Legenda iz Antwerpna

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Antwerpen je drugo največje belgijsko mesto in leži le 55km severno od Bruslja. Kot je verjetno vsakemu poznano, se Belgija deli na flamski in valonski del. Flamska je severni del države, kjer se govori flamščino (jezik zelo podoben nizozemščini), Valonija pa zavzema južni del Belgije, kjer je glavni jezik francoščina. Nekje na sredini, med obema pokrajinama pa se nahaja Bruselj in je kot neka nevtralna cona in dvojezično območje. Antwerpen je torej severno od Bruslja, kar pomeni na Flamskem in je tako največje in glavno flamsko mesto.

Glavni trg v Antwerpnu

Glavni trg v Antwerpnu in kip, ki simbolizira legendo o imenu mesta

Antwerpen je znan predvsem zaradi diamantov, namreč večina vseh svetovnih diamantov se proda tukaj, v tem belgijskem mestu. Zanimivo pa je bilo, da nisva videla kaj dosti prodajaln z diamanti po mestu, pa sva jih prav iskala. Ampak verjetno je to logičen varnostni ukrep.

Legenda o nastanku Antwerpna

Najbolj zanimiva stvar v mrzlem decembrskem dnevu v Antwerpnu je bil glavni trg s kipom in legendo, ki kroži okoli njegovega nastanka. Ime mesta izhaja iz besed “hand werpen“, kar po flamsko pomeni vreči, metati dlan. Zgodbica pa gre takole:

Druon Antiggon je bil velikan, ki je stražil most čez reko Scheldt in za prečkanje pobiral mostnino. Tisti, ki mu niso želeli ali niso mogli plačati v denarju, so mu morali dati svojo dlan. Velikan jim jo je odsekal in vrgel v reko. Kot v vsaki zgodbici se je tudi tu našel korenjak po imenu Silvius Brabo, rimski vojak, ki se je odločil, da bo temu naredil konec. Spopadel se je z velikanom, mu odsekal roko in jo vrgel v reko. To je bilo simbolično dejanje, da je velikanu vrnil, kar je on prej hudega storil lokalnemu prebivalstvu, potem pa je velikana še obglavil. Mesto je bilo rešeno, ljudje so lahko mirno prečkali reko, v spomin na to junaško dejanje pa so Barbu postavili kip in danes stoji sredi glavnega trga v Antwerpnu.

Poleg zanimive legende je naju je v to mesto pripeljala želja, da se ponovno vidiva z belgijsko znanko Lieselotte, s katero smo potem mrzlo popoldne preživeli večinoma po lokalih in preskušali različne vroče čokolade in belgijska piva 🙂

Železniška postaja Antwerpen in mi trije z Lieselotte na levi

Komentiraj

Lahkih nog naokrog