Nasveti za poceni potovanje na Nizozemsko

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

V Evropi nekako velja pravilo, da bolj ko gremo proti severu, dražje potovanje postaja. Čeprav Nizozemska ni med najdražjimi državami, pa tudi poceni ravno ni. Midva sva bila na Nizozemskem že večkrat, vsakič sva si ogledala en košček države in vsakič sva potovala na nekoliko drugačen način. Sedaj pa sva vse najine izkušnje zbrala skupaj in pripravila nasvete, kako po tej državi potovati čim ceneje. Tole so torej najini nasveti za poceni potovanje po Nizozemski.

Nasveti za potovanje na Nizozemsko

Letalska karta

Prvo vprašanje je seveda, kako sploh do Nizozemske. Trenutno je najcenejša in in tudi najudobnejša opcija letenja z nizozemsko letalsko družbo Transavia, ki leti iz Brnika v Amsterdam. Cena karte je od 35€ v eno smer. Druga opcija je EasyJet iz Benetk, ki prav tako leti v Amsterdam.

Letalska karta do Amsterdama

Z uvedbo letalske povezave Ljubljana – Amsterdam nam je postala Nizozemska zelo dostopna

Prevoz po Nizozemski

Ko si enkrat v Amsterdamu, se ti najbolj splača potovati naokoli z javnim prevozom. Le-ta je na Nizozemskem dobro organiziran, relativno pogost in funkcionalen (razen, če sneži – takrat se vse ustavi!). Za vožnjo z letališča Amsterdam v center mesta je najbolj priročen vlak, ki ima postajo direktno pod letališčem, pelje pa te do glavne železniške postaje v Amsterdamu. Tudi med večjimi mesti se najhitreje potuje v z vlaki, med manjšimi kraji pa so avtobusi bolj prikladni, medtem ko so za potovanja po mestih najboljše podzemne železnice. Iskanje prevoza je zelo enostavno. Spletna stran oz. aplikacija www.ns.nl je namreč namenjena točno temu in s to aplikacijo se res ne moreš zgubiti.

Ov-chipkaart

OV-chipkaart – karta za nizozemski javni promet

Karte za vse vrste javnega prevoza lahko kupuješ sproti na avtomatih, ampak v tem primeru doplačaš 1€ za vsako vožnjo. To je strošek printa karte za enkratno uporabo. Lahko pa si kupiš plastično kartico, imenovano OV-chipkaart, ki stane 7,5€, nanjo naložiš nekaj denarja in potem se tako kot pri nas z Urbano, ob vstopu na npr. vlak s kartico registriraš. Zelo pomembno: ob izstopu iz vlaka ali busa, se moraš s kartico ponovno registrirati. Na ta način ti potem sistem izračuna strošek vožnje, ki se odšteje od kredita na kartici. Če boste javni promet koristili več kot 7x se vam nakup kartice zagotovo splača!

Prenočišča na Nizozemskem

Najcenejše prenočišče je gotovo preko Couchsurfinga – na ta način spiš brezplačno pri domačinih.  V večini primerov najinih obiskov Nizozemske sva tako spala zastonj. Kdor ni za te “hece”, pa naj si pogleda pestro izbiro hostlov. Midva priporočava hostle iz verige HI (Hosteling International). Še preden rezervirate katerega izmed teh hostlov, si uredite njihovo člansko izkaznico, ki vam prinese 10% popusta. Kartico dobite pri Slovenskem popotniškem združenju (povezava). Na Nizozemskem se HI hostli imenujejo Stayokay in so vsi zelo zgledno urejeni, kar je na splošno kvaliteta hostlov te verige.

recepcija hostla Stayokay Rotterdam

Hostel Stayokay Rotterdam je v Zanimivi kockasti hiši

Midva sva bivala v njihovem hostlu v Rotterdamu, ki je v zelo zanimivi stavbi – definitivno vredna ogleda. Več o tem hostlu sva pisala v objavi Cube Houses. V Amsterdamu pa sva bivala v hostlu Stayokay Vondelpark. Super je zato, ker ima direktno avtobusno povezavo z letališčem, hostel je ogromen z lepimi sobami in prijetnim prostorom za druženje, takoj pred vrati pa ima Vondelpark – najpopularnejši amsterdamski park.

hostel stayokay rotterdam

Takole pa zgleda soba v Cube house

Za še več zasebnosti, a vseeno relativno nizko ceno, pa predlagava najem stanovanja preko AirBnb (koda za popust v višini 30€ je na tejle povezavi).

PREBERI ŠE  Couchsurfing – spoznavaj svet na svojem kavču

Hrana na Nizozemskem

Najceneje bo, če si hrano pripraviš sam. Trgovine Albert Heijn so praktično na vsakem koraku in zelo dobro založene. Druga najcenejša možnost je ulična hrana, kot npr. ocvrt krompirček, pice, vaflji ali pa surova riba herring (slanik). Če pa želiš pojesti nekaj konkretnega, pa priporočava obisk restavracij v času kosila, t.i. lunchtime, kar je med 11h in 16h. Takrat so cene približno za tretjino nižje kot sicer.

Lunchtime v Rotterdamu

V času kosila imajo restavracije posebne ponudbe nekoliko cenejših menijev

Ogledi

V mestih priporočava udeležbo na free-walking-tour, ki ti da neko osnovo za raziskovanje mesta. Čeprav se oglašujejo kot brezplačna tura, dejansko na koncu pobirajo prostovoljne prispevke oz. napitnino. Ampak plačilo ni obvezno. In če se ne počutiš tako, pač ne plačaš 😉 Kar se tiče ostalih ogledov pa naj vsak presodi, za katere vstopnine je pripravljen odšteti nekaj denarja in kaj je preveč. V tejle objavi sva napisala nekaj stvari za Amsterdam, ki jih priporočava oz. odsvetujeva. Tako, da se boste lažje odločili 😉

Rijks Museum

Rijks Museum je naravnost čudovit

Nama je bil zelo všeč tudi Rotterdam, pa bližnji mlini na veter Kinderdijk so tudi čudoviti. Mesto Utrecht je zanimivo študentsko mesto, v kolikor pa imate več časa, pa lahko greste še na jug države, ki je manj urban in je več narave.

 

Lahko bi rekla, da je stavek Kdor se znajde, lahko potuje zelo poceni, postal že najin moto. Ampak vedno znova ugotavljava, da je temu res tako. Malo iznajdljivosti in hitro se da privarčevati nekaj denarja. En evro ta, drug evro drugje … in na koncu je potovanje že zelo poceni.

Ima še kdo kakšen nasvet za poceni potovanje na Nizozemsko? Deli ga v komentarju.

moški in ženska ob kanalu v Amsterdamu

Lep pozdrav z Nizozemske! 🙂 Tokrat sva tukaj prvič skupaj

Komentiraj

2 komentarja

Andreja 07/2021 - 18:55

Zdravo! Hvala za tale blog in vse informacije. Septembra se odpravljam na samostojno raziskovanje te lepe države. Ko sem bila prvič, so me na letališču pobrali in nisem potrebovala misliti o tem kako bom potovala do mesta, po mestu itd.
Vprašanje na katerega še nisem zasledila odgovora imam: na kartico za javni prevoz naložiš dobroimetje. Koliko stane vožnja?? Kako se obračunavajo vožnje? Če naložim 50€ kaj to pomeni?
Hvaležna bom za odgovor😊

Odgovor
Katarina 07/2021 - 10:34

Živjo,
cena vožnje je različna glede na prepotovano razdaljo. Za trenutno veljavne cene priporočam, da preveriš njihovo uradno spletno stran. Na vsaki postaji se štempljaš. Torej, ko vstopiš na postajo (preden greš na vlak/metro), poskeniraš kartico in potem, ko izstopiš še enkrat. Sistem preračuna, koliko km si prevozila in ti zaračuna to vožnjo oz. ti odbije znesek iz kartice. Če naložiš 50eur, pomeni, da imaš veliko denarja gor za prevoze po državi 😉

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena