Rajski otoki Venezuele: Los Roques

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ali ima Južna Amerika sploh kaj lepih plaž? Ja, Brazilija ima nekaj lepih plaž, ampak so večinoma vse obrnjene na odprto morje in tako ne ravno prijetne za kopanje. Ste slišali koga, da je hvalil Kolumbijo? Nekaj lepih plaž je tam, ampak naju nobena ni prepričala, saj so spet večinoma vse z močnimi valovi in tokovi. Zagotovo pa nihče ni pomislil na Venezuelo, kajne? A, poveva vam, da ima Venezuela najlepše plaže v Južni Ameriki! Venezuelsko otočje Los Roques velja za skriti dragulj Karibov. Neskončna plitvina, topla mirna voda, vroče sonce, bel pesek … in tako zelo turkizne vode nisva videla še nikjer. Pravi raj!

plaža Los Roques, Madrisky

Preprosto čudovito

Najprej bom predstavila najlepše kotičke otočja Los Roques, potem pa sledijo bolj koristne informacije.

Najlepše plaže otočja Los Roques

Najprej je treba povedati, da so vse nastanitve na otoku Gran Roque, ki pa nima nobene posebno lepe plaže. Zato vse nastanitve ponujajo izlete do bližnjih in daljnih otokov, kjer so plaže naravnost rajske. Večinoma je tako, da sta otoka Cayo Madrisky in Cayo Francisky vključena v ceno nastanitev, za obisk ostalih otokov pa je treba doplačati.

Cayo Madrisky

Najbolj dostopna plaža je na otoku Madrisky. Prvi dan, ko sva prišla na Los Roques, sploh nisva vedela, kako in kaj. Pač, vsedla sva se na čoln in rekla, naj naju odpeljejo na prvi otok. In tako sva pristala na otočku Madrisky, ki naju je takoj očaral. Čisto bel pesek in čudovita turkizna voda, ki se preliva preko horizonta. Bilo je rajsko in takoj sva vzljubila tale otoček.

karibska plaža na Los Roques

Los Roques: turkizna voda, bel pesek … kaj češ lepšega

Na plaži so nama družbo delali pelikani, ki so z višine pikirali dol v vodo in tako lovili ribe. Pri tem pa so jim nagajali galebi, ki so pelikanom poskušali ukrasti ujeto ribo.

Tale otoček nama je bil tako všeč, da sva se zadnje dopoldne pred povratkom v Caracas, še enkrat vrnila sem in še enkrat občudovala to noro turkizno vodo.

Cayo Francisky

Cayo Francisky je drugi najbližji otok, ki je večinoma vključen v paket z nastanitvijo. To pomeni, da je prevoz do otoka brezplačen. Plaža na tem otoku ima tisto tipično “neskončno” plitvino, po kateri arhipelago Los Roques tudi slovi. Še bolj kot plaža in plitvina pa naju je navdušil koralni greben ob otoku. Čudovite korale, ogromno ribic, midva pa sva našla še jastoga. Poleg tega pa je tam potopljen tudi kip Marije, ki ji domačini pravijo tudi Virgen del Valle in je priprošnjica ribičev.

Laguna de Rabusky

No, tole pa ni plaža, pač pa samo en velik košček plitvine, kjer živijo čudovite morske zvezde in ogromne školjke. Laguna de Rabusky je lahko del celodnevnega izleta, imenovanega “Mini tour”. Tekom te mini ture se obišče še nekatere druge otoke (npr. Noronky in Crasky), ampak za naju je bila Laguna Rabusky najboljša. Pač videti morske zveze, večje od moje dlani, je nekaj res posebnega. In veste, koliko zvezd je tam! Ena poleg druge! Noro in čudovito!

Cayo Crasky

Še en izredno lep otoček s čudovitim belim peskom, turkizno vodo, majhnim centrom za reševanje želv in menda odlično restavracijo, kjer se dobi jastoga. Želve so za najine poglede v premajhnem prostoru, jastoga pa tudi ne bi jedla. Kar pa naju je tu res navdušilo je bil koralni greben. Primerljivo lep kot tisti na otoku Francisky, vendar pa sva tu plavala čisto sama, obkrožena z milijonom majhnih rib. Bila sva sredi jate rib, ki se naju sploh ni bala in je vztrajno plavala okoli naju. Čudovit in edinstven občutek.

karibska plaža Venezuela, Cayo Crasky

Pač, noro lepo. Cayo Crasky

Vsak izmed otočkov je bil nekaj posebnega, ampak zaključiva lahko, da ima Madrisky najlepšo plažo, Crasky pa najlepši podvodni svet. No, nikakor pa ne bi izpustila Lagune de Rabusky z morskimi zvezdami, ki so bile pravzaprav glavni razlog za obisk prav otočja Los Roques.

PREBERI ŠE  Najin bucket list: Južna Amerika

Sedaj pa h koristnim nasvetom in več informacijam o otočju Los Roques:

Koristni nasveti za potovanje na otočje Los Roques

Kje se sploh nahajajo otoki Los Roques?

Arhipelag Los Roques leži v Karibskem morju, približno 100km severno od obale Venezuele. Dostopni so z mini letalom in sicer let iz Caracasa (glavnega mesta Venezuele) traja slabo uro. Trenutno obratujejo le tri letalske družbe, ki povezujejo arhipelag Los Roques s celino: Conviasa, Albatros in AeroCaribe. Venezuelci pravijo, da je Conviasa najboljša, saj ima najnovejša in najvarnejša letala. Za naše evropske standarde pa tudi ta letala verjetno ne bi šla skozi varnostne kontrole. Midva sva let preživela, težav ni bilo, se je pa treba zavedati, da varnost ni tako poostrena kot v razvitem svetu.

Conviansa mini letalo

Mini letalo, ki povezuje Caracas z otočjem Los Roques

Letala letijo na največjega izmed otokov v arhipelagu, na Gran Roque. Tam je treba ob prihodu plačati vstopnino v nacionalni park Los Roques, ki trenutno znaša 20 USD, nato pa urediti še imigracijo: pokazati potni list, s katerim vas vpišejo v sistem. Dovoljen čas bivanja na otokih Los Roques je 30 dni.

arhipelag los roques

Pogled na arhipelag Los Roques z zraka

Otok Gran Roque je edini, ki ima urejene nastanitve za turiste pa tudi kakšna trgovina in restavracija se najde. Nima pa lepe plaže. Za tiste najlepše plaže je treba na bližnje (ali daljne) otočke v arhipelagu. Ampak najlepše plaže itak že poznate 😉

Kako potovati na arhipelag Los Roques?

Večina turistov pride na Los Roques v sklopu paketne ponudbe. Agencije ponujajo letalsko karto, namestitev z all inclusive kompletom ter izleti na sosednje otočke. Čeprav sva želela vse sama organizirati, sva ugotovila, da večina namestitev (imenujejo se posada) nima spletne strani, niso na booking.com ali kakšnem drugem portalu in ne odgovarjajo na emaile. Tudi letalske karte do Los Roques-ov ne moreš kupiti sam, ampak jo lahko kupijo le agencije v Venezueli. Še opozorilo: na to mini letalo lahko vzameš samo 10kg prtljage in vse to je ročna prtljaga. Torej, preudarno pri pakiranju!

pogled z letala na Los Roques

Neverjeten pogled z letala, ko prideš do arhipelaga: ta nora turkizna barva plitke vode!

No, tako sva pač obupala in dejansko najin 4-dnevni izlet na otočje Los Roques rezervirala preko agencije. Ker so cene že tako zelo visoke, sva pač izbrala najcenejšo varianto in paket kupila preko agencije Venezuela Paso a Pasito. Oni so nama ponudili letalsko karto ter 4 dni/3 noči v posadi srednjega razreda (Posada Aquamarina), z vključenimi vsemi obroki in izleti na bližnje otoke za 475 USD na osebo. Denar sva nakazala na italijanski račun njihovega šefa, ki je v evrih zahteval 435€. Bili so najcenejši, a vseeno ne vem, če bi jih priporočila še komu, saj izkušnja ni bila tako zelo super.

pilota v kabini

Odprta kabina, kjer lahko natančno opazuješ, kaj počne pilot med letom do Gran Roque letališča

Kakšne so cene na otočju Los Roques?

Ja, cene na otočju Los Roques so kar precej zasoljene. Sploh v primerjavi s sicer poceni Južno Ameriko. Tule je nekaj primerov cen za tujce, toliko, da boste imeli občutek:

 • Povratna letalska karta Caracas – Gran Roque: 250 USD
 • Nočitev v posadi: od 70 pa do 180 USD na osebo na noč (polni penzion)
 • Enodnevni izlet: od 60 USD dalje, odvisno od oddaljenosti otočkov
 • Izposoja senčnika: 2 USD na osebo
 • Izposoja plastičnega stola za na plažo: 2 USD na osebo
 • Potapljanje: okoli 150 USD na osebo
 • Kite surfing: od 150 USD dalje
 • Izposoja maske in plavutk: 15 USD na dan (prinesite svoje!)
 • Izposoja kajaka: 20 USD na uro
 • Koktejl v baru z WiFi-jem: 15 USD
 • Pivo: 5 USD
hiška na kolih na karibskem otočju

Premium lokacija za posado.

Zakaj sva se odločila za Los Roques?

Ni ravno v najini navadi, da hodiva na take drage kraje, sploh pa ne, da hodiva v all inclusive resorte. Ampak včasih pa tudi nama zapaše 🙂 Za zaključek najinega 9 mesečnega potovanja po Južni Ameriki sva si želela nekam na plažo, kjer bova dala lahko vse štiri od sebe, počivala, se sproščala in se nekako pripravljala za prihod domov. Tako sva med brskanjem po internetu prišla do otočja Los Roques. “Ampak to je v Venezueli. Tam pa sedaj res ni varno za potovanje!” je bila najina prva misel. Po podrobnejši raziskavi stanja v Venezueli in predvsem na otočju Los Roques pa sva ugotovila, da se kljub krizi po Venezueli da potovati in da so Los Roques-i najbolj varen kotiček države. Čeprav ne poceni, so bili otoki Los Roques pravi raj in točno tisto, kar sva potrebovala: turkizno morje, čudovit podvodni svet in počitek na plaži.

moški in ženska v karibskem morju

Uživancija v turkiznem morju na Los Roques

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena