Lvov

Lvov ali po ukrajinsko Lviv me je izredno pozitivno presenetil. Ukrajino sem pač pričakovala kot revno deželo z veliko porušenimi zgradbami kot posledico vojne v zadnjem letu. Seveda sem vedela, da je (bila) vojna le na vzhodu države na Krimskem polotoku in Donetski regiji, ampak vseeno se mi je podoba uničenja usidrala v možgane.

3 “slovenski cigani” in ukrajinski pesnik Ševčenko
Glavni trg v Lvovu in opera v ozadju

 

Ostanek nasilja in spopadov v Lvovu
Lvov pa je pravzaprav čisto nasprotje! Včasih je ta del spadal po Avstro-Ogrsko kraljevino, kar se izrazito opazi na arhitekturi mesta; fasade in pročelja hiš so podobna kot v Ljubljani, pa na Dunaju in Budimpešti. Samo da so v Lvovu vse te fasade neobnovljene in zaprašene od izpustov mimovozečih avtobusov. Ampak ravno ta starinskost in pristnost daje Lvovu poseben čar. Meni se je zdelo res lepo mesto.

 

Vzdušje v centru Lvova je zelo sproščeno
arhitektura mesta je podobna kot v ostalih srednje evropskih mestih.

Mesto Lvov je znano tudi po kavarnah še iz avstro-ogrskih časov. Tam so se zbirali intelekualci, liberalci, študentje tekom raznoraznih obdobij v ukrajinski zgodovini in tam so se rojevale pesmi in romani ter osamosvojitvene ideje. V vodiču Lonely Planet sem prebrala, da je še posebno zanimiva in pristna kavarna Cabinet, saj naj bi imela še originalno pohištvo iz avstro-ogrskega obdobja. S pomočjo navigacije smo našli ulico, kjer naj bi se ta kavarna nahajala, vendar nikjer ničesar podobnega kavarni. Ob podrobnejšem pregledu, smo našli zaprašeno izložbo. Še boljše smo pogledali in res je steklu pisalo Cabinet. A notranjost je razkrivala, da so se očitno odločili kavarno zapreti ali pa prenoviti. Notri je bilo vse podrto, odkopano, zaprašeno … no, morda je pa to ta starinskost, ki jo Lonely Planet obljublja? 🙂 Smo pač odpešačili do naslednje odprte kavarne in si tam privoščili popoldansko malico.

Matevž je navdušen na kapučinom
Rok pa se veseli ukrajinskega bureka
Najbolj me je v Lvovu presenetilo dejstvo, da nikjer ne prodajajo razglednic! Prijateljici, ki zbira znamke sem želela poslati razglednico z ukrajinskimi znamkami, vendar je v celem mestu ni bilo mogoče najti. Na koncu sem v kiosku kupila kuverto in jo prelepila z znamkami! Namreč tudi nisem uspela dobiti znamke, ki je namenjena pošiljanju v tujino. Tako sem mogla skombinirati znamke z nižjimi vrednostmi, da je vsota zadostovala za pot pisma do Slovenije.
Cerkvica v predmestju Lvova
Slučajno smo vstopili v cerkev Sv. Elizabete in Olge in nas je popolnoma očarala.
Nekdanja gotska katoliška cerkev, danes ruska pravoslavna. A čudovita!

 

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!