5 stvari, ki jih lahko počneš v kraju Baños, Ekvador

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Baños je sicer majhen kraj v Ekvadorju, vendar izredno turističen. Že kot ime pove, je Baños v prvi vrsti poznan po termalnih vrelcih in kopališčih, potem pa so tu še vulkan, slapovi, gugalnice, adrenalinske dogodivščine … V Baños res vsak najde nekaj zase.

ženska na gugalnici, Baños

Guganje na gugalnici pod hiško na drevesu.

5 stvari, ki jih lahko počneš v kraju Baños

1.) Slap Pailon del Diablo

Pailon del Diablo je verjetno vrhunec ogledov v okolici Bañosa. Ta izredno mogočni slap z višino 80m in nenormalno količino vode, ki pada preko skal, bo navdušil vsakega popotnika. In tudi vsakega namočil do kosti. Namreč pršenje slapu ter občasni sunek vetra sodelujeta tako dobro, da se vsi obiskovalci vrnejo čisto premočeni.

Pailon del Diablo ima 2 vhoda, dve vstopni točki. Midva priporočava, da izberete spodnji vstop, saj se veličino slapu najboljše dojame ravno od spodaj. Poleg tega pa ta pot vključuje (opcijsko) tudi nekaj plazenja pod skalami in na koncu ogled slapu od zadaj. Toliko vode, da si popolnoma brez besen in hkrati popolnoma moker. Vstopnina je 2 USD na osebo za spodnjih vhod. In na to še enkrat toliko za zgornji vstop.

pailon del diablo, Baños

Pailon del Diablo

2.) S košaro preko reke (Tarabrita Manto de la Novia)

V seriji adrenalinskih dogodivščin okoli Bañosa je prevoz s košaro čez kanjon reke Rio Pastaza. Sama vožnja niti ni kaj dosti adrenalinska, saj je vožnja podobna npr. vožnji z gondolo. Adrenalinsko jo naredi stanje košare. Namreč varnostni standardi tu so precej nizki. Človek v košari stoji, ograja je le nekje do pasu, košara pa stara že krepkih več deset let. Normalno se ne zgodi nič pri tej vožnji, vendar pa je tudi boljše, da ne razmišljate, kaj vse bi se lahko zgodilo 🙂 Na poti čez kanjon se da videti slap Cascada Manto de la Novia (Nevestin plašč), kar je tudi glavna atrakcija te vožnje.

Vožnja s košaro stane 2 USD. Poleg košare pa ponujajo tudi zip-line, ki poteka praktično po isti trasi, z enakimi razgledi, le način potovanja preko kanjona je nekoliko drugačen 😉

ženska na gugalnici tabrita moto de la novia

Drži se! To košara morda ne bo prišla na drugo stran v enem kosu

3.) Romantična hiška na drevesu z gugalnico (Casa del Arbol)

Ali je lahko še lepše? Hiška na drevesu, pod njo pa gugalnica z razgledom na vulkan in dolino pod njem. Zveni sanjsko, kajne? In tudi je. Res se je noro gugati nad strmim pobočjem in s super razgledom.

Vstopnina na Casa del Arbol je 1,5 USD na osebo in zajema obisk hiške na drevesu in uporabo večih gugalnic.

casa del arbol z gugalnico

Gugalnica pod hiško na drevesu. (vreme ni najbolj sodelovalo, ampak je bilo tudi v tem primeru zelo lepo)

4.) Ekstremna gugalnica Vuelo del Condor

Če je že mene navdušilo guganje nad prepadom – in to v navadno oz. normalno veliki gugalnici, pa je bilo za Roka to premalo. V okolici hiške na drevesih (Casa del Arbol) je več gigantskih, adrenalinskih gugalnic. Ena izmed njih se imenuje Vuelo del Condor (kondorjev let) in to je Rok tudi preiskusil. Gre za ogromno gugalnico, s katero se zagugaš nad dolino, nad krajem Baños. Če gre verjeti domačinom, se gugalnica zaniha za kar 60m!

PREBERI ŠE  Zakaj je Urugvaj vreden obiska?

Cena guganja na tej ogromni gugalnici je 15 USD do 20 USD.

vuelo del condor

Ali kdo vidi Roka, ki se guga? PS: majhen j in visoko v zraku

5.) Namakanje v termalnih vodah

Ni boljšega kot se kopati v topli vodi s pogledom na vulkan, kajne? No, ravno v kraju Baños je to mogoče. Terme Balneario al Salado so direktno pod vulkanom Tungurahua, postavljene v sredino bujne zelene pokrajine in ob stičišče hladne reke, ki priteče izpod Andov ter vročih termalnih vrelcev, ki prihajajo iz vulkanskega podzemlja. Ko to vodo zmešajo skupaj, dobiš od zelo vročih, prijetno toplih pa do hladnih bazenčkov.

Balneario al Salado

Balneairo al Salado. Naravne termne v Baños

Vstopnina v Balneario al Salado je 3 USD na osebo (kar je smešno poceni), obvezna pa je uporaba kopalne kape, ki se jo da kupiti za 0,5 USD v bližnjih trgovinah.

Baños je super kraj za nekajdnevni aktivni oddih v Ekvadorju. S prijetno klimo (nikoli res vročo in nikoli res mrzlo), s čudovitimi razgledi in zanimivimi aktivnostmi, je Baños gotovo top destinacija v Ekvadorju. Uživajte!

moški in ženska v bazenu

Kape so obvezne. Niso ravno presežek mode, ampak, ko jih itak vsi nosijo, potem sploh ni tako slabo 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena