Novoletni Bruselj

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Novo leto v Bruslju se nama je zdela imenitna ideja. Združiti sva želela malo zabave, druženja s prijatelji in obisk novega kraja. Bruselj je v času božiča in novega leta čudovito okrašen, dogajanja je povsod polno, je pa to tudi čas precej turobnega vremena, vetra in mraza.

grote markt ali Grand Place v Bruslju

Novoletni Bruselj

Novoletni Bruselj – kaj sva si pogledala v Bruslju

Tule je seznam stvari v Bruslju, ki sva si jih pogledala ali doživela. Novoletni izlet v Bruselj je bil mrzel, zato sva pogosto iskala kakšen kotiček, kjer sva se lahko pogrela. Hkrati pa naju je navdušila bruseljska dekoracija mesta.

Znamenitosti Bruslja

– Atomium

Atomium je ogromna kreacija  v obliki telesno centrirane kocke, ki predstavlja kristal α-železa, ali kot mu po domače rečemo: ferita. Telesno centrirana kocka pomeni, da so atomi železa razporejeni v vseh ogliščih kocke, zadnji, deveti atom, pa se nahaja v centru telesa (ja, naj se ve, da je tole objavo pisala študentka kemije :)) Atomium je bil zgrajen leta 1958 za svetovno razstavo (podobno kot Eifflov stolp v Parizu nekaj let pred tem) in že od takrat simbolizira modernost in belgijski napredek, do danes pa je postal simbol Bruslja, če ne kar celotne Belgije.

Atomium Bruselj

Atomium je v obliki železovega kristala

Grote Markt

Glavni trg v Bruslju je center vsega dogajanja v Bruslju in tudi začetek vsake ture po tej evropski prestolnici. Trg je obdan s starinskimi, srednjeveškimi belgijskimi stavbami in velja za enega lepših mestnih trgov v Evropi. (To je verjetno bolj marketinška kampanija kot pa dejanska ocena lepote vseh evropskih trgov, ampak vseeno: trg je lep). V zimskem času pa Grote Markt še posebno zažari v vsej svoji lepoti. Božična dekoracija je iz leta v leto lepša, poleg tega pa je poln božičnih stojnic in božični utrip ga naredi prijetnega.

– Slavni kip Manneken Pis in njegova ženska “nasprotnica” Jeanneke Pis

Manneken Pis in Jeanneke Pis sta deček in deklica, na različnih koncih mesta in oba v pozi za uriniranje. Kip fantka je starejšega izvora, medtem, ko je bila deklica postavljena šele okoli 20 let nazaj, kot uravnoteženje spolov v mestu 🙂

Jeanneke Pis

Jeanneke Pis

Legend o nastanku Manneken Pis-a je več: ena pravi, da je fantek uriniral ob hiši čarovnice, ta pa ga je za kazen spremenila v kamen. Druga pravi, da se nekemu gospodu izgubil sin, v zameno za pomoč pri iskanju, je mestu obljubil, da bo postavil kip fantka v pozi, kakršni bo našel svojega sina. Najbolj verjetna zgodba pa je, da je bil kip nad bazenčkom za zbiranje urina in s tem nakazoval prostor, kjer lahko enako potrebo opravljajo tudi drugi moški. Zbran urin pa so potem uporabljali za mehčanje usnja. Danes ima Manneken Pis verjetno več oblek kot marsikatera ženska, saj ga za vsako priložnost, za razne praznike oblečejo v posebno opravo. Nemalokrat se tudi zgodi, da namesto vode v fontano teče pivo. Belgija pač … dežela piv!

Manneken Pis

Manneken Pis

– Parc du Cinquantenaire

– počitek si človek lahko privošči v parku Parc du Cinquantenaire (Park 5. obletnice). Park je znan predvsem po slavoloku zmage, ki so ga postavili ob 5. obletnici belgijske samostojnosti leta 1880. Midva sva park v večernih urah izkoristila za izstrelitev nekaj ognjemetov 😉

Slavolok zmage v parku Cinquantenaire

Slavolok zmage v parku Cinquantenaire

– Evropske institucije

Bruselj je na nek način tudi center Evropske unije, saj so tu stavbe in sedeži številnih evropskih institucij. Najbolj znan je seveda evropski parlament. Za ogled le-ta se morate vnaprej dogovoriti. Najlažje to uredite preko pisarne slovenskih evropskih poslancev.

Evropski parlament v Bruslju

Evropski parlament v Bruslju

Za ogled pa je zanimiva tudi celotna Evropska četrt. Tam se nahaja še stavba Evropske komisije, Sveta Evropske unije, Ekonomsko-socialnega odbora in še nekatere druge.

Evro

– Ostalo

Bruselj je tudi sicer poln zanimivih in lepih stavb. Predlagava, da v hostlu ali hotelu, kjer boste bivali, vzamete turistični zemljevid mesta z označenimi znamenitostmi in se odpravite na sprehod. Izpostavila bi le dve cerkvi: neogotsko cerkev Basilique Nationale du Sacré-Cœur (kombinacija neo-gotike – tanki zvoniki in Art Deco-ja – gromozanska kupola) in pa gotsko katedralo St. Michael in St. Gudule.

– izleti v okolici Bruslja

Če boste v Bruslju dlje časa, razmislite o kakšnem izletu v okolico. Midva sva si ogledala Antwerpen – mesto diamantov, Brugge – eno najbolj romantičnih mest in Gent – mesto z zelo lepo ohranjeno srednjeveško arhitekturo.

Doživetja v Bruslju – kaj jesti in piti?

– Vroča čokolada

Če obiščete novoletni Bruselj, vas bo verjetno prej ali slej začelo zebsti. In najboljši način, da se v Bruslju pogreješ, je gotovo vroča čokolada. Belgija je itak znana po odličnih čokoladah, zato ste lahko prepričani, da vas tudi vroča čokolada v Bruslju ne bo razočarala.

moški z vročo čokolado

Belgijska vroča čokolada

– Musee du Cacao et du Chocolat (Muzej kakava in čokolade)

V Musee du Cacao et du Chocolat si lahko ogledate, kako nastane čokolada. Od začetka (kakavova zrna), pa do oblikovanja pralin, ki so v Belgiji tako popularna. Če pa želite le kupiti nekaj belgijske čokolade, pa bo čokoladnica Leonida’s prava izbira.

– Belgijska piva

Belgija  je država piv. Pivovarstvo v Belgiji je postalo že kulturna dediščina, saj ponujajo več kot 180 vrst piv, pivovarstvo pa je zasidrano globoko v njihovo tradicijo. Meni najljubše je bilo češnjevo pivo Kriek, za moške pa je verjetno bolj primerno kaj močnejšega, npr. Dwell. Kakorkoli, izbire je ogromno, tako da bo verjetno zadoščeno vsem okusom.

češnjevo pivo Kriek

Njami, češnjevo pivo Kriek

– Belgijski vaflji

Vaflji so še ena tipična belgijska stvar in ne smete zapustiti Bruslja (oz. Belgije), ne da bi poskusili vaflje. Dobi se jih skoraj na vsakem vogalu – tako kot pri nas sladoled poleti. Za najboljšo restavracijo z vaflji velja Maison Dandoy, se pa da dobiti dobre in cenejše tudi po mestu. Belgijski vaflji so nama bili tako všeč, da sva jih doma še sama večkrat pripravila. Recept za belgijske vaflje najdete tudi na blogu: Recept: belgijski vaflji.

ženska stoji pred prodajalno belgijskih vafljev

Njami, belgijski vaflji!

Najin novoletni Bruselj je bil prijeten, ni pa naju navdušil. V čem je problem? V mrazu! Ker sva raziskovalca po srcu, seveda nisva nameravala v Bruslju večino časa presedeti nekje notri in na toplem – čeprav to najbrž ne bi bila slaba ideja. No, ampak midva sva vseskozi hodila naokoli, si ogledovala mesto in zmrzovala na prostem. Po petih dneh ogledov v Bruslju, sem bila jaz močno prehlajena, Roku pa se je od mraza začela lupiti koža na prstih.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena