Napovednik potopisnih predavanj

by Katarina

Več kot potujeva, več imava za povedat 🙂 Na potopisnih predavanjih deliva svoje izkušnje s potovanj, hkrati pa se trudiva biti čim bolj informativna, tako z zgodovinskimi, političnimi, geografskimi podatki o državi kot tudi z nasveti za potovanje v določen kraj. Potopisna predavanja začneva z zemljevidom prepotovane države, da si poslušalci lažje predstavljajo kam sploh gremo, zaključiva pa s pregledom financ: poveva, koliko sva zapravila za celo potovanje in koliko je stala vsaka stvar posebaj (npr. letalska karta, hrana na potovanju, nastanitve, strošek viz itd.)

Napovednik za potopisna predavanja:

12.10.2021 ob 18h, Peru in Ekvador, Knjižnica Prežihov Voranc, Ljubljana – Vič (preko Zooma)

26.11.2021 ob 18h, Belorusija in Černobil, Knjižnica Semič (v živo)

7.12.2021 ob 9h, Zimska Islandija, UTŽO Trebnje (v živo)

ženska na predstavitvi države Oman, potopisna predavanja

Potopisno predavanje po Omanu – foto Ivana Frajman

 

Aktualna potopisna predavanja:

Če bi naju radi poslušali, pa ne veste, katero predavanje bi bilo najbolj zanimivo, so tule na kratko predstavljene teme oz. destinacije, ki so trenutno na voljo.

9 mesečno potovanje po Južni Ameriki (celota ali posamezna država)

Decembra 2018 sva se odločila, da je čas za eno konkretno potovanje. Pustila sva službi, se izselila iz stanovanja v Ljubljani in se podala na 9-mesečno potovanje po Južni Ameriki. Začela sva v Čilu, kjer sva kupila terenski avto, nato pa se z njim odpravila dogodivščinam na proti. Najprej sva se odpravila na jug, v Patagonijo, kjer sva občudovala ledenike, hodila na trekinge in se upirala močnemu vetru. Karneval sva pričakala v Rio de Janeiru, nato pa se še 40 dni potepala po vroči Braziliji. Po 4 mesecih potovanja sva se vrnila na sever Čila in skočila še na Velikonočni otok, nato pa nadaljevala pot proti severu. Sledil je obisk Altiplana, to je visokoležeče planote s čudovito naravo, ki se razteza od severa Argentine in Čila, preko Bolivije in vse do Peruja. Po enem mesecu redkega zraka in konstantni višini nad 3500m, sva se spustila najprej v amazonsko džunglo, nato pa na puščavnato obalo Peruja. V Ekvadorju sva dejansko prečkala ekvator, se najedla svežih banan in kakava, nato pa vstopila v divjo Kolumbijo. Ko sva prišla do severnega konca Južne Amerike, sva avto prodala in se odpravila še v Venezuelo. Kljub težki gospodarski krizi je država naravnost čudovita.

Na potopisnem predavanju bomo potovali po najrazličnejših pokrajinah, srečali nenavadne živali in prisluhnili številnim popotniškim prigodam.

Potopis lahko izvedeva kot predstavitev celotnega potovanja ali pa predstaviva posamezen del Južne Amerike. Na voljo so:

 • Patagonija (jug Čila in Argentine),
 • Brazilija s Paragvajem,
 • Altiplano (Bolivija ter sever Čila in Argentine),
 • Peru in Ekvador,
 • Kolumbija in Venezuela.

Avstralija in Nova Zelandija

Avstralijo stereotipno povezujemo s kenguruji, koalami in rdečo puščavo. Kaj pa če vam poveva, da je Avstralija lahko tudi zelo zelena? In da ima prekrasne plaže in izredno zanimive živali? Na najinem potovanju po Avstraliji in Novi Zelandiji sva si pogledala zvezni državi New South Wales in Victorio, kjer sva videla najrazličnejše živali: kenguruje, koale, kljunaše, pingvine, svetleče se črve, emuje … Po približno 2 tednih Avstralije sva se odpravila še v Deželo dolgega belega oblaka (kot Novi Zelandiji pravijo Maori, njihovi staroselci). Nova Zelandija se od Avstralije precej razlikuje. Je veliko bolj deževna, še bolj zelena, Maore kot staroselce veliko bolj spoštujejo kot pa Avstralci Aboridžine, poleg tega pa je Nova Zelandija zgled EKO države, zgled ohranjanja narave.

sydneyska opera

Pogled na sydneysko opero iz predela The Rocks

Na Novi Zelandiji smo si pogledali ptiče kivije, jamo s svetlečimi črvi, šli na njen skrajni severni rt, kjer najdemo ocean, lepe plaže, zelene gozdove in peščene sipine. Nazaj proti jugu pa smo se odpravili na obisk v hobitsko vasico Hobitton, v smrdečo Rotoruo (kraj, poln termalnih, žveplenih izvirov) ter se vzpeli na “Goro Pogube” iz Gospodarja prstanov.

Zlovešča gora Mt Ngauruhoe

Zlovešča gora Mt Ngauruhoe

Čudovita Jamajka

Na ta karibski otok sva se podala iz nekoliko drugačnega razloga kot večina ostalih obiskovalcev. Povprečen turist pride na Jamajko zaradi lepih plaž in počitka na njih. Naju pa je tja pritegnil bioluminiscenten plankton, ki se ponoči modro svetlika. To je še en fenomenalen naravni pojav, ki sva si ga od vedno želela videti. Poleg planktona pa sva raziskala še celoten otok, številne plaže, ki upravičeno privabljajo številne obiskovalce, plantaže, gore, reke, slapove, termalne izvire, si ogledala pridelavo sladkornega trsa in njegovo predelavo v rum ter se podala na safari po reki, kjer sva videla aligatorje in morske krave (eno kravo izmed dveh živih primerkov na Jamajki!). A tudi ta rajska destinacija ima nerešene težave, kar se odraža npr. v policijski uri v glavnem mestu.

par na sprehodu po sipini

Zadnja evropska diktatura – Belorusija in ogled Černobila

V vročem poletju sva šla raziskovat najbolj nepoznan košček Evrope – Belorusijo. Lahko bi ji rekli tudi evropska Severna Koreja ali pa zadnja evropska diktatura. To je edina država v Evropi za katero Slovenci potrebujemo vizo, prav tako je to država, kjer imajo totalitarni režim, kjer KGB še vedno deluje, kjer so ljudje stalno pod nadzorom, kjer na cesti ni nikjer videti nobenega berača, nobene smeti, vse hiške – še tako borne – pa so lično pobarvane. Zmotijo te le obcestni znaki za nevarnost radioaktivnega sevanja. Na zunaj zgleda vse odlično in lepo, ko pogledaš globlje, pa spoznaš, kakšna država je to! In postane te strah, kam si prišel.
Na potopisnem predavanju si bomo najprej ogledali Černobil oz. kar je od njega ostalo, potem pa se bomo podali v Belorusijo, ki je posledice te jedrske katastrofe najbolj občutila. Sprehodili se bomo po gozdovih z radioaktivnim mahom, šli do uporniških domačinov, ki živijo samooskrbno sredi te divjine, nato pa v glavno mesto, kjer vsi hvalijo njihovega voditelja, in kjer je vse bogastvo države. Dalje bomo šli na beloruske Maldive – najlepši kraj v državi, sproti pa si pogledali neštete sovjetske spomenike, rdeče zvezde in slavo borcem.

Oman: oaza sredi sprtega Arabskega polotoka

Spomladi sva se odpravila v edino mirno državo na Arabskem polotoku – Oman. Želela sva si nekam na toplo, doživela pa sva pravi vročinski val, saj je aprila tam že okoli 40°C!
Na potopisnem predavanju vas boca popeljala skozi čudovito omansko pokrajino: od lepih peščenih plaž, kjer ponoči želve ležejo jajca, preko visokih gora in globokih kanjonov, do posušenih rečnih strug in v mnogobarvne puščave, ki sva jih s terencem prevozila. Pogledali si bomo belo puščavo Sugar Dunes in največjo, oranžno puščavo Wahiba. Za konec pa se bomo spustili še pod morsko gladino, med koralne grebene, morske želve in pisane ribice.
In česa se je potrebno v Omanu bati? Ne, niso to strogi muslimanski zakoni, tudi divje živali ne, pa nalezljivih bolezni tudi ni, prav tako nobenega kriminala. Edina stvar, ki je v Omanu nevarna, je KLIMA! Zakaj, zveste na potopisnem predavanju 😉

Lahkih nog naokrog po Južni Afriki, Lesotu in Svaziju

Na potopisnem predavanju se bomo odpravili na jug Afrike, natančneje v Južnoafriško republiko, Lesoto in Svazi, na hitro pa bomo pokukali še v Bocvano in Namibijo. Z najetim terencem vas bova popeljala po vseh lepotah tega dela sveta: od puščave preko visokih gora do oceana, in potem nazaj od oceana preko kanjonov do savan. Spoznali bomo afriške divje živali, srečali najbolj prijazne in vedno nasmejane ljudi, se vzpeli na impozanten in tudi izredno zahteven vrh v Zmajevih gorah, se branili pred opicami in škorpijoni ter opazovali najlepše sončne zahode. Pot pa bomo zaključili v sproščenem Cape Townu, kjer v morju kraljujejo beli morski psi, zaledje pa je polno vinorodnih gričkov ter vinskih kleti z vrhunskim vinom.

Zimska Islandija z znanstveno razlago naravnih pojavov

Popotnika Katarina in Rok sva se tokrat odpravila raziskovat deželo ledu in ognja. Sredi zime sva se kopala v toplih vrelcih in potokih, pohajala po planotah nad največjim ledenikom v Evropi, hodila po vulkanskih kraterjih, se plazila pod čudovite slapove in odkrivala posebnosti islandske kulture. Predavanje o Islandiji je izlet v naravo, obarvano s tremi barvami: črna, bela in turkizna. Kot navdušena raziskovalka in naravoslovka pa vam bo Katarina med potopisnim predavanje razložila tudi, kako nastane severni sij, zakaj gejzir bruha in kako deluje elektrarna na termalno energijo.

V zadnjih treh letih sva predavala v številnih velikih in manjših slovenskih knjižnicah, kulturnih domovih, kavarnah in na spletu:

   • Spletni potopisi preko Zooma ali Facebook Live
   • Mestna knjižnica Ljubljana: Knjižnica Otona Zupančiča,, Knjižnica dr. France Škerl, Knjižnica Prežihov Voranc Vič, Knjižnica Glinškova ploščad, Knjižnica Bežigrad, Horjul, Šiška, Dobrova, Rudnik
   • Ljudska knjižnica Metlika,
   • Knjižnica Litija,
   • Knjižnica Domžale,
   • Krajevna knjižnica Daneta Zajca Moravče,
   • Osrednja knjižnica Celje,
   • Knjižnica Maksa Samsa Ilirska Bistrica,
   • Knjižnica Franceta Balantiča, Kamnik,
   • Knjižnica Komenda,
   • Knjižnica Brežice,
   • Krajevna knjižnica Žiri,
   • Knjižnica Toneta Pretnarja Tržič,
   • Knjižnica Medvode,
   • Knjižnica Logatec,
   • Knjižnica Šmarje pri Jelšah,
   • Knjižnica Velenje,
   • Kulturni dom Sveta Ana v Slovenskih Goricah,
   • Kulturni dom Izola,
   • Osnovna šola Tržiška Bistrica
   • Šolski center Celje,
   • Center mladih, Ajdovščina
   • KUD France Kotar, Trzin
   • Mladinski center Žalec
   • Mladinski center Krško
   • Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice,
   • Hostel Pekarna, Maribor,
   • STA cafe, Ljubljana,
   • Kavarna SEM, Ljubljana,
   • Break biljardnica in lokal, Kranj,
   • Lokal Bunker, Murska Sobota,
   • ŠOU v Ljubljani,
   • Klub jeseniških študentov, Jesenice,
   • Plezalni center Ljubljana,
   • Gostilna Kresnik, Naklo,
   • Lokal Pisarna, KMŠ, Maribor,
   • Čajnica Peč, Slovenj Gradec,
   • Hostel Tresor, Ljubljana,
   • Hostel Celica, Ljubljana,
   • KluBar, Kranj

 

Lahkih nog naokrog