Top 10 znamenitosti Romunije

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Romunija je precej velika država na Balkanskem polotoku. Ima gore, morje, gradove, rudnike, balkansko hrano … A je nekako ne povezujemo ravno s turizmom, kajne? Kar vemo o Romuniji je to, da je tam “daleč”, da govorijo nek čuden jezik, starejši pa se bodo spomnili trdega komunističnega režima. Ampak vam poveva, da je Romunija pravzaprav izredno lepa in zanimiva država, polna doživetij, ki kar čakajo na nas. Tu sva izbrala top 10 znamenitosti Romunije po najinem izboru. Torej znamenitosti Romunije, ki bi si jih moral ogledati vsak obiskovalec te države.

žitno polje z makom

Prekrasna pokrajina v zaledju delte Donave

Top 10 znamenitosti Romunije

1.) Rjavi medvedi v Karpatih

Romunija je znana po velikem številu rjavih medvedov, ki “lomastijo” po gozdovih v gorovju Karpati. Če ste vsaj malo navdušenci nad živalmi in jih radi opazujete v naravnem okolju, potem bo tole za vas. Veliko je agencij, ki imajo svoje opazovalnice medvedov in vas za relativno nizko ceno peljejo na ogled medvedov v naravnem okolju. Medveda se da videti tudi brez agencije, vendar pa je potrebna dodatna previdnost. Največ medvedov je menda v okolici jezera Svete Ane (Lacuk Sfanta Ana). Tam lahko poskusite srečo z opazovanjem medveda v naravi, nato pa v bližini rezervirate še ogled medveda iz varnega zavetja opazovalnice. Več o tej izkušnji lahko preberete tule: Ogled medvedov v naravi – Romunija.

rjavi medved - opazovanje medvedov v naravi, Romunija

Opazovanje medvedov v naravi – Romunija.

2.) Ledeniška jezera v nacionalnem parku Retezat

Nadaljujemo pri naravi – naravne znamenitosti Romunije so v prvi vrsti njihove gore, gorovje Karpati. Nama je bilo najlepše v nacionalnem parku Retezat. Tam je možnosti za pohodništvo ogromno, možnosti za brezplačno kampiranje pod gorami in ob jezeri pa tudi. Retezat je res idealen kraj za nekajdnevni aktivni oddih. Navdušila vas bodo prekrasna ledeniška jezera in visoke gore, ki so relativno lahko dostopne. Težko je dostopen, ampak ravno to mu da poseben čar. Povezava do prispevka o trekingu v parku Retezat je tule.

Nacionalni park Retezat, Romunija - najlepši trekingi v Romuniji

Nacionalni park Retezat, Romunija – najlepši trekingi v Romuniji

3.) Gorstvo Bucegi in skalne strukture Babele

Ja, saj veste, da sva ljubitelja narave, predvsem gora. Zato verjetno ni čudno, da je med top znamenitosti Romunije največ tega 🙂 Gorovje Bucegi se nahaja v bližini kraja Sinaia (cca 50km južno od Brašova). Bucegi je bolj kot gorstvo ena velika planota, po kateri se da relativno lahko sprehajati. Razgledi tam so čudoviti na vse strani, izredno zanimive pa so tudi skalne strukture Babele in Sfinga, ki so posledica vetrne erozije. Koliko je za hodit, kje je izhodišče in ostale informacije pa najdete v objavi: Gorstvo Bucegi – planota s prekrasnimi razgledi.

moški in ženska pred Sfingo - kamnito strukturo, Bucegi, Romunija

Sfinga – kamnita struktura v gorstvu Bucegi

4.) Delta Donave

Delta Donave je največje evropsko močvirje in zelo poseben kraj. Na obali Črnega morja v Romuniji se Donava, mogočna evropska reka, razdeli na številne rokave, kanale in jezera, ki so bivališče za izredno zanimive in raznolike živali ter rastline. Tekom svojega potovanja po Romuniji si splanirajte vsaj en dan za delto Donave. Pojdite na čoln in raziskujte številna jezera ter bodite na preži za čapljami, pelikani, galebi, labodi, bobri in še drugimi živalmi. Več o najinem obisku delte Donave si preberite na blogu: Delta Donave – največje močvirje v Evropi.

lokvanji na jezeru, delta donave

Delta Donave

5.) Soteska Donave

Na meji med Romunijo in Srbijo je reka Donava. Skorajda celotna meja med tema dvema državama poteka po reki Donavi. Ampak najbolj zanimiv del je tisti, kjer se nad Donavo dvignejo visoke gore na obeh straneh in tako tvorijo sotesko Donave. Na romunski strani soteska Donave spada pod nacionalni park “Železna vrata” (Parcul Natural Porțile de Fier), na srbski strani pa je to Nacionalni park Džerdap. Oba ponujata prekrasne razglede na Donavo, gosto zelenje in visoke pečine nad reko.

Soteska Donave, džerdap, srbija

Soteska Donave

Možnosti za izlete in aktivnosti je na obeh straneh reke ogromno. Na romunski strani je v skalo vklesan obraz Decebala (njihovega nekdanjega voditelja iz časov še pred Rimljani), na srbski strani pa je Trajanova tabla iz rimskih časov. Na obeh straneh so možni izleti z ladjico po Donavi, kjer se lahko peljemo skozi najožji del Donave in najširši del Donave, prav tako je tudi na obeh stran možnost pohodništva – gore na srbski strani so še enkrat višje od tistih na romunski 😉

Decebal, skulptura nad reko Donavo, soteska donave, Romunija

Decebalov obraz v skali nad Donavo, Romunija

6.) Grad Peles (Castelul Peleș)

Romunija se lahko pohvali s številnimi gradovi. Najbolj poznan je verjetno graf Bran, ki je velja za grad grofa Drakule. Saj je lep, ampak en grad v Romuniji je pa še lepši. To je grad Peles v bližini kraja Sinaia. Prelep neorenesančni grad kar vabi obiskovalce. Zgrajen je bil ob koncu 19. stoletja za kralja Karla I. – to je bil prvi romunski kralj, tisti, pod katerim se je Romunija združila v enotno državo. Grad je zasnoval nemški arhitekt, kar se opazi tudi na njegovem zunanjem izgledu. Poleg gradu Peles je tam še grad Pelisor in nekaj “gospodarskih” objektov, nedaleč pa je še prelep samostan, tudi vreden obiska. Še par besed več o gradu Peles pa najdeš na blogu tule: grad Peles.

Grad Peles, Romunija

Grad Peles, Romunija

7.) Rudnik soli

Romunija je znana po svojih rudnikih soli, saj je bila že od nekdaj pomembna izvoznica soli. Dandanes so rudniki po večini že prenehali z delovanjem in so spremenjeni v zanimive stvari. Recimo v zabaviščni park, zdravilišče, podzemno športno igrišče, itd. Najbolj poznan je rudnik soli Turda, ki je tudi največji, midva pa sva obiskala nekoliko manj poznanega: rudnik soli Ocnele Mari, ki je spremenjen v podzemno športno igrišče. V rudniku lahko igraš mini golf, košarko, nogomet, badminton, biljard, namizni tenis, skakati se da na trampolinu … vse to z namenom, da se dodobra nadihaš menda zdravilnega slanega zraka.

rudnik soli Ocnele Mari, top znamenitosti romunija

Rudnik soli Ocnele Mari, top znamenitosti Romunije

Ko boste šli v Romunijo, si vsekakor poglejte en rudnik soli. Že same podzemne dvorane, naravni vzorci soli na stenah in pa to, kaj so naredili iz nekdanjega rudnika … ja, vse to je vredno videti.

PREBERI ŠE  Ogled medvedov v naravi - Romunija

8.) Pravoslavni samostani in katoliške cerkve

V Romuniji prevladuje pravoslavna krščanska vera, ki je poznana po obsežno poslikanih samostanih in cerkvah, madžarska manjšina (ki prevladuje na severu in v delih osrednje Romunije) pa je znana po obzidanih katoliških cerkvah. Tudi če sicer niste navdušeni nad verskimi objekti, je v Romuniji nekaj samostanov in cerkva, ki jih je res vredno obiskati. Najbolj znani samostani v Romuniji so tisti poslikani samostani v pokrajini Bucovina na skrajnem SV države, ampak nama je zmanjkalo časa in si jih nisva ogledala. Baje so lepi 🙂 Izmed samostanov, ki sva si jih ogledala pa bi izpostavila samostan Sinaia v istoimenskem kraju, ki je obnovljen in prekrasen. Potem pa je tu še samostan Cozia v lepi dolini Olt. Poseben je zaradi svoje gradnje, kjer se izmenjujeta opeka in kamen.

Samostan Cozia top znamenitosti Romunija

Samostan Cozia, top znamenitosti Romunije

Na severu države pa že ob cesti videvamo številne katoliške cerkve, vse imajo srebrno (oz. sivo streho – to je menda pravilo v Romuniji) in vse so obzidane – to je posledica številnih turških upadov. Midva sva si pobliže ogledala cerkev v kraju Gheorgheni – dvignjena na hribčku s čudovitimi pogledi na dolino, mesto spodaj ter Karpate v daljavi.

katoliška cerkev v Romuniji

Katoliške cerkve imajo v Romuniji tipično srebrno (sivo) streho, pravoslavne pa rdečo

9.) Soteska Bicaz in Rdeče jezero

Soteska Bicaz (Cheile Bicazului) je izredno impresivna soteska na vzhodu Romunije, ki povezuje Transilvanijo in Moldavijo (pokrajino v Romuniji, ne državo Moldavijo). Skozi sotesko teče reka Bicaz, ki je tudi odgovorna za nastanek soteske, tik ob reki pa so naredili tudi cesto, tako da se da sotesko tudi prevoziti. Nad cesto se dvigujejo več sto metrov visoke pečine in ob lepem vremenu (ki ga midva na žalost nisva bila deležna) se je možno na nekatere izmed teh pečin oz. gora tudi vzpeti. Kljub megli naju je soteska Bicaz čisto navdušila.

V bližini soteske je še Rdeče jezero (Lacul Roșu), znano tudi pod imenom “Killer lake” (ubijalsko jezero). Jezero namreč ni popolnoma naravno, pač pa je posledica smrtonosnega plazu leta 1838. Zemeljski plaz se je odlomil z gore “Killer Rock” in zaprl strugo reke Bicaz. Tako je nastalo Rdeče jezero, ki je pod seboj pokopalo številna drevesa – vrhovi katerih še danes gledajo ven iz vode. Tudi tu nisva imela najlepšega vremena in prej omenjena gora se je pokazala le za nekaj trenutkov. A dovolj, da vam lahko poveva, da se izlet do Rdečega jezera gotovo splača.

jezero v dežju. Romunija

Rdeče jezero. Ni ravno rdeče barve, no. Ob sončnem vremenu bi bilo lepše.

10.) Arehološki ostanki ljudstva Dacia in Rimljanov

Vsi verjetno poznate avtomobile znamke Dacia, ki je “romunski Renault”. Vsekakor je Dacia izredno popularen avto v Romuniji, kar pa naju je presenetilo, saj tega nisva vedela prej, pa je dejstvo, da so na področju današnje Romunije nekoč živeli ljudje, pripadniki ljudstva Dacia. To je bilo res dolgo nazaj, še pred Rimljani. Glavno mesto ljudstva Dacia je bilo Sarmizegetusa Regia, ostanki katerega so še danes vidni in odprti za turizem (ter vredni ogleda 😉 ). V Romuniji je tudi mesto Sarmizegetusa – torej praktično enako ime, le da to mesto izvira iz časa, ko so Rimljani že zasedli področje Romunije in si ljudstvo Dacia podredili. Slednje mesto je pač tipično rimsko mesto z amfiteatrom, forumom, baziliko itd. Tudi lepo, ni pa tako posebno kot dacijsko mesto. Iz časa Rimljanov je nekaj ostankov tudi ob Črnem morju. Omeniti velja Histrio ter rt Dolosman – ni to Rim, ruševine so veliko manjše in manj urejene oz. vzdrževane, ampak ravno to jim daje svoj čar. Ter razgled na jezera v delti Donave.

Rimske izkopanine Sarmizegetusa

Rimske izkopanine Sarmizegetusa

Ob Donavi se nahaja tudi upodobitev Decebala – voditelja in združitelja Dacia ljudstva pred prihodom Rimljanov. Če ne drugega, si oglejte njega. Če pa vam le uspe, pa se zapeljite v gore do Sarmizegetusa Regia.

PREBERI ŠE  Soteska Donave: park Džerdap v Srbiji in park Porțile de Fier v Romuniji

 

Tole so najine top znamenitosti Romunije, ki jih priporočava vsakemu, da si jih ogleda na potovanju po Romuniji. Upava, da bodo tudi vam tako všeč, kot so bile nama. Uživajte 😉

moški in ženska na razglednem hribu nad reko - soteska donave

Soteska Donave na meji med Srbijo in Romunijo

Komentiraj

2 komentarja

Denis 08/2021 - 13:30

Živjo,
me veseli, da sta rudnike soli uvrstila med top 10 turističnih atrakcij 🙂
Lep pozdrav,
Denis

Odgovor
Katarina 08/2021 - 12:15

Ja, ful zanimivo je bilo. Super predlog 😉

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena