Nasveti za potovanje po Norveški (severni del)

Norveška: nasveti za potovanje

by Katarina

Norveška je za marsikoga sanjska destinacija. Ne tako kot npr. Maldivi, ampak na malo drugačen način. Norveška ne ponuja tropskih plaž s palmami, ponuja pa prekrasne razglede na gore, ledenike, fjorde, gozdove, slapove … Hkrati pa je Norveška tudi precej draga destinacija in ravno toliko oddaljena od Slovenije, da se tja ne odpelješ od doma s svojim avtom na enotedenski dopust. In ker je Norveška tako velika država, je treba tudi pomisliti, kateri del si res želiš obiskati. Midva sva se odločila le za severni del, ki naj bi bil po pripovedovanju drugih popotnikov tisti res “must-see”, tisti, ki ga res moraš videti. Zato najini nasveti za Norveško temeljijo na izkušnji s severa, lahko bi rekli, da sva pripravila objavo nasveti za potovanje po Norveški, po severnem delu.

tipična ribiška hišica ob jezeru, Norveška

Nasveti za potovanje po Norveški

Nasveti za potovanje po Norveški

Kako na Norveško?

Norveška je sicer v Evropi, a je od Slovenije kar precej oddaljena. Ok, no, njena najjužnejša točka morda niti ni tako daleč – le okoli 2000km. Je pa Norveška tudi precej dolga, razpotegnjena država, kar pomeni, da je od njenega severa pa do juga še več kot 2500km. Torej, kako na Norveško je odvisno od tega, kateri del države si želimo pogledati in koliko časa imamo na voljo. Za npr. 2-tedensko potovanje po jugu Norveške je morda čisto smiselno razmišljati o potovanju s svojim avtom. Če želimo dodati še sever, je treba imeti vsaj 3 tedne časa za potovanje s svojim avtom. Ali pa če se najde ugoden let do Osla (npr. kakšen nizkocenovnik iz Zagreba, Budimpešte, Benetk …) in potem tam najamemo avto. Preračunati je treba skupen strošek in čas potovanja in se potem odločiti.

skalni amfiteater pred Nusfjordom, Lofoti, znamenitosti Lofotov

Skalni amfiteater pred Nusfjordom, Lofoti

Midva sva se odločila, da greva samo na sever Norveške in za krajši čas, zato sva gor letela. Priznati je treba, da povezav na sever Norveške nimamo najboljših. Da bi prišla do Tromsa ali Narvika bi morala vsaj enkrat prestopat, karte pri nizkocenovcih so nepovezane, kar pomeni, da bi morala “za ziher” imeti dolge prestope … Ni nama bilo do tega. Poiskala sva edini direktni let iz naše okolice do Tromsa. To je povezava Dunaj – Tromsø z Austrian Airlines. Ni bila najcenejša opcija, je bila pa gotovo najhitrejša. Tokrat nama je bil čas bolj pomemben kot pa denar.

Ribiška vasica na otoku Kvaløya

Ribiška vasica na otoku Kvaløya

Kako potovati po Norveški

Tu je odgovor enostaven: za to, da lahko Norveško res doživiš, je treba imeti svoj prevoz. Na tak način prideš do najrazličnejših razglednih točk, gora, ledenikov, jezer, najdeš prenočišča tudi v naravi. Najlažje je seveda, če prideš s svojim avtom. Potem je za prevoz poskrbljeno. Midva sva na Norveško letela in potem najela avto v Tromsu, čeprav moram priznati, da je bil to noro drag najem! Pravzaprav je bil najdražji najem avtomobila, kar sva kdaj plačala. Tudi najem terenca v Južni Afriki je bil cenejši. Ampak sva na ta način lahko divje kampirala v naravi, tako da sva vsaj malo opravičila ta visok strošek.

PREBERI ŠE  Kolumbija - nasveti za potovanje

Videla sva tudi ljudi, ki so potovali s kolesi. Gotovo zanimiva možnost, ampak nekoliko počasnejša in napornejša po najinem mnenju.

polnočno sonce, Lofoti, vasica Å

Vasica Å na koncu Lofotov ob 1h zjutraj, ko je sonce najnižje

Potni list ali osebna izkaznica?

Norveška ni del Evropske unije, a vseeno tja lahko potujemo z osebno izkaznico. Na letališču nisva sploh nikjer šla skozi pregled potnih listov, torej je bil postopek enak, kot za lete znotraj EU. Za kopensko mejo tega sicer ne moreva trditi.

potni list in razgled z Reinebringen, Lofoti

Za potovanje na Norveško zadostuje osebna izkaznica

Najboljši čas za potovanje na Norveško

To je pa zelo težko vprašanje oz. je zelo odvisno od tega, česa si na Norveškem želimo. Videti severni sij, doživeti polarni dan, se izogniti gnečam, imeti lepo vreme? Norveška je tudi precej velika, tako da se vsega ne da doživeti povsod. Recimo polarni dan se da videti le znotraj polarnega kroga, kar pomeni severno od 66-tega poldnevnika, pa še to od sredine junija do sredine avgusta, vendar točni dnevi variirajo glede na kraje na Norveškem. Recimo Svalbard, daleč na severu ima polarni dan vse od aprila pa do avgusta!

Polnočno sonce, Lofoti, Norveška

Polnočno sonce

Severni sij se vidi v temnejšem delu leta, kar je navadno od sredine septembra pa do sredine marca. Lepo vreme na Norveškem je pa pač loterija. Najlepše je navadno poleti, ko so tudi temperature nekoliko višje, ampak to ne pomeni, da ne morete doživeti celega tedna dežja, megle, vetra … Zasnežena, bela, pravljična pokrajina pa je na Norveškem navadno od novembra pa do marca. Spet pa je zelo različno glede na del države.

Pozdravček s severa Norveške

Denar na Norveškem

Norveška uporablja valuto norveška krona, ki je bila poleti 2023 vredna približno 11 NOK = 1 EUR. Ampak midva tekom celega potovanja nisva videla niti enega bankovca oz. kovanca. Vse se da plačevati s karticami. Delovale so nam vse kartice enako dobro. Ena skrb manj torej 😉.

Razgledna točka nad Reine in pogled na Reine, znamenitosti Lofotov

Pogled na Reine (znamenitosti Lofotov)

Internet na Norveškem

Čeprav Norveška ni del EU, pa tam veljajo enaka pravila kar se tiče uporabe telefona in prenosa podatkov, kot znotraj Evropske unije. To pomeni, da lahko “brezplačno” oz. za isto ceno kot v Sloveniji uporabljamo prenos podatkov, pošiljamo sms-e, kličemo … Nakup lokalne sim kartice ali iskanje javnega wi-fija torej ni potreben.

otok Vaeroy, Lofoti

Čudoviti Værøy

Jezik in sporazumevanje

Še ena stvar, ki nam ne bo povzročala težav. Uradni jezik je norveščina, ki spada v skupino germanskih jezikov, ampak res veliko ljudi govori angleško, tako da načeloma sporazumevanje na potovanju po Norveškem ne bi smel biti problem. Ljudje pa so bili tudi presenetljivo prijazni. Pričakovala sva bolj zadržane, hladne severnjake, pa so bili vsaj do naju vsi zelo prijazni in odprti. To seveda temelji na najini relativno kratki izkušnji potovanja po severu Norveške. Verjetno je drugače, če bi nekdo živel na Norveškem.

Prenočišča na Norveškem (divje kampiranje)

Kot vse na Norveški so tudi prenočišča kar precej draga. Obstajajo seveda najrazličnejši hoteli, sobe za goste, hostli, kampi … ampak midva na celem potovanju po Norveški nisva zapravila niti centa za prenočišča. Kako to? Ker je divje kampiranje na Norveškem dovoljeno! Pravilo je, da lahko kampiraš kjerkoli na javni neobdelani površini, le da moraš biti vsaj 150m stran od najbližje hiše oz. stavbe. Kampiranje naj bi bilo omejeno na eno noč na isti lokaciji. Velja tudi, da za seboj ne puščaš nobenih smeti ali drugih znakov kampiranja. To velja za kampiranje – torej spanje v šotoru. Za avtodome oz. kombije so pravila nekoliko drugačna in kampiranje oz. prenočevanje ni dovoljeno povsod. Ampak vseeno, se najde dovolj parkirišč (tudi povsem brezplačnih), ker se da prespati. Kampiranje je torej odličen način, kako malo privarčevati na Norveškem.

Plaža Ersfjord, Senja, šotor na plaži in polnočno sonce

Divje kampiranje na Norveškem – Plaža Ersfjord, Senja

Cene na Norveškem – kako poceni potovati po Norveški?

Ker smo že načeli temo o cenah in tem, kako draga je Norveška, lahko o tem poveva še malo več. Torej, Norveška je draga, precej dražja kot Slovenija. Bencin je bil poleti 2023 okoli 2€/L (pri nas pa 1,5€), hrana je vsaj 20% dražja kot pri nas, nastanitve so itak grozno drage, cestnine, trajekti, najem avtomobila … vse je drago. Kako torej kaj privarčevati? Ena stvar je prej omenjeno divje kampiranje, s čimer lahko res veliko privarčujemo pri nastanitvah. Za naju je to sicer pomenilo doplačilo za oddano prtljago, ampak to je bilo okoli 60€, kar je manj kot bi bila ena nočitev na Norveškem v višku sezone – torej več kot vredno.

divje kampiranje na Norveškem. Šotor na plaži Uttakliev, Lofoti

Kampiranje na plaži Uttakliev, Lofoti (divje kampiranje na Norveškem)

Druga stvar je, da se izogibamo trajektov. Pač, treba je premisliti, koliko kilometrov nam trajekt privarčuje. Na začetku potovanja sva si rekla, da ne bova šla na noben trajekt, potem pa se pa nekaj premišljevala glede plana in na koncu sva šla na en trajekt čisto za brez veze. Samo zato, da se ne bi 2x peljala po isti poti, sva šla na trajekt. Ko gledava stroške z Norveške se nama zdi čisto “sfaljeno”.

Potnika na trajektu na otok Vaeroy

Na trajektu proti Vaeroyu

Hrano sva si midva ves čas pripravljala sama. Cene v restavracijah so povečini brutalno visoke, pa tudi norveška kulinarika ni nek presežek. Nama je čisto odgovarjalo, da sva si sama kuhala. Kar nekaj hrane sva prinesla od doma – toliko, kolikor je bilo še prostora v prtljagi. To so bile razne juhe iz vrečke, testenine, riž, tortilje, kakšna konzerva tune, namazi (marmelada, Nutella, arašidovo maslo), proteinske ploščice, oreščke. Tako sva na Norveškem dokupila samo sveže sadje in zelenjavo.

skodelica borovnic

Rok je našel borovnice!

Še vseeno je bila Norveška med najinimi dražjimi potovanji, a s temi triki je bila nekako znosno draga 🙂 . Vsekakor pa je Norveška čudovita, pokrajina tam je res lepa, razgibana in vredna obiska.

Severni jeleni se sprehajajo kar po cesti - otok Kvaløya

Severni jeleni se sprehajajo kar po cesti – otok Kvaløya

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena