Potopisna predavanja

Več kot potujeva, več imava za povedat 🙂 Na potopisnih predavanjih deliva svoje izkušnje s potovanj, hkrati pa se trudiva biti čim bolj informativna, tako z zgodovinskimi, političnimi, geografskimi podatki o državi kot tudi z nasveti za potovanje v določen kraj. Potopisno predavanje začneva z zemljevidom prepotovane države, da si poslušalci lažje predstavljajo kam sploh gremo, zaključiva pa s pregledom financ: poveva, koliko sva zapravila za celo potovanje in koliko je stala vsaka stvar posebaj (npr. letalska karta, hrana na potovanju, nastanitve, strošek viz itd.)

Napovednik:

Oman – Knjižnica Dobrova, 21.11.2018 ob 18h

Južna Afrika, Lesoto, Svazi – Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, 22.11.2018 ob 20h

Islandija – Gostilna Kresnik, Naklo, 27.11.2018 ob 18h

Belorusija in Černobil – Center za kulturo, Izola, 14.3.2019 ob 19h

Potopisno predavanje po Omanu – foto Ivana Frajman

 

Aktualna potopisna predavanja:

– Lahkih nog naokrog po Južni Afriki, Lesotu in Svaziju

Na potopisnem predavanju se bomo odpravili na jug Afrike, natančneje v Južnoafriško republiko, Lesoto in Svazi, na hitro pa bomo pokukali še v Bocvano in Namibijo. Z najetim terencem vas bova popeljala po vseh lepotah tega dela sveta: od puščave preko visokih gora do oceana, in potem nazaj od oceana preko kanjonov do savan. Spoznali bomo afriške divje živali, srečali najbolj prijazne in vedno nasmejane ljudi, se vzpeli na impozanten in tudi izredno zahteven vrh v Zmajevih gorah, se branili pred opicami in škorpijoni ter opazovali najlepše sončne zahode. Pot pa bomo zaključili v sproščenem Cape Townu, kjer v morju kraljujejo beli morski psi, zaledje pa je polno vinorodnih gričkov ter vinskih kleti z vrhunskim vinom.

– Zimska Islandija z znanstveno razlago naravnih pojavov

Popotnika Katarina in Rok sva se tokrat odpravila raziskovat deželo ledu in ognja. Sredi zime sva se kopala v toplih vrelcih in potokih, pohajala po planotah nad največjim ledenikom v Evropi, hodila po vulkanskih kraterjih, se plazila pod čudovite slapove in odkrivala posebnosti islandske kulture. Predavanje o Islandiji je izlet v naravo, obarvano s tremi barvami: črna, bela in turkizna. Kot navdušena raziskovalka in naravoslovka pa vam bo Katarina med potopisnim predavanje razložila tudi, kako nastane severni sij, zakaj gejzir bruha in kako deluje elektrarna na termalno energijo.

– Oman: oaza sredi sprtega Arabskega polotoka

Spomladi sva se odpravila v edino mirno državo na Arabskem polotoku – Oman. Želela sva si nekam na toplo, doživela pa sva pravi vročinski val, saj je aprila tam že okoli 40°C!
Na potopisnem predavanju vas boca popeljala skozi čudovito omansko pokrajino: od lepih peščenih plaž, kjer ponoči želve ležejo jajca, preko visokih gora in globokih kanjonov, do posušenih rečnih strug in v mnogobarvne puščave, ki sva jih s terencem prevozila. Pogledali si bomo belo puščavo Sugar Dunes in največjo, oranžno puščavo Wahiba. Za konec pa se bomo spustili še pod morsko gladino, med koralne grebene, morske želve in pisane ribice.
In česa se je potrebno v Omanu bati? Ne, niso to strogi muslimanski zakoni, tudi divje živali ne, pa nalezljivih bolezni tudi ni, prav tako nobenega kriminala. Edina stvar, ki je v Omanu nevarna, je KLIMA! Zakaj, zveste na potopisnem predavanju 😉

– Zadnja evropska diktatura – Belorusija in ogled Černobila

V vročem poletju sva šla raziskovat najbolj nepoznan košček Evrope – Belorusijo. Lahko bi ji rekli tudi evropska Severna Koreja ali pa zadnja evropska diktatura. To je edina država v Evropi za katero Slovenci potrebujemo vizo, prav tako je to država, kjer imajo totalitarni režim, kjer KGB še vedno deluje, kjer so ljudje stalno pod nadzorom, kjer na cesti ni nikjer videti nobenega berača, nobene smeti, vse hiške – še tako borne – pa so lično pobarvane. Zmotijo te le obcestni znaki za nevarnost radioaktivnega sevanja. Na zunaj zgleda vse odlično in lepo, ko pogledaš globlje, pa spoznaš, kakšna država je to! In postane te strah, kam si prišel.
Na potopisnem predavanju si bomo najprej ogledali Černobil oz. kar je od njega ostalo, potem pa se bomo podali v Belorusijo, ki je posledice te jedrske katastrofe najbolj občutila. Sprehodili se bomo po gozdovih z radioaktivnim mahom, šli do uporniških domačinov, ki živijo samooskrbno sredi te divjine, nato pa v glavno mesto, kjer vsi hvalijo njihovega voditelja, in kjer je vse bogastvo države. Dalje bomo šli na beloruske Maldive – najlepši kraj v državi, sproti pa si pogledali neštete sovjetske spomenike, rdeče zvezde in slavo borcem.

– Salvador in Gvatemala: ko sva bila priča izbruhu vulkana

Salvador in Gvatemala sta dve srednjeameriški državi, ki slovita kot bolj nevarni popotniški destinaciji. Ampak naju to ni prestrašilo. V Salvadorju sva uživala v neokrnjeni naravi, ki sva si jo delila le z domačini, saj je turistov v tej državi res malo. Državljanska vojna se je tam teoretično že končala, vendar pa so napetosti med nasprotnima stranema še vedno prisotne. Tako ni nič čudnega, če se ponoči sliši streljanje, če se po mestu vozijo vojaški konvoji in če ima vsaka trgovina pred vhodnimi vrati do zob oboroženega varnostnika. Vsakdanjik v Salvadorju, ki se ga je treba pač navaditi. Gvatemala je nekoliko prijaznejša kar se tega tiče, a njena narava je bolj divja. Tam sva se podala na 4000m visoko goro in od tam opazovala bruhanje vulkana. Videti, kako lava bruha na površje, občutiti, kako se ti tla pod nogami tresejo, in slišati spremljajoče grmenje in bobnenje je nekaj neverjetnega in nepozabnega.

-Čudovita Jamajka

Jamajka je najina najbolj sveža destinacija. Na ta karibski otok sva se podala iz nekoliko drugačnega razloga kot večina ostalih obiskovalcev. Povprečen turist pride na Jamajko zaradi lepih plaž in počitka na njih. Naju pa je tja pritegnil bioluminiscenten plankton, ki se ponoči modro svetlika. To je še en fenomenalen naravni pojav, ki sva si ga od vedno želela videti. Poleg planktona pa sva raziskala še celoten otok, številne plaže, ki upravičeno privabljajo številne obiskovalce, plantaže, gore, reke, slapove, termalne izvire, si ogledala pridelavo sladkornega trsa in njegovo predelavo v rum ter se podala na safari po reki, kjer sva videla aligatorje in morske krave (eno kravo izmed dveh živih primerkov na Jamajki!). A tudi ta rajska destinacija ima nerešene težave, kar se odraža npr. v policijski uri v glavnem mestu.

par na sprehodu po sipini

 

V zadnjih dveh letih sva predavala v številnih velikih in manjših slovenskih knjižnicah, kulturnih domovih in kavarnah:

 • Mestna knjižnica Ljubljana: Knjižnica Otona Zupančiča, Knjižnica Šiška, Knjižnica dr. France Škerl, Knjižnica Bežigrad,  Knjižnica Horjul, Knjižnica Prežihov Voranc Vič,
 • Ljudska knjižnica Metlika,
 • Knjižnica Litija,
 • Knjižnica Domžale,
 • Osrednja knjižnica Celje,
 • Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica,
 • Knjižnica Franceta Balantiča, Kamnik,
 • Knjižnica Komenda,
 • Knjižnica Brežice,
 • Krajevna knjižnica Žiri,
 • Knjižnica Toneta Pretnarja Tržič,
 • Knjižnica Medvode,
 • Knjižnica Logatec,
 • Knjižnica Šmarje pri Jelšah,
 • Kulturni dom Sveta Ana v Slovenskih Goricah,
 • Šolski center Celje,
 • Hostel Pekarna, Maribor,
 • STA cafe, Ljubljana,
 • Kavarna SEM, Ljubljana,
 • Break biljardnica in lokal – Kranj,
 • Lokal Bunker – Murska Sobota,
 • ŠOU v Ljubljani,
 • Klub jeseniških študentov, Jesenice,
 • Plezalni center Ljubljana
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!