Slap Mikaševiči (Мікашэвічы)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Med planiranjem potovanja v Belorusijo sem na Instagramu našla sliko slapu in pripis Mikashevichi. Slap Mikaševiči je na fotografiji zgledal lep in ne da bi kaj dosti načrtovala in preverjala, sva slap Mikaševiči dodala v naš plan.

Naj povem, da se prepisi iz cirilice v latinico zelo razlikujejo, vsaka navigacija, vsak zemljevid ima svoje. Npr. tele Mikaševiče smo našli napisane tudi kot Mikashevichy in Mikashevichi, obcestni znaki pa so vsi v cirilici, torej je zapis sledeč: Мікашэвічы. Vso srečo pri iskanju krajev v Belorusiji 😉 Seveda na spletu nisem zasledila nobene druge informacije o tem slapu, tudi v vodičih se ga ne omenja. Ampak bodimo iskreni, o Belorusiji je itak zelo, zelo malo informacij.

Slap Mikaševiči v Belorusiji teče po rjavi kamnini

Slap Mikaševiči v Belorusiji

Slap Mikaševiči – kako ga najti?

Torej, kraj Mikaševiči se nahaja na jugu Belorusije, približno 200km južno od Minska (glavnega mesta). Ko smo zapeljali v mesto, smo šli v najbližjo trgovino in vprašali, kje je slap Mikaševiči, zraven pa pokazali sliko z Instagrama. Prvi sogovornik je rekel: »Ne, česa tako lepega pri nas nimamo.« Nato pa naju je odpeljal do naslednje prodajalne in tam vprašal gospo za pultom. Povedala je, da edina voda, ki je v bližini mesta, je v kamnolomu ter nama na papir narisala, kako pridemo do tja. Seveda je vsa komunikacija potekala v ruščini z njihove strani in v slovenščini z najine. Ampak smo se sporazumeli.

Po navodilih smo se odpeljali do kamnoloma, vsega ograjenega in s policijo oz. nekimi drugimi uniformiranimi uradniki spredaj. Bolj malo verjetno se nam je zdelo, da bo tam slap, pa tudi če je, nas verjetno ne bodo spustili notri. Z Rokom sva šla do vratarja in vprašala, če imajo tam slap. Gospodična se je nasmehnila, prikimala in nekaj zavpila na drugo stran. Avto smo morali parkirati in priti vsi do vratarnice. Nam ni bilo nič jasno, kaj se dogaja, v vratarnici pa so se vsi smejali in se pogovarjali, da so tujci prišli gledat njihov slap. Rok je previdno vprašal, koliko je vstopnina. Gospodična se je spet samo nasmehnila in odkimala. »OK, vsaj zastonj je,« smo pomislili 🙂 Ko smo se vsi zbrali pri vratarnici, so nas napokali v nekega prastarega terenca ter odpeljali proti kamnolomu.

moški za volanom

Naš šofer po kamnolomu

Slap Mikaševiči – taka pot pa takle cilj …

Glede na to, da nikjer ni bilo nič napisanega o slapu, nismo pričakovali nič posebnega. In res, sam slap je bil visok le nekje 7 – 10 m, in bolj kot slap bi temu lahko rekli, da pač voda, rečica pada čez manjši nasip. Ampak pršenje slapu je v poletni vročini res prijalo. Nasprotno od slapu, se je pa odprl pogled na celoten – ogromen – kamnolom! Po napisih sodeč tukaj kopljejo granit. Od našega voznika smo izvedeli, da so zaloge granita tu ogromne, saj ga kopljejo že približno 20 let in je ocenjeno, da ga bodo lahko kopali še do leta 2050. Zanimivo je, da gre večino granita za izvoz v Rusijo, Poljsko in v Baltske države.

ogromen kamnolom črnega granita

Ogromen granitni kamnolom

Sam slap ni bil noben presežek, celotna izkušnja vožnje s prastarim terencem, ogled kamnoloma in pogovor v ruščini/sloveščini pa je bila odlična! Za vse, ki bi želeli videti slap, so tu koordinate: 52,84793; 27,59184 oz. v Mikaševičih poiščite kamnolom Granit (РУП Граніт) – je v Google Maps.

skupina ljudi poleg zelenega terenskega avta si ogleduje manjši slap

Slap Mikaševiči in mi za primerjavo velikosti

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena