Ohridsko jezero – počitnice v Makedoniji

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Severna Makedonija je celinska država na jugovzhodu Evrope, ki meji na Grčijo, Albanijo, Črno goro, Srbijo in Bolgarijo. Kljub temu, da nima dostopa do morja, pa to še ne pomeni, da Makedonija ni počitniška destinacija. Ohridsko jezero je brez dvoma center makedonskega turizma, ki ima čisto sladko vodo, prijetnih temperatur za poletno kopanje. Poleg tega pa se Ohridsko jezero nahaja na približno 700m nadmorske višine, kar pomeni, da so poletja topla a večinoma ne prevroča. Če dodamo še nizke cene in okusno makedonsko hrano, si lahko predstavljamo odlično destinacijo za poletne počitnice.

cerkev Ohrid

Ikona Ohrida: cerkev sv. Jovana Kaneo

Počitnice v Makedoniji: Ohridsko jezero.

V Makedonijo smo se odpravili z avtom na 2-tedenske počitnice. Cilj je bilo mesto Ohrid ob istoimenskem jezeru. Nastanjeni smo bili v privatnem apartmaju, od tam pa smo delali enodnevne izlete po okolici.

ohridsko jezero

Ohridsko jezero ponuja tako plaže za poležavanje kot tudi številne atrakcije za raziskovanje okolice

Od severa do juga Ohridskega jezera

Naj bo tole (foto)sprehod ob Ohridskem jezeru. Začnimo v UNESCOvem mestu Ohrid, kjer stoji ikonična cerkev Svetega Jovana Kaneo ter številne druge: cerkev sv. Sofije,  cerkev sv. Klementa in Pantelejmona. Legenda pravi, da je bilo nekoč v Ohridu 365 cerkva, za vsak dan v letu ena. Mesto Ohrid se lahko pohvali tudi s Samuilovo trdnjavo, starim grškim amfiteatrom in s starim delom mesta, ozkimi ulicami in tržnico, kjer je možno kupiti predvsem ohridske bisere in seveda številne druge turistične stvari.

cerkev Ohrid

Ohrid je imel včasih 365 cerkva (menda!)

Najprej proti vzhodu smo se odpeljali do cerkve Svete Petke. Voda, ki teče pod njeno kapelo naj bi imela zdravilno moč pri težavah z očimi. Seveda smo si z izvirsko vodo izdatno umili obraz, – škoditi ne more 😉

ženska si umiva obraz

Izvir sv. Petke je menda zdravilen za oči

Na skrajnem jugu Ohridskega jezera je samostan Svetega Nauma, v bližini pa izvira reka Črni Drin. Sv. Naum je lep pravoslavni samostan, zanimiv pa zaradi ene stvari: v kapeli, kjer je svetnik pokopan, se sliši bitje srca! Dolgo časa so verjeli, da je to srce sv. Nauma, sedaj pa je znano, da pod njegovim grobom voda enakomerna buta ob skalo, kar zveni kot bitje srca pokojnika 🙂

samostan sv. Naum, Ohrid

Samostan sv. Nauma

Od Ohridskega jezera smo se vzpeli v Nacionalni park Galičica in na drugi prelaza nas je pričakalo čudovito Prespansko jezero. To jezero je še večje od Ohridskega, leži na višini 850m in si ga delijo kar tri države: Makedonija, Albanija in Grčija.

Od mesta Ohrid proti severu pa se nahajajo zanimive kapele, vklesane v skale. Najbolj poznana je cerkev Sv. nadangela Mihaela v Radoždi. Če boste šli tja na obisk pa ne pozabite na dostojne obleke za vstop v cerkev: obvezno dolge hlače (tako za moške kot za ženske) in majica, ki pokrije ramena.

skalni samostan Ohrid

Samostani vklesani v skalo

Zaključek: počitnice v Makedoniji – ja ali ne?

Počitnice ob Ohridskem jezeru smo razdelili na dneve, ko poležavali na plaži ter jedli ugodne makedonske lubenice in na dneve, ko smo aktivno raziskovali okolico. Tako smo imeli pravo mešanico med počitnicami in potovanjem. Makedonija je bila super: poceni za potovanje oz. počitnice, plaže ob Ohridskem jezeru so bile lepe, vreme kljub višku poletja ni bilo prevroče, hrana je bila izredno okusna, domačini pa prijazni in komunikativni. Midva priporočava! 🙂

promenada Ohridsko jezero

Promenada ob Ohridskem jezeru

Komentiraj

2 komentarja

sabina 06/2022 - 19:22

Živjo.

Mi lahko zaupata katero pot sta ubrala z avtom do Makedonije? Sta šla direkt ali sta imela vmes kakšen postanek in prespala?

Hvala. 🙂

Odgovor
Katarina 06/2022 - 8:47

Živjo,
do Ohrida smo šli bolj ali manj kar direktno. V enem dnevu do dol, potem pa par dni tam naokoli. In nazaj potem tudi direktno v enem dnevu.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena