Luz – letovišče na jugu Portugalske

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Iz vroče Sevilje v Španiji sva se pripeljala v obmorsko vasico na jugu Portugalske – Luz, kjer sva si tekom najinega 3-tedenskega potovanja po Španiji in Portugalski privoščila 3 dni počtika. Luz je v bližini nekoliko večjega Lagos-a in je tipično morsko letovišče. Mestece je polno apartmajev, hotelov, sobic za najem. Imajo majhno trgovino s hrano, vse ostalo pa so turistični trgovinice. Nama je oddih na backpackerskem potovanju prišel zelo prav. No, pa tudi v Luzu nisva preveč počivala. En dan plaže, ostalo pa sva hodila okoli. Vsak trenutek v Luzu je bilo presenečenje, pozitivno ali negativno.

mivkasta plaža s klifi v ozadju. Luz, Portugalska

Luz – počitniško letovišče na jugu Portugalske

Luz – počitnice presenečenj

Mrzel veter, mrzla voda

Prvi šok je bila temperatura zraka. V primerjavi s Sevljo je bilo tu kakšnih 20°C manj! Ko sva stopila iz avtobusa, sva takoj začela iskati puloverje. Kljub temu, da smo avgusta, je pihal neprijeten hladen veter. Po dolgi poti iz Španije sva si zaželela ohladitve v morju, a ker je bilo že zunaj hladno, sva kopanje v Atlantskem oceanu prestavila na naslednji dan.

Naslednje jutro je bilo sončno in sva se odločila, da greva v morje. Na plaži je bilo veliko ljudi, v morju pa praktično nikogar. Malo čudno se nama je zdelo, a vseeno sva pogumno zakorakala v morje. Uf, hitro sva se ustavila. Voda je LEDENA!!!! Rok je tekel notri, se namočil in tekel ven iz vode. Pri meni pa je šlo vse zelo počasi. Korak po korak sem se prepričevala, da tako mrzlo pa tudi ni. Ampak je bilo mrzlo! Spominjalo me je na našo Sočo! Resno, ko sem zaplavala, sem se počutila, kot da me tisoče iglic zbada v kožo. Par minut v vodi in že sem tudi jaz tekla nazaj na plažo in se nastavljala soncu.

turisti na peščeni plaži, v ozadju belo obmorsko mesto Luz

Le zakaj ne vidimo nikogar v morju? 🙂

Roca Negra

Sprehod do Rocca Negra je bilo izredno pozitivno presenečenje. Slišala sva, da so tam blizu plaže neke zanimive skale. V osnovi sva iskala naravne mostove in loke, ki sta jih morje in veter izoblikovala in so na vseh razglednicah in v vseh turističnih vodičih.

skalnate strukture na jugu Portugalske

Tole sva iskala
Image by Julius Silver from Pixabay

Žal do teh skal nisva prišla (slabo planiranje) sva pa vseeno videla vsaj začetek klifov, Rocca Negra. Zelo zanimiva skala, prav vidiš, kako je nastajala, saj je vsaka plast drugačne barve! Še bolj pa sva bila navdušena nad pravilnimi pravokotniki, ki so nastali ob lomljenju te skale! Res, vsi so enako veliki in vsi koti so pravilni. Res fenomenalno!

skala v pravokotni obliki, plaža Luz

Čisto pravilni skalnati pravokotniki

Kolesarjenje do najbolj JZ točke Evrope

V bližini Luza je tudi Cabo de São Vicente, najbolj JZ točka Evrope. Rednega prevoza do tja ni, zasebnega šoferja ali organizirane ture nisva želela (cena, turističnost), zato sva se odločila, da si bova najela kolesi in odkolesarila do svetilnika na koncu rta. Kaj pa je to takega 30km v eno smer bova pa že prekolesarila. Hja … ni šlo tako gladko, kot sva si predstavljala. Več o kolesarjenju pa preberi tule: S kolesom do najbolj JZ točke Evrope.

ženska s kolesom ob prometnem znaku, ki napoveduje 20% klanec

Kolesarjenje do Cabo de São Vicente definitivno ni šlo po ravnem

Mini angleška kolonija

Naslednje presenečenje: v Luzu je poleti večina ljudi, turistov Britancev. Najprej sva bila izredno vesela, ko so vsi govorili angleško in ni bilo nobene težave pri komunikaciji. Malo manj vesela sva bila apartmaja, kjer so v kopalnici tiste smešne angleške pipe. Tisto, ko je ena pipa za vročo vodo in druga, ločena pipa za mrzlo vodo. Še vedno mi ni jasno, kako je lahko to praktična zadeva in kako se to sploh uporablja. V nedeljo sva šla tudi v cerkev. Malo sva zamujala (kot vedno) in ko stopiva notri in se hitro potuhneva v zadnjo klop, nama najprej ni bilo jasno, kaj je narobe. Nekaj je bilo drugače … aja, seveda! Jezik! Vse sva razumela! Ja, maša je bila v angleščini! Midva pa sva pričakovala nerazumljivo portugalščino. Po kakšnih 10 minutah sva ugotovila, da sploh ne prisostvujeva katoliški maši, pač pa anglikanski! Lol 🙂

Večer na plaži Luz

Večer na plaži Luz

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena