Soteska Pitseng Gorge z lesotskimi otroki

by Katarina Hocevar
Objavljeno: Posodobljeno:

Naš prvi cilj v Lesotu je bila vasica Malealea, ki nas je pritegnila zaradi bližnje soteske Pitseng Gorge. Fotografije so obljubljale izredno zanimivo pokrajino, možnost trekingov po okolici, poleg tega pa je bila v vasi zelo lepo urejen lodge. To je bilo pomembno predvsem zaradi našega postopka za pridobitev vize. Potrebovali smo namreč potrdilo o rezervaciji nastanitve v Lesotu, ki so nam jo lastniki Malealea Lodge brez težav izdali (v primerjavi z drugimi).

pitseng gorge, lesoto

Soteska Pitseng gorge

Soteska Pitseng (Pitseng gorge)

Malealea je na zahodu Lesota, obkrožena s čudovitimi hribi, spodaj pod vasjo pa so obdelana polja in pašniki. Še nižje, zarezana med te pašnike, pa je soteska Pitseng. Na recepciji Malealea lodge, kjer smo vprašali za pot, so nam priporočili, da vzamemo vodiča, ki nas bo peljal dol. A nam se je zdelo to nepotrebno, saj soteska ni daleč in tudi pot ni nevarna. Edini problem je, da ni nikakršnih markacij. Receptorka nam je približno povedala, kako pridemo do soteske, hkrati pa opozorila, da nas bodo gotovo ogovorili lokalni otroci in se nam ponudili za vodiče, ampak jih lahko mirno odženemo. Nam pa se je zdelo prav fino, da bi dobili malo družbe.

Spremstvo do soteske Pitseng gorge

Sprva smo poskusili sami najti pot, a smo kmalu zgubili sled uhojene steze. Malo smo se ozirali okoli in že je bil pri nas droben, črn deček in nam pokazal pot: “Pitseng gorge, this way.” Lepo smo se mu zahvalili, Tomaž mu je dal igračko avtomobilčka in smo se odpravili naprej.

črnski otrok, Lesoto

Prvi deček, ki nam je pokazal pot je dobil najbolj cool igračo: avtomobilček

Pa smo hitro spet prišli do konca poti. Tokrat sta za nami vpila druga dva dečka. Od prijatelja sta slišala, da je pri nas dobil avtomobilček :). Pokazala sta nam pot, potem pa se odločila, da gresta kar z nami do soteske. Peljala sta nas prav do dna soteske in potem po strugi reke (ki ima trenutno zelo nizek vodostaj) do najlepših naravnih bazenčkov!

V tem času je za nami hodil že cel vrtec desetletnikov. Vpili so in tekli iz vseh smeri. Očitno se je vest, da delimo igračke razširila po celi vasi 🙂

moški deli igrače črnskim otrokom, Lesoto.

Tomaž deli igračke

Kopanje v Pitseng Gorge soteski

Splezali smo višje po bazenčkih navzgor, kjer sta se Rok in Tomaž vrgla v mrzlo vodo. Črni fantički spodaj pa so ju poskušali posnemati v vsem. Najprej so prilezli za nami gor, potem pa sta dva kar v oblekah skočila v vodo! Mene je zaskrbelo, da se bo kateri utopil, saj očitno niso znali plavati, a na srečo voda ni bila pregloboka. Otroci so izvajali vragolije, skakali spretno kot gamsi po skalah, se metali v vodo, se potem tako kot mi nastavljali soncu, vmes pa ves čas vzklikali: “Foto, foto!” in prosili Roka naj jih slika. Glede na nastale fotografije moram priznati, da so pravi pozerji! 🙂 Vedno so se za fotografijo vzravnali, se nastavili malo s strani, dali glavo pod manjši kot in se nasmehnili.

Skupaj smo še nekaj časa uživali na soncu, občudovali sotesko in se namakali v vodi, potem pa so nas otroci po daljši poti odpeljali nazaj do vasi in nam sproti nabirali kamenčke s svetlečimi minerali.

Zanimivo se nam je zdelo, kako sproščeni in na pogled srečni so ti otroci, pa čeprav so oblečeni v strgane in umazane obleke, čevlji (če jih sploh imajo) pa so polni lukenj. Za njih je bilo najboljše to, da so lahko z nami skakali v vodo, potem pa za nagrado dobili mini igračko. Čudovita in nepozabna izkušnja.

PREBERI ŠE  Najboljše s potovanja po jugu Afrike
pastir z ovcami, Lesoto

Pastirčki s svojimi ovčkami

Pevski zbor Malealea

Zvečer pa je v naš lodge prišel še vaški pevski zbor in nam polepšal še zaključek našega bivanja tam. Spodaj je video, kjer lahko poslušate njihovo petje:

Komentiraj

Lahkih nog naokrog