Al Sawadi Beach – kje so vse školjke?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Bil je najin drugi vikend v Omanu. Tako kot prvega, sva tudi drugega preživela na plaži, tokrat približno 70km severozahodno od Muškata na Al Sawadi Beach. Tja naju je pripeljal zapis na nekem blogu, da je to plaža polna školjk. Dobesedno je pisalo, da je tam školjka pri školjki! Drugi razlog pa je bilo dejstvo, da od tu organizirajo potapljaške izlete na otočke Daymaniat. Kakšna pa je bila realnost? Lahko si predstavljate, da nekoliko drugačna, kot sva si jo predstavljala.

Al Sawadi Beach

Al Sawadi Beach z nekaj školjkami in otočki v bližini

Plaža Al Sawadi Beach

Resort, ki naj bi organiziral izlete je bil zaprt, domačini pa so za otoke Daymaniat prvič slišali. Vsi so nama ponujali le vožnjo s čolnom okoli bližnjih otokov, imenovanih Sawadi. Tudi školjk ni bilo kaj dosti, bilo bolj za vzorec na mivkasti plaži oz. na kakšnem kupu med smetmi je bilo nekaj zdrobljenih.

Vikend na plaži Al Sawadi

Če sva prvi vikend na plaži Al Seifa imela izredno prijetno izkušnjo in sva pohvalila domačine, njihovo obnašanje, kolegialnost in prijaznost, pa tega ne moreva storiti za dogajanje na plaži Al Sawadi. Tu je bilo polno smeti, ostankov hrane, papirčkov, nabodal od piknikov … Staro in mlado se je preganjalo po plaži s  4-kolesniki oz. terenskimi vozili in bili ne samo zoprni zaradi glasnosti, ampak tudi nevarni, saj so vozili presneto blizu pešcev.

odtisi avtomobilskih gum na peščeni plaži

Kolesnice 4-kolesnikov ter sence naju in potepuškega psa, ki se nama je pridružil na sprehodu

Najprej sva hotela kar takoj spakirati in iti dalje, a ura je bila že pozna, midva pa utrujena, zato sva se odločila, da vseeno ob mraku postaviva šotor in prenočiva tu. Iz varnostnih razlogov (zaradi norcev v terencih na plaži) sva se v času sončnega zahoda umaknila v vodo. Rok je lahko šel v kopalkah, Katarina pa v oblekah, ki so pokrivale ramena in kolena, ter seveda vse vmes 🙂 Glede na število domačinov naokoli je bila to namreč edina možnost za spodobno plavanje. Da pa vse le ni bilo tako slabo, sva iz vode lahko opazovala čudovit sončni zahod, ko je šlo sonce direktno v morje – stvar, ki je v Omanu, ki ima večino obale obrnjene proti vzhodu, ne vidiš velikokrat!

ženska v dolgem krilu na plaži Al Sawadi BEach, Oman


Katarina v dostojni opravi za na omansko plažo: kolena in ramena morajo biti pokrita!

Naslednje jutro, v nedeljo, je bilo mirno … začel se je delovni teden in plažo sva imela praktično zase. No, če odštejemo nekaj potepuških psov, ki so nama sledili na sprehodu do trdnjave Al Sawadi. Ta stoji na visoki skali in je peš dostopna le med oseko, pa še to ne za dolgo časa, saj se voda hitro vrne. Ko pa pride plima, pa je treba do tja s čolnom, ki ti ga domačini rade volje ponudijo za nekaj rialov. Na poti sva nabrala nekaj izredno lepih školjk, morskih zvezd, ki naj bi jih bilo tu tudi veliko, pa žal nisva našla.

Trdnjava Al Sawadi

Trdnjava Al Sawadi je dostopna samo v času oseke, ko se po plitvini lahko sprehodiš

Nasveti za Al Sawadi Beach

Kaj je torej nauk tega:
– Če želite videti sončni zahod v morje v Omanu, je Al Sawadi Beach verjetno edini kraj, kjer je to mogoče.
– Če želite nabirati školjke tudi lahko pridete sem – ne pa pričakovati plaže iz školjk, kot sva jo midva. Plaža je mivkasta in ob oseki, ko se voda umakne za nekaj metrov, se da med mivko najti tudi marsikatero lepo školjko.
– Če želite mirno plažo z možnostjo potapljanja (snorkljanja) okoli bližnjih otočkov, pridite sem med delovnim tednom, torej od nedelje do četrtka.
– Če pa želite imeti omanski piknik in se voziti po plaži s 4-kolesnikom, potem pa je petek ali sobota pravi čas za obisk Al Sawadi plaže.
školjke na mivkasti plaži

Zdrobljene školjke na plaži. Daleč od tega, da bi jih bilo tako veliko, kot nekateri opisujejo.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena