Popotniški nasveti – Romunija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Romunija je država na Balkanskem polotoku in je del Evropske unije. Naju je Romunija pritegnila s svojo prečudovito naravo – divjino pravzaprav. Delimo jo nekako na dva dela: gore (Karpati) in močvirje (delta Donave). To sta sicer dve popolnoma različni pokrajini, a obe izredno zanimivi s pestrim živalskim svetom. Poleg narave se Romunija lahko pohvali tudi s številnimi prikupnimi vasicami, pravljičnimi gradovi (tudi grad grofa Drakule je tam) ter nenavadnimi rudniki soli. Romunija je idealna popotniška destinacija.

Rok je Decebala (nekdanjega romunskega kralja) požgečkal po bradi

Več prispevkov o Romuniji, načrt potovanja in še druge nasvete pa najdete tule: ROMUNIJA.

Nasveti za Romunijo

Kako do Romunije?

Romunija ima veliko letalskih povezav z Dunajem, Benetkami in Budimpešto – večinoma je to letalski prevoznik WizzAir, ki leti v številna romunska mesta (Bukarešta, Cluj Napoca, Iasi, Suceava itd.). Po najinem mnenju je Romunija tudi dovolj blizu, da se tja lahko odpravimo z avtomobilom – vsaj midva sva se 🙂 Do romunske meje je slabih 900km ali približno 10h vožnje. Tu pa se sedaj pojavi vprašanje – kako do Romunije z avtom? Preko Madžarske ali preko Srbije in Hrvaške? Če vprašate naju, je oboje dobra izbira.

Romunija preko Madžarske

Če v Romunijo potujemo preko Madžarske, imamo na poti samo eno mejo, med Madžarsko in Romunijo, torej je možnosti za kakšen zastoj na meji bolj malo. Obe državi sta sicer v Evropski uniji, nista pa obe v Schengenskem območju (Romunija ni v Schengnu). A vseeno ni za pričakovati kakšnih hudih pregledov in kontrol na meji.

Rudnik soli

Rudnik soli – ena prvih znamenitosti za madžarsko-romunsko mejo – nasveti Romunija

Na poti je treba plačati le madžarsko (okoli 11€) in romunsko vinjeto (3€). S tega stališča je pot preko Madžarske cenejša. Je pa ta pot daljša, saj je Budimpešta kar precej bolj severno kot sta Slovenija in pa Romunija. Odvisno sicer od destinacije v Romuniji, ampak načeloma je pot preko Madžarske 200km daljša kot pot preko Srbije.

Romunija preko Srbije in Hrvaške

Najbolj direktna je pot preko Hrvaške in Srbije. Vendar pa je na tej poti več prečkanj meja – kar 3! Meja med Slovenijo in Hrvaško načeloma še gre hitro, iz Hrvaške v Srbijo, ki ni v EU že zna biti več kontrole in posledično daljši čas čakanja, iz Srbije v Romunijo pa spet vstopamo v Evropsko unijo, kar zna imeti za posledico strožje kontrole na meji. Midva sva se po tej poti peljala nazaj iz Romunije in izkušnja je bila zelo dobra. Nikjer nobenega čakanja na meji, nobenih strogih kontrol. Pokazala sva potni list, hitro so ga poskenirali in nama zaželeli srečno pot. Torej, kljub trem mejam ni bilo nikjer nič čakanja.

moški in ženska nad sotesko Donave

Soteska Donave je bila super zaključek najinega potovanja po Romuniji

Kljub temu, da je ta pot krajša, pa je dražja kar se tiče cestnin. Na Hrvaškem naju je cestnina za vožnjo od Obrežja pa do Šida (na meji s Srbijo) prišla okoli 18€, srbske cestnine je bilo za dodatne 4€, potem pa pride zraven še romunska vinjeta (3€).

PREBERI ŠE  Karneval v Rio de Janeiru – nasveti, da ga boste doživeli najbolje

Katero pot boste izbrali, je seveda vaša odločitev. Midva sva naredila krožno pot in se v Romunijo peljala preko Madžarske, nazaj iz Romunije pa sva potovala preko Srbije in Hrvaške.

Potovanje v Romunijo v času pandemije

V Romunijo sva potovala konec junija 2021. Takrat je Romunija Slovenijo ravno umestila na svoj zeleni seznam, kar je pomenilo, da za nas ni bilo omejitev pri vstopu. Prav tako je Romunija trenutno tudi na slovenskem zelenem seznamu – torej tudi ni potreben nikakršen test ali pa karantena ob povratku. Seveda pa se te stvari tako hitro spreminjajo, zato priporočava, da preverite še sami, preden se odpravite na pot. Midva sva trenutno stanje preverjala tule.

Stanje v Romuniji je bilo “normalno”. Maske so obvezne v zaprtih prostorih, ostalih posebnosti pa ni bilo nikjer. Vse je odprto, vse deluje normalno, policijske ure nimajo …

pogled na grajski stolp in notranje dvorišče. grad Bran, romunija

Grad Bran – maske sva nosila le v muzejih (gradovih) ali trgovinah

Denar v Romuniji

V Romuniji uporabljajo valuto romunski lev (RON ali lei po njihovo). Vrednost je približno 5 RON = 1€. Plačevanje s karticami je možno praktično povsod, pa tudi bankomatov je veliko. Midva sva trenutno pri Sparkasse, ki omogoča brezplačno (brez provizije) dvigovanje na bankomatih skupine Erste. In tudi v Romuniji se najdejo Erste Group Bank bankomati, kjer sva potem ves čas dvigovala denar. Seveda imajo tudi menjalnice. Vedno se najde kakšna menjalnica takoj za mejo ali pa v večjih mestih po Romuniji.

romunski denar, romunski lev

Romunski levi

Vedeti je treba, da nam po novi uredbi (od aprila letos dalje) pri vsaki transakciji v evropski valuti, ki ni evro (kamor spadajo tudi romunski levi), zaračunajo pribitek nekaj odstotkov. Tako da s tega vidika je boljše denar menjati v menjalnici, ni pa to ravno najbolj praktično – vsaj midva veliko rajši plačujeva s karticami. Vsak naj se odloči zase.

Nastanitve – kampiranje v Romuniji

Midva sva v Romuniji izključno kampirala oz. eno noč sva spala pri najinih znancih. Kampov je po Romuniji veliko, so preprosti, a lepo urejeni in relativno poceni. Midva sva vse kampe iskala sproti, ko sva vedela, kje bova tisti dan spala. Iskala pa sva jih kar v navigaciji. Če v GoogleMaps napišete camping, vam poišče vse kampe v okolici. Enako deluje tudi navigacija maps.me, ki sva jo večinoma uporabljala. Simpl 😉

moški in ženska pred šotorom

Kampiranje v Romuniji je bilo enostavno. Kampov je veliko in tudi ugodni so

V Romuniji je dovoljeno tudi divje kampiranje, edino paziti se je treba medvedov. Če boste divje kampirali v gorah oz. v gozdovih, poskrbite za to, da bo vsa hrana v avtu in ne v šotoru ali okoli šotora. Bear spray pa tudi zelo priporočajo imeti pri sebi – za vsak slučaj, če srečate kakšnega jeznega medveda. Saj načeloma se medved umakne, ampak nikoli ne veš. V kolikor potrebujete bear spray, nama pišite, saj imava enega viška.

moški leži ob šotoru

Kamp ob jezeru Svete Ane – najlepši kamp z najboljšimi razgledom (na medvede!) – nasveti Romunija

Varnost v Romuniji

Nama se je zdela Romunija izredno varna država. V Italiji se počutiva manj varno kot pa v Romuniji – če vam to kaj pove 🙂 Nobenih skrbi nisva imela kar se tiče žeparstva ali pa glede avtomobila. To so nama potrdili tudi najini prijatelji iz Romunije.

ciganka ob cesti

Niso nevarno, so pa zanimivi. Cigani oz. ciganke v Romuniji

Varnost na cestah pa je nekaj, na kar bi rada opozorila. V Romuniji so na cesti norci! Voziti je treba zelo previdno, saj ljudje vozijo izredno hitro in prehitevajo, kjer je to mogoče ali pa tudi tam, kjer ni. Druga stvar so nekoliko slabše ceste, zato bodite pozorni na naključne luknje v cestah.

PREBERI ŠE  Nasveti za poceni potovanje na Nizozemsko

Kot sem že omenila zgoraj: za kampiranje in pohodništvo je treba imeti v mislih tudi izredno veliko populacijo medvedov v Romuniji. Midva nisva imela nobene slabe izkušnje, so naju pa vsi domačini opozarjali, da morava biti previdna in naj si kupiva bear spray. Če boste to kupovali, priporočava, da kupite še v Sloveniji, ker je tu cenejše kot pa v Romuniji.

rjavi medved

Rjavi medved v Romuniji

Romunska hrana

Romunska hrana ni nekaj takega, o čemer bi se na veliko pogovarjali. Če sem odkrita, do prihoda v Romunijo sploh nisva vedela, kaj je tipična romunska hrana. Izkazalo se je, da je romunska hrana deloma podobna madžarski (v Romuniji živi kar precej velika madžarska manjšina), deloma pa balkanski (srbski) hrani. Naj naštejem nekaj tipičnih romunskih jedi: mici (to so čevapčiči), sarmale (to so sarme), mamaliga (to je polenta), kurtoš (madžarski chimney cake), paprikaš, golaž (madžarski golaž, torej juha), langoš itd.

Mamaliga in mici (polenta in čevapčiči) - romunska hrana

Mamaliga in mici (polenta in čevapčiči) – romunska hrana

Cene ulične hrane so okoli 5 RON (to je 1€), v restavracijah pa tudi ni pretirano drago. Midva sva si privoščila nedeljsko kosilo in skupaj dala 12€. Jedla sva glavno jed, sladico in naročila pijačo. V trgovinah pa so cene hrane primerljive z našimi. Tako da ni za računat, da bi si naredili zalogo hrane še za domov, tako kot sva midva to naredila v Ukrajini in si kupila skoraj 10kg ajdove kaše 🙂

kurtoš

Chimeny cake ali kurtoš – tipična madžarska sladica, ki jo morate preiskusiti – nasveti Romunija

Mobilni podatki v Romuniji

Romunija je del Evropske unije, zato velja, da so cene za telefonske storitve take, kot v Sloveniji. To pomeni, da lahko kličemo, pišemo sms-e (v Slovenijo) in uporabljamo mobilne podatke po enaki tarifi, kot doma. Cene na romunske telefonske številke se tudi zaračunajo po veljavnem ceniku ponudnika, kar pa je višje od klicev v Slovenijo.

moški in ženska pri ledeniškem jezeru. nacionalni park Retezat, Romunija treking

Navdušena nad parkom Retezat

Signal je po večini Romunije sprejemljiv. Za kaj preverit, pogooglat ali poslat kakšno sporočilo, je vedno dovolj. Čisto brez signala sva bila le v parku Retezat, povsod drugje pa ga je bilo vsaj za najbolj nujne stvari.

Kaj si pogledati v Romuniji?

Za naju je bila glavna stvar Romunije medved 🙂 Medvedov je res veliko in v Romuniji jih boste skoraj gotovo videli – če boste želeli, seveda. Kako poteka ogled medvedov v naravi v Romuniji, si preberite tule.

rjavi medved na travniku

Ogled medvedov v naravi je v Romuniji precej enostaven – medvedi pridejo tudi do kampov! Nasveti Romunija

Druge znamenitosti Romunije so še grad Bran in grad Peles, delta Donave ter soteska Donave, različni rudniki soli, ki so sedaj spremenjeni v zabaviščne parke, prikupne vasice in mesta ter seveda gore, gore, gore. Možnosti za pohodništvo je v Romuniji res ogromno in če ste le malo za to, vam bo Romunija gotovo všeč.

Najinih top 10 znamenitosti Romunije pa si preberite tule.

moški in ženska pred gradom Peles. Nasveti Romunija

Najlepši grad v Romuniji: grad Peles

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena