Falam beach in beli flamingi

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kaj, flamingi so tudi v Omanu?! Greva jih iskat! je bil moj odziv na prebrano dejstvo v Lonely Planetu 🙂 In tako sva prišla na plažo Falam Beach in tam dejansko našla flaminge.

Regija Al Wusta se razteza čez celoten centralni Oman in je trenutno med turisti dokaj nepriljubljena. Najin Lonely Planet vodič ji je namenil le 2 strani in vse kar opisuje je naravni rezervat z arabskimi oryx-i (antilopami), ki je noro drag in otok Masirah, ki je težko dostopen. Sva pa na internetu prebrala, da si omanska vlada prizadeva, da bi to regijo spremenila v top turistično destinacijo. Eden izmed projektov je tudi Al Wusta Wetland Reserve – morkišče v zalivu Masirah, kjer živijo flamingi.

Falam Beach, Oman

Falam beach: plitvina in mangrove … v daljavi pa tudi flamingi

Plaža Falam Beach

Midva sva se odločila ustaviti na plaži Falam (ali Filim beach), kjer se da videti vse značilnosti mokrišča: plitvo morje, polno velikih in majhnih rib, skalnato obalo polno rakcev, mangrove (drevesa, ki rastejo v slani vodi) in neskončno flamingov, ki svoje dolge noge namakajo v tej plitvini.

ženska stoji na skali nad morjem

Mangrove, skalnata obala in plitvina

Zanimiva je zgodba, kako sva flaminge opazila. Ker s seboj nisva imela daljnogleda, jih sprva sama nisva opazila. Želela sva vprašati ribiče v bližini, če vedo, kje se da videti flaminge oz. če bi naju s svojim čolnom zapeljali do tja. Vendar nismo našli skupnega jezika. Oni so govorili le arabsko, midva pa razen “hvala” in “dober dan” tudi nisva znala. Poskušala sva z Google Translate, pa so se vsi smejali stavkom, ki jih je Google pisal. Predvidevam, da niso bili smiselni. Potem smo preklopili na mimiko in uporabo rok. Poskušala sva upodobiti ptiča in stari ribič je takoj razumel. Še on je začel kriliti z rokami kot da ima krila in spuščati neke čudne glasove. Ker še nikoli nisva slišala flamingovih zvokov, sva samo kimala in upala, da poskuša posnemati te ptiče.

Ko smo se nekako sporazumeli, naju je peljal do tistega dela obale, kjer se je odprl pogled na vsaj sto belih flamingov, ki so se mirno “pasli” v plitvini.

beli flamingi

Kako so elegantni teli flamingi!

Ali ste vedeli, da barva flamingovih peres odseva njihovo prehrano? Tisti ptiči, ki pojedo veliko oranžnih in rdečih alg, imajo roza perje, ostali pa belo. Teli omanski flamingi očitno ne jedo obarvane hrane, saj je njihovo perje bele barve.

Kratek sprehod po plaži je napolnil najine žepe z lepimi školjkami, Rokov vrat (ki je bil teh par minut na soncu brez sončne kreme) pa obarval živo rdeče 🙂 Na žalost pa je razkril tudi veliko smeti na obali. Če bodo želeli, da to postane tale plaža Falam turističen kraj, bo treba še bolj skrbno pobirati smeti z obale. Čeprav flaminge to očitno ne moti 🙂 Oni pridno korakajo po vodi in lovijo ribice ter nabirajo alge.

plitvina s flamingi

Koliko flamingov našteješ?

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena