Luz – britansko letovišče na jugu Portugalske

Iz vroče Sevilje sva se pripeljala v obmorsko vasico na jugu Portugalske – Luz. Tu je kakšnih 20°C manj! Vsak trenutek v Luzu je bilo presenečenje, pozitivno ali negativno.

Prvi šok je bila seveda temperatura zraka. Ko sva stopila iz avtobusa, sva takoj začela iskati puloverje. Kljub temu, da smo avgusta, je pihal neprijeten hladen veter. Po dolgi poti iz Španije sva si zaželela ohladitve v morju, a ker je bilo že zunaj hladno, sva kopanje v Atlantskem oceanu prestavila na naslednji dan.

Naslednje jutro je bilo sončno in sva se odločila, da greva v morje. Na plaži je bilo veliko ljudi, v morju pa praktično nikogar. Malo čudno se nama je zdelo, a vseeno sva pogumno zakorakala v morje. Uf, hitro sva se ustavila. Voda je LEDENA!!!! Rok je tekel notri, se namočil in tekel ven iz vode. Pri meni pa je šlo vse zelo počasi. Korak po korak sem se prepričevala, da tako mrzlo pa tudi ni. Ampak je bilo mrzlo! Spominjalo me je na našo Sočo! Resno, ko sem zaplavala, sem se počutila, kot da me tisoče iglic zbada v kožo. Par minut v vodi in že sem tudi jaz tekla nazaj na plažo in se nastavljala soncu.

Le zakaj ne vidimo nikogar v morju? 🙂

Sprehod do Rocca Negra je bilo izredno pozitivno presenečenje. Slišala sva, da so tam blizu plaže neke zanimive skale. V osnovi sva iskala naravne mostove in loke, ki sta jih morje in veter izoblikovala in so na vseh razglednicah in v vseh turističnih vodičih.

Iskala sva tole!
vir: https://www.reddit.com/r/portugal/comments/343rl5/algarve_caves_wallpaper/

Žal do teh skal nisva prišla, ker naju je prej ujela tema, sva pa vseeno videla vsaj začetek teh klifov, Rocca Negra. Zelo zanimiva skala, prav vidiš, kako je nastajala, saj je vsaka plast drugačne barve! Še bolj pa sva bila navdušena nad pravilnimi pravokotniki, ki so nastali ob lomljenju te skale! Res, vsi so enako veliki in vsi koti so pravilni. Res fenomenalno!

Barvne plasti v klifih
Čisto pravilni skalnati pravokotniki
Naslednje presenečenje: v Luzu je poleti večina ljudi, turistov Britancev. Najprej sva bila izredno vesela, ko so vsi govorili angleško in ni bilo nobene težave pri komunikaciji. Malo manj vesela sva bila apartmaja, kjer so v kopalnici tiste smešne angleške pipe. Tisto, ko je ena pipa za vročo vodo in druga, ločena pipa za mrzlo vodo. Še vedno mi ni jasno, kako je lahko to praktična zadeva in kako se to sploh uporablja. V nedeljo sva šla tudi v cerkev. Malo sva zamujala (kot vedno) in ko stopiva notri in se hitro potuhneva v zadnjo klop, nama najprej ni bilo jasno, kaj je narobe. Nekaj je bilo drugače … aja, seveda! Jezik! Vse sva razumela! Ja, maša je bila v angleščini! Midva pa sva pričakovala nerazumljivo portugalščino. Po kakšnih 10 minutah sva ugotovila, da sploh ne prisostvujeva katoliški maši, pač pa anglikanski! Lol 🙂

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!