Roof of Africa in prelaz Sani pass

by Katarina Hocevar
Objavljeno: Posodobljeno:

Državico Lesoto smo zapustili po najbolj dramatični lesotski cesti, imenovani Roof of Africa (streha Afrike). Gre za pot dolgo 150 km od mesta Oxbow do mejnega prehoda Sani pass (prelaza Sani), ki je polna serpentin, strmih klancev in vodi preko večih prelazov, vse pa se odvija nad 2500m.

Roof of Africa

Pokrajina tu je spet dih jemajoča: kakšni hribi, kakšna cesta, kako strma je, kako ostri so zavoji! Noro! Na našo srečo je celotna cesta sveže asfaltirana in je bila vožnja po njej malo hitrejša in prijetnejša. Čeprav priznam, da sem makadanskih cest tu, v Lesotu, že čisto navadila 🙂

cesta Roof of Africa v Lesotu

Šibamo po klancu navzdol

Na poti smo se nekajkrat dvignili nad 3000m, kjer smo našli še zaplate snega in se kepali 🙂 Ja, tudi v Afriki imajo sneg in led! Pa zanimivo je, da tudi na tej višini še rastejo rastline: drobne lepe rožice.

Želeli smo obiskati tudi še delujoč rudnik diamantov Letseng, ki menda v državno blagajno prinese največ denarja in je ponos Lesota. A območje je močno varovano in brez posebne dovolilnice in vnaprejšnje najave, obiska nismo mogli nadaljevati (čudno, ane? :))

znak za rudnik diamantov Letseng

Niso nas spustili blizu rudnika diamantov

Sani Pass

Na koncu te poti se nahaja planota Sani Top, ki se zaključi s prelazom Sani Pass (2895 m). Tam smo si v najvišjem pubu v Afriki privoščili vročo čokolado, potem pa se polni energije povzpeli na dva tri-tisočaka v bližini.

pohodniki v močnem vetru

Močan veter na vrhu 3000m visokega griča nad Sani Top planoto

Prelaz Sani Pass je mejni prelaz med Lesotom in Južno Afriko. Na vrhu prelaza oz. na koncu planote Sani Top je meja, kjer smo se odštempljali iz Lesota, nato pa se spustili na menda najboljšo 4×4 avanturo v Afriki: cesta na južnoafriški strani prelaza Sani Pass.

Asfaltna cesta se na meji z Južnoafriško republiko konča in z njo tudi lepo vreme. S planote smo se strmo spuščali po makadamski cesti in v gosti megli. Bilo je grozljivo! Komaj smo videli 2 metra pred seboj, cesta pa je bila polna strmih ovinkov in serpentin, seveda nobene obcestne ograje, namesto nje pa prepadi! Pa razmočena podlaga in škripajoče zavore ter listnate vzmeti na našem avtu. Janji se je kar vrtelo 🙂 Ampak nam ni bilo hudega, saj nas je Rok srečno pripeljal v dolino.

Sani Pass cesta

Slaba cesta in slabo vreme na južnoafriški strani prelaza Sani Pass

In tako se je končala naša pustolovščina po Lesotu. Nama je bilo kar težko zapustiti državo prijaznih ljudi in čudovite narave, Janja in Tomaž pa sta bila vesela civilizacije v Južni Afriki 🙂 Sani Pass žal zaradi slabega vremena ni prinesel želene top izkušnje ceste za 4×4. Morda naslednjič 😉

Lesoto

Eden zadnjih razgledov v Lesotu

Komentiraj

Lahkih nog naokrog