Središče sveta – Mitad del Mundo

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Datum prvotne objave je februar 2014, ko sem Mitad del Mundo obiskala sama. Objava pa je prenovljena julija 2019, ko sva se v sklopu najinega Gringo Tripa še skupaj odpravila na ekvator.

Glede na ime države, Ekvador, je seveda jasno, da le-ta leži na ekvatorju. 25km severno od Quita, točno na ekvatorju leži vasica La Mitad del Mundo. Sama po sebi ni nič posebnega, a turiste privlači dejstvo, da stoji točno na središču Zemlje oz točno na ekvatorju.

ekvator mitad del mundo

Na ekvatorju! Po 7 mesecih sva z južne poloble spet prišla na severno.

Kako do Mitad del Mundo in kaj si tam pogledati?

Mitad del Mundo leži približno 30km severno od Quita in tja vozijo redni avtobusi. Prevoz traja približno 1h, odhodi avtobusov pa so izredno pogosti. Ko pridemo do Mitad del Mundo imamo na izbiro dve lokaciji za ogled. Eno je muzej Intiñan, kjer leži ekvator glede na meritve domorodcev. Nekaj metrov južneje pa stoji visok spomenik, ki označuje ekvatorsko črto glede na kasnejše meritve francoskih znanstvenikov. Katera lokacija je bolj pravilna, ne vem, vendar pa je muzej Intiñan bolj zanimiv, zato sva obiskala slednjega.

Muzej Intiñan na ekvatorju

V muzeju je ogled možen le z vodičem, ki najprej predstavi indijanska plemena, ki še danes živijo v Ekvadorju, nato sledi ogled ekvatorja (črte, narisane na tla) in izvedba nekaterih zanimivih poskusov. Čisto na koncu pa smo si ogledali še tradicionalno obrt v Ekvadorju.

Fizikalni poskusi na ekvatorju

Na sami črti, ekvatorju, je naša vodička izvedla nekaj fizikalnih poskusov. Kaj je na ekvatorju tako posebnega? Gravitacija oz. težnostni pospešek na ekvatorju je manjši kot na polih. To pomeni, da si na ekvatorju malo lažji, kot pa v Sloveniji 😀 Iz tega sledi, da lahko na ekvatorju postaviš jajce na glavico od žeblja in jajce stoji pokonci, se ne prevrne. To lahko potrdim, ker je Roku res uspelo postaviti jajce na žebelj! Poleg tega pa je res težko hodit po tej črti, ekvatorju. Dali so nam nalogo, da hodimo po črti tako, da dajemo stopalo pred stopalo. In res je težko, kot bi bil človek malo pijan! Menda je tudi to zaradi manjšega delovanja sil na ekvatorju in mi tega nismo vajeni, zato imamo težave.

Corriolisova sila

Shema vrtinčenja na severni in južni polobli, vir: http://science.kennesaw.edu

Zaradi Coriolisovega učinka se vetrovi na severni polobli vrtijo v desno, na južni polobli pa v levo. Na ekvatorju pa se te dve sili izničita.Tako na primer se voda v odtokih pri nas, na severni polobli vrtinči v desno smer, v Avstraliji se vrtinči v levo, v Ekvadorju pa se ne vrtinči, ampak gre samo direktno dol, v odtok! Ta poskus so nam je pokazala tudi vodička. V spodnjem videu lahko vidite, da voda res samo odteče, brez vrtinca. Fenomenalno!

Potem se je vodička prestavila kakšen meter na jug, torej dol z ekvatorja, na južno poloblo in ponovila poskus, tokrat se je voda vrtinčila v levo smer! Potem smo se prestavili še na severno poloblo in tam se je voda vrtinčila v desno smer! Bila sem navdušena, čeprav je malo težko verjetno, da je razlika tako očitna na tako majhni razdalji. Znanca Andrew in Chelsea iz Kanade sta na svojem blogu Two bein’ chilli razložila morebitno prevaro, ki jo izvajajo vodiči. Češ da, ko se prestavijo na eno ali drugo stran ekvatorja, vodo vlijejo v lijak pod kotom in potem takoj odprejo zamašek. Seveda se potem voda začne vrtinčit. Vsak naj zase presodi, komu bo verjel.

na ekvatorju

Z eno nogo na južni, z drugo pa na severni polobli. Me bodo Coriolisove sile raztrgale na pol? 🙂

Poleg vseh teh eksperimentov pa sva v Mitad del Mundo občudovala tudi številne kolibrije, ki so letali tu naokoli. Namreč, v muzeju imajo pripravljene številne pitnike s sladko vodo, ki privabljajo kolibrije.

kolibri

V muzeju Intiñan (Mitad del Mundo) imajo tudi veliko pitnikov

Komentiraj

Lahkih nog naokrog