Edini gozd v Lesotu – nacionalni park Tsehlanyane

by Katarina Hocevar
Objavljeno: Posodobljeno:

Ko sva doma planirala potovanje po Lesotu, sva si to gorsko državico predstavljala veliko bolj zeleno in gozdnato. A dejansko so hribi v Lesotu rjavkaste barve. Deloma je to verjetno zaradi letošnje hude suše, deloma pa so razlog rastline, ki rastejo po teh hribih: suhe, grmičaste trave, samo sem pa tja se najde kakšno drevo ali grm. Edino park Tsehlanyane naj bi imel gozd, v katerem živi vrsta antilop eland. Takoj smo se odločili stvar preveriti še sami.

vejica akacije, park Tsehlanyane

Lesoto je precej rjava dežela. Nimajo kaj dosti zelenja

Ok, priznam, naslov je malo zavajajoč: gozd v parku Ts’ehlanyane ni edini, je pa eden redkih v Lesotu. Pesniško pretiravanje 😉

Park Tsehlanyane

Lokacija parka Tsehlanyane

Park se nahaja približno 30km JV od mesta Butha-Buthe, kar je približno na sredini države Lesoto. Cesta do parka je dobra, asfaltirana in se vije ob majhni rečici, v kateri so ženske iz vasi v bližini prale perilo.

cesta v Lesotu

Pogled proti parku Ts’ehlanyane

Treking v parku Tsehlanyane

Da bi se narave dodobra nagledali, smo se odločili za vzpon na bližnji, 2800m visok hrib, ki vodi skozi lesotski gozd in mimo antilop.

Začeli smo hodit, se vzpenjali vedno više, a okoli nas je bilo le neko grmičevje. Počasi smo se dvignili nad gozdno mejo in spet smo hodili po suhih travah. Kje je sedaj ta zavarovan in poseben gozd? Na poti nazaj dol sem prišla do sklepa, da mora biti gozd tisto rastje, grmovje spodaj. Pa tudi na zemljevidu je bil tam označen gozd. Ampak gozd pa tak! Tu rastejo akacije, in ker jih je veliko, so to področje poimenovali gozd. Zame je definicija gozda skupek visokih dreves, človek pa hodi POD krošnjami teh dreves. Nisem botanik, ampak drevo bi moralo imeti deblo, ki se na neki višini razveja v krošnjo, akacije pa imajo zelo tanko deblo, ki se razveja že takoj pri tleh. Pa tudi cela rastlina ni višja od 2-3m! Torej so akacije grm, kajne? Vsaj te v parku Tshelanyane definitivno delujejo kot grm.

Da ne bo zvenelo, da se samo pritožujem: akacijev “gozd” je bil zelo lep, saj je ravno cvetel. in je bil zato v nežno zeleni in rumeni barvi. Pa tudi park sam je čudovit. Zvečer lepi sončni zahodi, čez dan razgledi na hribe in pa mir, tišina, nikjer nobenega, samo žvrgolenje ptičkov … Res je bilo lepo.

 

PS: do našega cilja, vrha na 2800m nismo prišli, ker nas je vmes pregnal dež, smo pa v daljavi, z daljnogledi videli kar nekaj elandov. Tura torej uspešna 🙂

Pa še INFO: park je odprt od 6:00 do 17:00, kasneje vstop ni mogoč! Vstopnina v nacionalni park znaša 30 LSL (loti – ednina, maloti – množina) oz 40 LSL, če v parku prenočiš. Glede nastanitev pa sta dve možnosti: luksuzna Maliba lodge ali zelo preprosta National Park House, ki ponuja sobe in prostor za kampiranje.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog