in so relativno poceni (cenejši kot pri nas).

Kaj obiskati v Ekvadorju?

Večina ljudi Ekvador povezuje z Galapagosom, odmaknjenim otočjem, kjer je Darwin dobil idejo za svojo evolucijsko teorijo in kjer živijo zelo zanimive živali. A, poveva vam, da je Ekvador še veliko več kot le Galapagos. Obala Ekvadorja se v poletnih mesecih (julij – september) ponaša z velikimi možnostmi za ogled kitov. Namreč te ogromni sesalci se izognejo zimi na Antarktiki tako, da priplavajo v toplejše vode severnega Peruja, Ekvadorja in Kolumbije. Poleg tega je nedaleč od obale tudi otok Isla de la Plata, ki mu pravijo tudi Galapagos za reveže. Poleg kitov na poti do otoka, se da tam videti številne plazilce in ptiče, tudi modronoge booby-je (strmoglavce). V vodah okoli otoka pa plavajo morske želve in številne pisane ribice, ki živijo v koralnih grebenih v bližini.

bluefooted booby na isla de la plata

Ikona Galapagosa in tudi Isla de la Plata: modronogi strmoglavec ali bluefooted booby

Na poti proti notranjosti države prečimo pas deževnega gozdu, kjer se nahaja čudoviti Mindo, slapovi Siete Cascadas ter številni nasadi banan in kakava. Tropska okolica, bujno zelenje, vlaga in nenavadne živali so skupni imenovalec tega področja Ekvadorja.

slap Siete Cascadas, Ekvador

Eden izmed slapov v seriji Siete Cascadas

Po sredini države potekajo Andi, kjer so možni trekingi, alpinistični vzponi ali pa občudovanje gora od daleč. Vzpela sva se na vulkan Pichincha v bližini Quita ter na vulkan Rumiñahui v nacionalnem parku Cotopaxi. Tu v Andih sta tudi čudoviti laguni Quilotoa in Cuicocha – ena lepša od druge, poleg tega pa je tu tudi slavni Mitad del Mundo (središče sveta), kjer lahko stojimo na ekvatorju.

laguna cuicocha

Pogled na najlepšo laguno Laguna Cuicocha

Ekvador ima na vzhodu amazonsko nižavje, kjer so možni izleti v džunglo, kopanje v rekah in jezerih ter sprehodi do slapov. Midva sva se kopala v Laguni Azul ter si ogledala čokoladnico Tsatsayaku, kjer sva jedla najboljšo čokolado celega potovanja! V kraju Baños je polno termalnih vrelcev ter veliko adrenalinskih aktivnosti, od gugalnic, zip-line, gondol, raftinga itd.

ženska na gugalnici, Baños

Guganje na gugalnici pod hiško na drevesu. Baños, Ekvador

Kljub temu da je Ekvador majhna država (za južnoameriške standarde), je tu ogromno za početi. Uživajte in srečno pot!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena