Gorkha – nekdanje kraljevo mesto Nepala

by Katarina

Gorka je bilo nekoč kraljevo mesto Nepala, zibelka Nepala ji tudi pravijo. Iz Gorke je namreč izvirala kraljeva družina Nepala. Poleg tega pa so iz Gorkhe lepi razgledi na Himalajo, relativno blizu izhodišča za najin treking je, pa še ni pretirano turistična. Razlogov več kot dovolj, da sva se odločila za obisk Gorkhe. V nadaljevanju pa vam to mestece še bolj podrobno predstavim.

Detajl iz kraljeve palače, Gorkha, Nepal. Iz lesa izrezljano okno v obliki pava.

Detajl iz kraljeve palače, Gorkha, Nepal

Gorkha – znamenitosti nekdanjega kraljevega mesta

Kako do Gorkhe?

Prva težava, kako do Gorkhe? Gorkha ima direktno povezavo s Katmandujem in Pokharo. Ampak midva sva štartala iz Besisaharja, to je kraj, kjer se začne (ali pa konča) treking okoli Anapurn (Annapurna Circuit). Spraševala sva malo naokoli, če gre kakšen avtobus direktno do Gorkhe in odgovori so bili zelo različni. Pa tudi čas odhoda je zelo variiral, odvisno koga sva vprašala. Tako sva se na vse zgodaj zjutraj, malo čez šesto postavila na glavno ulico v Besisaharju, pred hotel Tilicho in čakala. Avtobus naj bi prišel, so nama zagotavljali. Do 7.30 sva čakala, potem pa so nama kar naenkrat rekli, da avtobusa danes ne bo. Ja, to je pa Nepal 🙂 Ne ravno navdušena sva potem šla na avtobus za Katmandu, a sva se dogovorila, da naju odloži v mestu Anbu Khaireni. Tam pa sva potem takoj našla naslednji avtobus do Gorkhe. Itak vedo, kdaj pridejo avtobusi iz večjih krajev in potem minibus za Gorkho čaka v bližini, da vsi potniki prestopijo.

Torej, cela pot sploh ni bila tako komplicirana, kot sva sprva mislila. Če ne upoštevamo po nepalsko prenatrpanih avtobusov in slabih cest, seveda 😉 .

Kje se Gorkha sploh nahaja?

Gorkha je približno na pol poti med Katmandujem (140km) in Pokharo (100km) in 25km od glavne ceste med tema dvema mestoma. Nahaja se na nadmorski višini okoli 1000m, kar je precej višje kot okolica. Zrak v Gorkhi je tako prijetno svež in nekoliko čistejši. Samo mesto Gorkha je na pobočju izredno strmega hriba, ampak tista najlepša stvar, ki si jo večina obiskovalcev želi pogledati, Durbar, je pa še 300m višje, na vrhu tega hriba. In od tam gor se v jasnem vremenu zelo lepo vidijo gore, med drugim tudi Manaslu.

Pogled na pomarančevec skozi okno kraljeve palače, Gorkha, Nepal

Pogled na pomarančevec skozi okno kraljeve palače, Gorkha, Nepal

Prihod v Gorkho

En večer prej sva želela rezervirati nastanitev v Gorkhi, ampak na Booking.com sva našla le 3 možnosti. Pa ne zato, ker bi bilo vse zasedeno, ampak zato, ker v Gorkhi preprosto ni kaj dosti več možnosti za nastanitev. Res, Gorkha ni ravno turistično mesto. Ampak nama je bilo to zelo všeč. Ko smo se peljali s prenatrpanim minibusom skozi Gorkho, sva se preprosto zadrla: STOP! in šofer nama je ustavil pred najino nastanitvijo. Simpl. Ta hotel (Chhen) se nahaja nad banko. Tako sva vstopila skozi vhod za zaposlene in se mimo banke odpravila do hotela. Zabavno, ni kaj.

Upper Palace oz Gorkha durbar je skupek templjev in kraljeve palače na vrhu hriba nad mestom Gorkha. Na hribu stoji tempelj, zadaj je oblačno nebo.

Upper Palace oz Gorkha durbar je skupek templjev in kraljeve palače na vrhu hriba nad mestom Gorkha

Hotel nekako sodeluje z bližnjo pekarno/restavracijo, zato so naju usmerili tja, ko sva spraševala, kje bi lahko kaj pojedla. Bila sva prijetno presenečena. Lepa restavracija in res nizke cene! Naročila sva vsak svojo porcijo momotov (nepalskih štrukljev oz. zavitkov), zraven pa še pražen riž (fried rice) z zelenjavo in vsak eno Pepsi. In veste, koliko naju je to stalo? Za oba skupaj sva dala 5€! Z veseljem sva si privoščila še sladico pri njih. Ja, to so nepalske, neturistične cene. Saj tudi tiste turistične cene niso drage, ampak tole je bilo pa res poceni. In okusno!

PREBERI ŠE  Koliko stane treking v Nepalu?

Ok, sedaj pa je bil čas, da se vzpneva na vrh Gorkhe, do Durbarja!

nepalsko kosilo; momo, pečeni rezanci z zelenjavo in pijača

Celo kosilo je stalo manj kot 3eur!

Zgodovina Gorkhe

Iz centra Gorkhe sva se zagnala v strm klanec do vrha, do Durbarja. Še preden vam predstavim, kakšen je ta Durbar, pa malo zgodovine: Gorkha je bila nekoč precej bedna državica znotraj Nepala. Ampak v srednjem veku se je tja preselilo mnogo ljudi iz indijskega Rajastana, saj so bežali pred muslimanskimi zavojevalci. In tako je v Gorkho prišla tudi družina oz. predniki kasnejšega kralja, Prithvi Narayan Shah-a. Leta 1743 je Prithvi Narayan Shah prevzel oblast v Gorkhi in poleg prestola je po očetu prevzel tudi izredno nastrojenost proti vladarjem Katmanduja. Kmalu je sestavil močno vojsko in se podal v boj, da bi zavzel Katmandu in številna ostala mesta ter ozemlja Nepala. V naslednjih 20 letih je Prithvi Narayan Shah zavzel in združil ozemlja v velikosti in obliki današnjega Nepala ter še kos današnje Indije in Tibeta. Torej, mu je šlo precej dobro 🙂 Leta 1769 se je odločil, da je Gorkha vseeno premajhna in preveč hribovita za njegovo vladanje in se preselil v Katmandu. Gorkha pa je šla počasi v pozabo oz. je ostala le še kot rojstni kraj nepalskih kraljev, ni bila pa več pretirano pomembno mesto v Nepalu.

svetišče v Nepalu - bogove se časti s kadilom, barvnimi prahovi in denarjem

Takole se časti bogove v Nepalu

Gorkha Durbar (upper palace)

Hodila sva skoraj 45 minut, se potila po strmih stopnicah, se ustavljala, da sva lovila sapo in razglede in na koncu le prišla do vrha, do Durbarja oz. palače na vrhu hriba. V času najinega obiska so en tempelj (Kalika Mandir) prenavljali in je bil ves v odrih, sama palača pa tudi ni bila nič posebnega. Sicer rojstni kraj Prithvi Narayan Shah-a, a videti se je dalo samo del svetišča, kjer so častili enega izmed mnogih hindujskih bogov. Malo sva se še sprehajala naokoli in se vzpela še do t.i. Gorakhnath’s footsteps – menda človeških stopinj v skali. Bolj pravljica kot kaj drugega. Tiste “stopinje” so samo malo večja luknja v skali. So pa razgledi od tam čudoviti. Vidi se celoten durbar ter gore v ozadju. V času najinega obiska je bilo sicer precej oblačno, tako da so se gore le malo pokazale oz. sva lahko videla njihov obris. A vseeno, lepo, prijetno, mirno …

Vhod v hindujski tempelj, Gorkha Durbar

Vhod v tempelj, Gorkha Durbar

Tallo Durbar (lower palace) oz. Gorkha museum

Z vrha sva dol v mestu opazila še eno večjo stavbo, kvadratno z atrijem v sredini. To je bil muzej v Gorkhi oz. spodnja palača (lower palace), kot mu tudi pravijo. Nekaj časa do sončnega zahoda je še bilo, tako da sva se spustila po vseh tistih nešteto stopnicah nazaj dol v mesto in še do te palače oz. muzeja.

Pogled na kraljevo palačo (Lower Palace) z vrha hriba nad Gorkho. Kvadratna palača z atrijem v sredini

Pogled na kraljevo palačo (Lower Palace) z vrha hriba nad Gorkho

Ta palača je bila zgrajena v 18. stoletju kot administrativna stavba. Na ta način so takrat ločili rituale in verske ceremonije, ki so se odvijale v zgornji palači na vrhu hriba, ter upravne zadeve, ki so se preselile sem dol. Sama stavba ima podobno arhitekturo kot palače in templji v Patanu blizu Katmanduja (ki sva si jih ogledala na začetku najinega potovanja). Rdečkasta opeka ter leseni, lepo izrezljani elementi v fasadi, vratih in oknih. Sam muzej ni bil nič tako posebnega – nekaj stvari od kralja Prithvi Narayan Shah-a. Nama je bila všeč sama stavba s številnimi okni in linami, pa ti leseni elementi so nama bili tudi zelo všeč. Okoli palače je še ogromen vrt, v katerem sva se rahlo izgubila. Oz. mislila sva, da bova našla izhod tudi spodaj. Tako sva se spustila še dodatnih neskončno stopnic do dna tega sicer lepega vrta. Potem pa prišla do ograje in zaklenjenih vrat. Ni nama preostalo drugega, kot da greva spet gor. Po tem, ko sva že toliko stopnic prehodila ta dan, nama sicer to ni bila najljubša ideja, ampak ni bilo druge izbire 🙂

Katarina gleda skozi leseno izrezljano okno. Gorkha Museum

Gorkha museum je izredno fotogeničen

Odhod iz Gorkhe

V Gorkhi sva bila le en dan, ampak je bilo dovolj za ogled mesta. Tako sva naslednji dan na vse zgodaj zjutraj že pešačila proti avtobusni postaji. Zunaj je bila taka megla, da nisva videla niti metra pred seboj. Delovalo je kot v kakšni srhljivki, ljudje so se kot zombiji kazali iz megle! Kakorkoli, brez večjih težav sva našla avtobusno postajo in tudi avtobus za Pokharo so nama takoj pokazali. Čeprav sva se že navadila, da v Nepalu nič ni ob času, kot je dogovorjeno, pa je ta avtobus šel najbolj točno od vseh! Samo 10 minutno zamudo smo imeli! Gorkha nama je bila res všeč 🙂

Kraljeva palača, Gorkha.

Kraljeva palača, Gorkha.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena