Ženska v muslimanskem svetu – izkušnja in nasveti iz Omana

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kako se obnašati in oblačiti, ko greš na potovanje v državo z drugačno vero in drugačnimi navadami? Naj se podredim sistemu in si lase pokrijem z ruto? Ali naj ostanem neomajna in se držim svojih navad od doma, saj meni vera ne zapoveduje tega? To so bila moja vprašanja pred odhodom na potovanje v muslimansko državo Oman. Sedaj, ko sem vse to doživela pa z vami delim nasvete, kako je bili ženska v muslimanskem svetu. Oz. kako naj ženska popotnica potuje po Omanu.

ženska s koranom v roki pred mošejo v Muškatu

Obisk mošeje je dovoljen le v primerni obleki: dolge hlače, dolgi rokavi in ruta na glavi. Na koncu pa dobiš brezplačen izvod Korana 🙂

Na spletu sem zasledila vse mogoče nasvete – iz ene skrajnosti do druge. Nekdo je priporočal nakup abaye – dolge črne obleke, ki jo nosijo Arabke, drugi pa so govorili, da je vsaka oprava sprejeta. In kakšna je realnost? Nekje vmes, seveda.

ženska v Omanu pred tržnico Mutrah souq

Sprehod po Omanu: dolgo krilo in majica s kratkimi rokavi. Čisto sprejemljivo.

Moji nasveti za žensko v Omanu:

 • Ramena in kolena naj bodo vedno pokrita.
 • Izogibaj se dekoltejem in oprijetim oblekam.
 • Naglavna ruta ni obvezna, jo je pa priporočljivo vedno imeti pri roki – za trenutke, ko se boš počutila preveč izpostavljena, te bo zeblo v kakšnem močno klimatiziranem prostoru ali pa boš želela obiskati mošejo.
 • V mošejo lahko vstopiš le, če imaš dolge hlače ali krilo do tal, majico z dolgimi rokavi in ruto na glavi. Pred vstopom pa se je treba tudi obvezno sezuti.
 • Na turističnih plažah se lahko kopaš tudi v kopalkah, načeloma pa je bolj primerno, če greš v vodo v majici in hlačah.
 • Rokovanje z moškimi ni primerno in je nezaželeno.
 • Pretirano izkazovanje ljubezni med možem in ženo / fantom in punco na javnih krajih ni dovoljeno. To vključuje tudi držanje za roke!
 • Stranišča so pogosto tiste vrste – za počepnit, WC papir je na voljo le občasno, vedno pa je ob stranišču mini tuš, ki nadomesti potrebo po straniščnem papirju ? Nasvet, ki ga lahko dam je torej: vedno imej pri sebi WC papir, stranišč za počepnit pa se je dobro čim prej navaditi.
 • Omanci so res prijazni ljudje. Ni se jih treba bati, če te ogovorijo na ulici ali v trgovini. Po mojih izkušnjah je vsakega predvsem zanimalo od kod sem in kaj mi je v Omanu najbolj všeč.
 • Načeloma se moški in ženske ne rokujejo. Torej, če ti moški ne poda roke, to ni zaradi nespoštovanja, ampak je to pač njihova kultura.
 • Ženska v muslimanskem svetu ima nekoliko drugačno vlogo kot pri nas. To je treba sprejeti. V Omanu smo pač le turistke, obiskovalke.
evropska ženska in muslimanski moški

V plezališču Hadash z domačinom.

Oman ni noben “bav-bav” kar se tiče ženskih popotnic. Ljudje tam so izredno strpni in prijazni, veseli vsakega obiskovalca in obiskovalke, na nas pa je, da spoštujemo njihovo kulturo, saj smo vendarle pri njih na obisku.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena