Izlet v Rakov Škocjan – idiličen sprehod v kraško področje

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Rakov Škocjan je krajinski park v bližini Unca, ki zajema območje okoli potoka Rak, nekaj jam in glavni atrakciji: dva naravna mostova. Skozi celoten park Rakov Škocjan je Rakova učna pot, ki nas pelje mimo vseh znamenitosti parka in postreže z opisi (kraških) pojavov. Skozi Rakov Škocjan je speljana tudi makadamska cesta, kar pomeni, da se lahko od ene znamenitosti do druge peljemo z avtomobilom. Vseeno pa priporočava peš pot, ker tako pač bolj doživiš naravo.

ženska pred naravnim tunelom v skali. Veliki naravni most, Rakov škocjan

Veliki naravni most – Rakov Škocjan. Res je velik 🙂

Midva sva šla takole: parkirala sva v bližini Velikega naravnega mostu, potem pa peš vse do Malega naravnega mostu na drugem koncu Rakovega Škocjana. Hoje je za približno 2h – to je res počasna hoja z veliko postanki. Ker je imel Rok še nezaceljen zvit gleženj, se je on peljal z avtomobilom po cesti in se ustavil na vmesnih razglednih točkah, jaz pa sem celo pot prepešačila. Sedaj pa si poglejmo glavne znamenitosti Rakovega Škocjana, da boste vedeli, zakaj je vredno na izlet v Rakov Škocjan.

ženska pod kamnitim podorom, Mali naravni most, Rakov Škocjan

Rakov Škocjan – prečudovit je!

Rakov Škocjan – učna pot in znamenitosti

Veliki naravni most

Veliki naravni most je pač res velik. Gre pravzaprav za neke vrste naravni tunel, pod katerim teče potok Rak. Višina velikega naravnega mostu je 10m, dolžina pa 40m. Priporočava, da si ga ogledate najprej od zgoraj (s ceste), potem pa se spustite dol do potoka. Pot dol je precej strma, zato previdno! Ampak, res moraš dol, da dojameš velikost in mogočnost Velikega naravnega mostu.

družina sedi pred reko, ki teče skozi naravni tunel - veliki naravni most, rakov škocjan

Veliki naravni most v Rakovem Škocjanu

Ruševine cerkvice Sv. Kancijana

V bližini Velikega naravnega mostu so ruševine cerkvice Sv. Kancijana, ki je bila v času turških upadov pomembno pribežališče za prebivalce iz okolice (Unec in Rakek). Danes je od cerkvice ostalo bolj kot ne le nekaj kamnitih sten, ampak je vseeno vredna kratkega postanka. Itak gremo pa mimo 😉

Tkalca jama

Tkalca jama se nahaja malo za Velikim naravnim mostom. Prijateljica iz Cerknice mi je rekla, da se da peš ob potoku od Velikega naravnega mostu SKOZI Tkalca jamo in na drugi strani ven. Midva te potke nisva našla, tako da sva se vzpela nazaj na cesto in par korakov naprej našla novo potko, ki se spusti v Tkalca jamo. Tudi ta potka je precej strma, zato je potrebna primerna športna obutev in malo previdnosti.

ženska v jami Tkalca, Rakov Škocjan

Tkalca jama, Rakov Škocjan

Hecno ime ima tale jama, kajne? Legenda pravi, da je nekoč v tej jami živel in delal tkalec. Delal je menda ves čas tudi ob nedeljah, kar nekaterim magičnim bitjem ni bilo všeč in so ga spremenila v kapnik. Z malo domišljije se menda še danes videti obliko tkalca v jami. Midva ga nisva našla.

Kotliči

Kotliči so brbotajoči izviri nekje na sredini Rakovega Škocjana. Njihov izgled je odvisen od vodostaja. Lahko so popolnoma poplavljeni, lahko so zelo suhi. Najlepši so, ko voda “vre”, brbota in tako prihaja na površje. Menda so mehurji na vodni gladini lahko veliki tudi en meter!

PREBERI ŠE  Pohod po Kraškem robu - od Socerba do Sočerge

Izvir Raka

Na poti od Kotličev do Malega naravnega mostu je na ogled še ena stvar: izvir potoka Rak, ki pride na dan iz Zelških jam in potem sicer precej kratko pot nadaljuje skozi Rakov Škocjan do Tkalca jame, kjer ponikne. Izvir je pod visoko jamo v še višji steni in je naravnost dih jemajoč.

izvir Raka, Rakov Škocjan

Izvir Raka

Mali naravni most

Na koncu poti skozi Rakov Škocjan nas pričaka še Mali naravni most. Pričakovala sva nekaj podobnega kot je Veliki naravni most, le da bo manjše. Ampak Mali naravni most je še bolj fascinanten kot pa Veliki. Prvo je fascinanten dostop do tja. Ok, lahko si ga pogledamo od zgoraj, ampak da res dojameš velikost oz. mogočnost, moraš dol. Dol, pod most pa prideš tako, da se najprej spustiš po strmi potki do potoka, potem pa čez potok po kamnitem mostičku, skozi jamo/tunel (ki je v primeru visokega vodostaja neprehodna) in potem pridemo pod Mali naravni most.

ženska na poti skozi Rakov Škocjan

Proti Malemu naravnemu mostu

Vse to je bila nekoč ena velika jama (Zelška jama), potem pa se je zgodil udor, strop jame se je podrl in nastal je današnji Mali naravni most. Višina stropa je tu kar 42m. Verjemite, noro lepo je tule!

Midva sva bila nad Rakovim Škocjanom navdušena. Sploh tale zadnji, Mali naravni most naju je čisto navdušil. Prideva še kdaj, zagotovo! Rakov Škocjan je čisto blizu primorske avtoceste, tako da je tole lahko postanek na poti proti morju (malo daljši postanek 😉 tak, za noge pretegnit), ali pa prijeten izlet v naravo. Vsekakor priporočava.

črna kača

Na poti po Rakovem Škocjanu sva srečala tudi tole. Kdo pozna to kačo?

Komentiraj

5 komentarjev

mladen p. 05/2021 - 16:44

To naj bi bila po mojem vedenju mlada belouška (bele lise takoj za glavo in črne pike po telesu)

Hvala za lep tekst in slike.

Odgovor
Katarina 05/2021 - 7:09

Super, hvala za razlago. Lepa kačica 🙂

Odgovor
Anja 06/2021 - 21:05

V Tkalco jamo se da priti po strugi Raka, kadar le ta popolnoma presahne (v poletnih mesecih). Sicer je legenda o tkalcu napisana tudi pred vhodom v jamo, ubistvu pa je Tkalca jama imela dobila po tem, ker se, ko je nivo vode ravno pravšnji, sliši zvok statev 🙂

Odgovor
Ana Podhostnik 08/2023 - 14:31

Pozdravljeni! Zelo lepo opisano! Pomaga mi pri organizaciji izleta upokojencev. Nič ne bomo lezli navzdol. Če imate še kakšen nasvet v zvezi z ogledom Rakovega Škocjana, bom zelo vesela. Omenila ste možnost ogleda z avtomobilom, kaj pa avtobus? Je možno po makadamski cesti peljati avtobus? Hvala za odgovor! Lep, prijazen pozdrav, Ana

Odgovor
Katarina 08/2023 - 15:48

Pozdravljena, manjši avtobus bi gotovo lahko tam šel, za večjega pa ne upam trditi.
Uživajte, Rakov Škocjan je čudovit.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena