Denar na potovanju in doma (najboljša banka/kartica za potovanja)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kadar je govora o potovanjih, se ne moremo izogniti tudi vprašanjem o financah. V zadnjem času imava veliko potopisnih predavanj in vse lepo in prav, vsi so navdušeni nad fotografijami in povedanim, ampak vedno se na koncu pojavi tudi vprašanje: kaj pa finance na potovanju? Najprej večino zanima, koliko naju je določeno potovanje stalo. Ampak o tem sem že pisala tule: Kako so lahko najina potovanja tako poceni. Ko pa nekdo začne resno planirati potovanje, pa ga vedno zanima tudi: Ali se da na XY destinaciji plačevati s karticami? Katere kartice sprejemajo? Je Visa boljša kot MasterCard? Kako je z gotovino? Naj menjam dolarje ali evre? Katero banko uporabljata, da vama omogoča dvige na bankomatih v tujini … Teh vprašanj je vedno veliko in v tej objavi bova poskušala nanje odgovoriti.

evro bankovec

Money, money, money …

Denar na potovanju in doma

Finance so precej občutljiva tema in o tem načeloma ne debatiramo. Tako med prijatelji kot tudi na blogu je to vedno tak “bav-bav”. Midva pa sva kar se tega tiče zelo transparentna. Vedno napiševa, koliko naju je kakšno potovanje stalo in tudi odkrito poveva, da sva recimo za potovanje v Južno Ameriko varčevala kar 5 let. Tukaj pa bova predstavila svoje mnenje, svoje izkušnje, kako rokovati z denarjem doma in na potovanjih, katera banka nama najboljše služi in s katero kartico sva do sedaj najbolj zadovoljna. Zavedati se je treba, da je vsak nekoliko drugačen, vsak ima svojo unikatno situacijo in potrebe. Zato morda najine ugotovitve niso aplikativne za vsakega bralca.

Na splošno za naju velja tako:

Kolikor se le da, plačujeva (doma in v tujini) s karticami. Kartice imava tudi za dvig gotovine na bankomatu. Navadno prvi dan potovanja, takoj po prihodu na destinacijo, na bankomatu dvigneva toliko gotovine, kolikor jo bankomat da ob enkratnem dvigu. Tekom potovanja poskušava vse plačevati s karticami, za nakupe npr. na tržnicah ali kakšne vstopnine, pa porabiva gotovino. S seboj prineseva tudi nekaj gotovine v evrih od doma. To je za primere, če se kje kaj zalomi ali pa kadar je menjava denarja bolj ugodna kot pa dvig na bankomatu. Seveda pa je ta situacija odvisna od države, kamor potujeva.

bančne kartice Visa, Maestro, MasterCard, Diners

Bančne kartice! Take in drugačne, vseh barv in zvrsti

Bančna kartica na potovanju

Večinoma potujeva kar z bančnimi karticami v žepu. Poleg tega pa navadno dobiva najboljši tečaj pri plačilu s kartico. Ni se za bati, da bi plačala visoko provizijo pri menjavi, ni nama treba iskati menjalnice z najboljšim tečajem in ni nama treba hoditi naokoli s polno denarnico gotovine. Kadar plačava s kartico, nama banka avtomatsko pretvori tujo valuto (npr. tajske bahte, ameriške dolarje, švedske krone …) v evre. Menjava valut gre po uradnem menjalnem tečaju tistega dne. Na POS terminalu se izpiše znesek v npr. dolarjih, na najinem izpisku pa je pretvorjena vsota v evrih. Edino velja opozoriti: nekateri POS terminali želijo že sami pretvoriti znesek v evre. Vprašajo te nekaj v smislu 5 USD = 4,5 EUR. Sprejmi (zelena tipka), Zavrni (rdeča tipka). TU VEDNO ZAVRNITE! In tako boste plačali v lokalni valute. Če sprejmete, vam bo POS terminal naredil konverzijo v evre, ampak po slabšem tečaju.

Kartice se nama zdijo dovolj varne, saj so zaščitene s PIN kodo, vedno pa jih lahko zablokirava preko mobilne aplikacije. Zaenkrat res še nisva imela težav s karticami v tujini. Nama tudi zelo odgovarja uporaba mobilne banke, saj je beleženje stroškov veliko lažje. Vse je vidno v aplikaciji in zapiski z vsemi izdatki niso več nujno potrebni. Hkrati pa tudi takoj vidiva, ali je šlo določeno plačilo “skozi” ali se je kje zataknilo.

PREBERI ŠE  Najine prigode pri najemu avtomobila

Najboljša kartica za potovanja – Visa ali Mastercard? Mogoče Maestro ali Diners?

Torej smo razčistili, da je pri nama denar na potovanju kar enako bančna kartica. Ampak, katera bančna kartica je najboljša? Visa, MasterCard, Maestro, Diners … še kaj tretjega? Ugotovila sva, da vsaka kartica kdaj pride prav. Ene države rajši sprejemajo Viso, druge MasterCard, večinoma pa je vseeno (poglej tale zanimiv link o tem, kje je katera kartica bolj priljubljena). Pri nakupu letalskih kart preko kakšnih posrednikov je dostikrat tako, da je cena nižja ob plačilu z določeno kartico. Pa naj bo to Diners, Maestro, debetna Visa, debetni MasterCard … Vsakič nekaj drugega. Tako sva si postopoma uredila najrazličnejše kartice.

MasterCard kartice, ki jih ženska drži v roki

MasterCard je lahko ali debetna kartica ali pa kreditna

Kreditna ali debetna kartica

Mnogo ljudi zmede razlika med kreditno in debetno kartico. Kaj sploh pomeni eno in drugo?

Debetna kartica je osnovna kartica, ki je vezana na bančni račun. Rečemo ji tudi identifikacijska kartica.

Kreditna kartica pa je kartica z odloženim plačilom. Torej, tekom celega meseca plačujemo s to kartico, skupni znesek vseh plačil pa se nam na določen dan v mesecu trga z bančnega računa. Pravilno se tem karticam reče kartica z odloženim plačilom. Na nek način (zelo posplošeno) nam banka da “kredit”, da kupujemo s to kartico. Pogoj za pridobitev kreditne kartice je stalni prihodek, na osnovi višine katerega se tudi določi limit za kreditno kartico.

Obstajajo še predplačniške kartice, kjer si na kartico naložimo določeno vsoto denarja in potem lahko zapravimo le toliko, kolikor je na kartici.

Maestro kartica

Maestro je izključno debetna kartica

Do nedavnega je bilo fiksno tako, da sta bili Visa in MasterCard kreditni kartici, Maestro pa je bila debetna. Sedaj pa tudi že Visa in MasterCard ponujata debetne kartice. Kako jih ločimo? Seveda po napisu na kartici – navadno piše “debit”, če gre za debetno kartico. Če kartico dobite avtomatsko na banki, je navadno debetna. Za kreditno je treba posebaj zaprositi.

Najine bančne kartice za potovanja in doma

Za normalno, vsakodnevno uporabo v Sloveniji, bi nama čisto zadoščala navadna debetna kartica. Ampak zaradi vseh potovanj, zaradi najemov avtomobilov, zaradi nakupov letalskih kart in plačil preko spleta, sva si uredila različne bančne kartice. Zdelo se nama je smiselno, da imava čim več različnih kartic in tako pokrijeva vse možne scenarije.

Najina bančna ureditev: Sparkasse + N26 + Revolut

Sprva sva imela oba vsak svojo Maestro kartico, pri Abanki (ki sedaj ne obstaja več) pa sem jaz imela Viso Electron (neke vrste debetna Visa), Rok pa je imel kreditno Viso (za najem avtomobilov). Pri N26 pa sva imela oba debetna MasterCarda. Ampak, ko je NovaKBM prevzela Abanko, so spremenili toliko stvari, da nama to ni več odgovarjalo in iskala sva novo banko. Tako, kjer bi imela enake kartice. Pa ni šlo … Nisva našla identične ponudbe in vzela sva pač trenutno najbolj optimalno za naju.

ženska drži v roki Visa kartice

Nekako se nama zdi, da je Visa vseeno bolj sprejeta kartica kot pa MasterCard

Sedaj imava pri Sparkasse oba Maestro kartici, jaz sem si naročila še kreditni MasterCard, zraven pa sva oba dobila še Diners kartico.

Kje bova sedaj dobila Viso? Zdelo se nama je bistveno, da imava tudi Visa kartico, saj imava izkušnjo z najemom avta v Južni Afriki, ko z MasterCardom nisva mogla plačati, z Viso pa je šlo. Vsi so nama govorili: Revolut banka je zakon, tam dobiš brezplačno debetno Viso. In sva se registrirala pri Revolutu. A glej ga zlomka, poslati so nama hoteli MasterCard. Ne hvala, tega že imava. Iskala sva novo spletno banko, ki bi imela brezplačno vodenje računa in Visa kartico. Najbolj všeč nama je bila Vivid Money banka, kjer se je registriral Rok in dobil “metal” živo vijolično debetno Visa kartico. Po nekaj časa sem sama še enkrat poskusila pri Revolutu in tokrat dobila Viso. Juhej! Tako imava sedaj oba vsak svojo Visa kartico, MasterCard kartico, Diners kartico in Maestro kartico. Edino kreditno kartico imam samo jaz – zaenkrat.

Visa, MasterCard, Maestro in Diners. Vsaka se kdaj izkaže za bolj koristno 🙂

Sparkasse

Izmed slovenskih bank sva izbrala banko Sparkasse. Odprli so ravno novo poslovalnico in v okviru tega so imeli eno super akcijo – 2 leti brezplačno vodenje računa Udobni Plus (največji paket) in še cel kup drugih ugodnosti. Kasneje pa sva potem preklopila na najbolj osnoven paket, ki je za naju čisto dovolj.

PREBERI ŠE  Popotniški nasveti za Sejšele

Pri Sparkasse imava brezplačne dvige na vseh bankomatih skupine Erste (v evro-območju in tudi v nekaterih državah JV Evrope, npr Romuniji). Na ostalih bankomatih v tujini pa je cena dviga 2,5€ oz. 1% zneska s kartico Maestro, ki je osnovna kartica pri Sparkasse. To je ceneje kot pa dvig v tujini z Revolutom ali N26.

V tej akciji sva dobila še za eno leto brezplačno kartico Diners. Diners nama je do sedaj enkrat prišel zelo prav za plačilo letalskih kart. Namreč ob plačilu z Dinersom, je bila povratna letalska karta Benetke – Pariz le 5€ (takrat nama je to kartico posodila moja mami). Sicer pa Diners omogoča vstop v lounge (letališke salone) na letališčih.  Več o tem pa v drugi objavi: Brezplačen vstop v letališke salone s kartico Diners.

letališki salon v Istanbulu

Vstop v letališke salone je s kartico Diners brezplačen

N26 spletna banka

Banka N26 je nemška spletna banka, ki deluje izključno ONLINE. Za naju je banka N26 zakon! Vse se ureja v aplikaciji, lahka za uporabo in vedno dostopna (če imaš povezavo z internetom, seveda).

Vodenje računa pri N26 je brezplačno, dobiš pa debetni MasterCard in nemški TRR (začne se z DE). Prednost je tudi to, da imaš na mesec 3 brezplačne dvige na vseh bankomatih v evro-območju, plačevanje položnic je brez provizije, nakazila med računi v N26 pa so izvedena v trenutku (tako kot flik sedaj pri nas). N26 nama je najbolj koristila pri nakupu in prodaji avtomobila v Južni Ameriki. Ni bilo treba čakati več dni, da so se mednarodne transakcije sprocesirale. Francoskemu paru sva denar za avto nakazala med obiskom notarja in do takrat, ko so bili papirji urejeni, je bil denar že pri njima. Podobno je bilo, ko sva prodajala avto. Med tem, ko smo skupaj še pregledali avto, sem že dobila denar na račun in čez 5 minut se je kupec odpeljal s svojim novim avtomobilom.

Edino omeniti velja, da je treba bančni račun izven Slovenije prijaviti na FURS. Načeloma imate 8 dni časa po odprtju, da izpolnite obrazec DR-02.

Preveri banko N26 in si ustvari račun tukaj: banka N26 (ob registraciji novega računa in po prvem plačilu s kartico N26 dobiš 15€ kot nagrado).

Zlata MasterCard kartica

Ponosna lastnica MasterCard kartice 🙂 

Revolut spletna banka

Revolut je morda še bolj poznana online banka kot pa N26. Naju sprva ni pritegnila, potem pa, ko sem le dobila Visa kartico pri njih, pa mi je prirasla k srcu.

Revolut je bil nekoč britanska spletna banka, po Brexitu, pa so se preselili v Latvijo. To pomeni, da dobiš latvijski TRR (začne se z LT) in pa debetno Visa kartico (ali pa debetni MasterCard – odvisno od dneva se mi zdi :)). V osnovi dobiš pri Revolutu virtulno kartico, torej kartico, ki je namenjena spletnim plačilom ali temu, da jo naložiš v npr. Apple Wallet in podobne aplikacije. Če želiš fizično kartico, jo moraš naročiti in plačati (okoli 7€). Poleg tega pa si lahko pri Revolutu naročiš tudi “disposable” kartico. To je virtualna kartica za enkratno uporabo. Številke na kartici se ti zgenerirajo, ko jo potrebuješ in se potem zbrišejo. To pride prav za spletna plačila na kakšni “sumljivi” spletni strani. Aplikacija je podobna kot N26 in velja enako pravilo, da je treba račun pri Revolut prijaviti na FURS.

Revolut banko lahko preveriš tukaj: Revolut (ob registraciji novega računa, naročilu fizične kartice in plačilu nad 5€ z njihovo kartico, dobiš 5€ – 20€ bonusa).

Gotovina na potovanju

Doma gotovine skorajda ne uporabljava in tudi na potovanjih je poskušava čim manj. Pri nama je gotovina bolj rezerva kot pa tisto pravo plačilno sredstvo. Zanašava se na to, da se da po večini sveta že plačevati s karticami in to s pridom izkoriščava. Torej, na neko “povprečno” 2-3 tedensko potovanje vzameva s seboj okoli 200€, največ 400€. To je tista gotovina, ki je zlata rezerva, če nama kje “zagusti”. Na sami destinaciji pa dvigneva še okoli 200€ v lokalni valuti. Po potrebi več, odvisno od destinacije.

Kam bi skrila vso to gotovino?

Seveda se pred potovanjem pozanimava, kako je najlažje plačevati na določeni destinaciji. Na Islandijo ali pa na Norveško, kjer se res vse plačuje s karticami, nisva vzela nič dodatne gotovine (le toliko, kolikor sva imela slučajno v denarnici, kar je pri nama zelo malo), med tem ko sva v Južno Ameriko nesla več gotovine. Res je tudi, da je bilo potovanje daljše, ampak sva tudi vedela, da se npr. v Argentini na bankomatu ne splača dvigovat denarja zaradi enormnih provizij in nizkih zneskov dvigov. Zato je bistveno boljše menjati evre v argentinske pesose. V Sudanu ali pa v Nepalu sva vse plačevala z gotovino, zato sva tudi evrov nesla bistveno več.

nacrt potovanja, oman, omanski denar rial

Omanski riali

Evri ali dolarji?

Potem se pojavi vprašanje, ali je boljše s seboj nositi evre ali dolarje. Po Evropi seveda nimamo z dolarji kaj početi, če pa gremo npr. v Južno Ameriko, pa tudi Azijo, pa se zna zgoditi, da kje rajši sprejmejo dolarje ali pa dobimo z dolarji boljši menjalni tečaj. Midva do sedaj dolarjev nisva jemala s seboj na potovanja. Zdelo se nama je, da tudi če na sami destinaciji boljše zamenjava dolarje, se ta razlika hitro pokrije pri menjavi evrov v dolarje tu v Sloveniji.

ameriški dolar in jamajški dolar bankovec

Dolarji, dolarji, dolarji …

Varnost – kako in kam varno spraviti kartice in gotovino

Tukaj je veliko možnosti in spet vsak posameznik ima verjetno svoj sistem varnega shranjevanja. Včasih sva nosila tiste torbice za pasom, kjer sva skrivala gotovino. Sedaj tega ne počneva več. Včasih sva tudi potovala z več gotovine, sedaj s karticami. Včasih se nama zgodi, da pozabiva pin, včasih pa kje izgubiva kakšen bankovec … Vedno se lahko kaj zgodi. Pa si lahko sam kriv ali pa kdo drug. Nama se zdi glavno, da so sredstva porazdeljena. Da ni vsega na istem mestu.

PREBERI ŠE  Nasveti za treking v Patagoniji

Varnost gotovine

Nama se zdi varnost gotovine bolj problematična. Ravno zato se je ne poslužujeva tako zelo rada. Verjetno vpliva tudi dejstvo, da so me že pred leti oropali na nočnem vlaku med Bratislavo in Prago in mi tako vzeli okoli 300€. Vzeli so mi samo gotovino, samo bankovce, kovance in kartice so mi pustili. Ali pa v Čilu, ko je šel Rok zvečer, po dolgi vožnji po empanade za večerjo. Utrujen kot je bil je nekje na poti izgubil okoli 15€.

bankovci - nepalska rupija

Nepalski denar – nepalska rupija

Načeloma imava gotovino pospravljeno, skrito na različnih mestih. Ne bom pa povedala kje 😉. Nekaj je seveda v denarnici, včasih imava vsak dve denarnici, ostalo pa je malo tukaj malo tam. Med svojo prtljago iščeva taka nenavadna mesta. Včasih še midva pozabiva, kam sva kaj dala. Recimo, tekom potovanja po Južni Ameriki sva imela večino gotovine varno zapakirane v tisti torbici za okoli pasu, torbica pa je bila dobro skrita v avtomobilu.

empanade in zavoj bankovcev v Venezueli

Tale kupček denarja je vreden manj kot 4 USD, kolikor so naju stale 4 empanade

Varnost kartic

Kot sem že napisala v uvodu, zaenkrat s karticami še nisva imela težav. Se je zgodilo, da sva pozabila PIN in pač kartice potem nisva mogla uporabljati. V Južni Ameriki sem v takem primeru klicala domov sestro, da je šla pogledat, kje imam shranjeno tisto pošto z banke, ko so mi poslali pin. V primeru krajšega potovanja, pa ne komplicirava. Pač plačujeva z drugo kartico. Ravno zato jih imava več.

Tudi kartice imava na različnih mestih. Da nisva ob vse, če nama slučajno ukradejo denarnico. Navadno sta to dve denarnici ali pa denarnica in tista torbica za okoli pasu. Tudi denar, ki ga imava na računu, porazdeliva. Večina ga gre na varčevalni račun, ostalo pa razdeliva med račune/kartice. Načeloma nikoli nimava več kot 1000€ na bančnem računu. Rajši sproti prenašava denar iz varčevalnega na bančni račun, kot pa reskirava, da bi nama toliko ukradli.

Zaključek: najboljša banka, najboljša bančna kartica za potovanja je …

Najboljše je imeti čim več različnih kartic, to je dejstvo. Midva sva dva in si kartice nekoliko porazdeliva. Ampak glavno nama je, da imava tako Maestro, kot tudi MasterCard in predvsem Viso (Rok pravi, da ne gre nikamor več brez Vise 🙂 ). Gotovine midva s seboj nosiva minimalno, ker se nama zdi to precej riskantno. Prehitro se zgodi, da jo kje zgubiva.

Kar se tiče banke pa sva zadovoljna s trenutno kombinacijo Revoluta, N26 in Sparkasse. Najbolj pa sva navdušena nad kartico Diners in njeno možnostjo vstopov v letališke salone.

Kakšne pa so vaše izkušnje s karticami, bankami in gotovino na potovanju? Napišite nama komentar spodaj 🙂

ženska šteje denar, ukrajinske hrivne

Štejemo ukrajinske hrivne

Komentiraj

21 komentarjev

robert 01/2021 - 15:41

Lepo razloženo. Kako je kaj z menjalnimi tečaji? Namreč, sem bolj noob in mi ni jasno kako se lahko plača s kartico na kateri so evri v neki trgovini, kjer imajo drugo valuto. Katero kartico se uporablja v takem primeru in kako to deluje, da se dobi najboljši menjalni tečaj. Spominjam se namreč časov, ko smo pred hrvaško mejo pregledovali različne tečajne menjave in študirali, kje je najbolje menjati ali na meji ali na Hrvaškem ali že v Sloveniji. Vem, čudno vprašanje ampak pač, imam le Bali v mojem omembe vrednem repertuarju izven Eura in tam je bila le gotovina, menjana v uradni banki na ne turistični destinaciji. Ne vem, saj pravim, mogoče so menjalni tečaji mednarodno dogovorjeni in veljajo povsod po bankah enako. Hvala.

Odgovor
Katarina 01/2021 - 16:07

Ravno menjalni tečaji so najboljša stvar pri plačilu s kartico 🙂 Ni treba tako študirat in iskat, kje boš najboljše zamenjal, katera menjalnica ima manj provizije. Ko s kartico plačaš nekaj npr. v kunah, se ti to avtomatsko pretvori v evre in s tvojega računa ti trgajo evre. In to po uradnem tečaju tistega dne. Torej ni skrbi, da bi dobil slab tečaj. Vedno dobiš uraden tečaj.

Odgovor
robert 01/2021 - 17:10

aha, tnx, nobl, torej se še predno se plača se že vidi koliko nekaj stane v evrih

Odgovor
Katarina 01/2021 - 8:12

Ne, to pa ne. V evrih vidiš na svojem izpisku oz. v mobilni/spletni banki

Odgovor
Franci 01/2021 - 17:36

Hvala za vse napisano. Dodal bi samo še naslednje: Iz preko 30 letnih izkušenj pri uporabi Master Card in Vise z gotovostjo trdim, da je vedno bolje uporabiti pri plačilu v tuji valuti večjih zneskov Mastercard in ne Viso. V ozadju (ne glede na banko) se pretvorba dela preko malce drugačnih tečajev. Vsi so uradni tečaji, ampak malce je pa le razlik, preverjeno neštetokrat. Praktično to pomeni, da če v Turčiji nekaj plačaš v vrednosti 1000 Turških lir, ti bo banka pri plačilu z Viso odtrgala (na pamet) 110€, če pa ISTOČASNO (ne dan kasneje, ko vrednost lire recimo pade) plačaš z Mastercardom, pa bo odtrgala banka 109,50€. Tako nekako. Lahko je razlika tudi višja. Druga stvar je pa veliko bolj pomembna. Mnogi prodajalci se otepajo plačil s karticami, ker pač provizije so velike, tudi nekaj odstotkov. Največje so recimo pri Dinersu, verjetno pri American Express tudi. Ampak iz provizij se financirajo ugodnosti za člane, to je pa tudi dobro. No, problem je, ker ponudniki POS terminalov nekaterim prodajnim mestom ponujajo terminale, kjer te terminal VPRAŠA pred vpisom PINa, v kateri valuti želiš, da je obremenjen tvoj račun. Pritisniti moraš ali rdečo tipko ali zeleno, včasih to naredi celo prodajalec namesto stranke. Ampak kaj piše na ekranu? Če želite, da bo račun obremenjen v evrih, pritisnite zeleno tipko, če želite v čeških kronah, pritisnite rdečo tipko. In redki so tisti, ki naredijo prav- ki izberejo bremenitev v nacionalni valuti trgovine, torej rdečo tipko. Potem sledi šele zahteva za PIN. Tukaj so razlike velikanske: Če izbereš bremenitev v evrih, bodo obračunali po izjemno slabem tečaju, zato je treba vedno izbrati v njihovi valuti, v kateri je račun. Bo že banka delala konverzijo. Razlika je tudi 5, včasih celo 8% od zneska. In še polno je fint. Aja, Diners lounges so zaradi COVIDa zaprti tako v Ljubljani, v Zagrebu, kot tudi marsikje drugje…. Pa še nekaj: Ko plačujete s polaganjem kartice na terminal (in ne vtikanjem v režo), skrijte kartico v dlan in položite celo dlan na terminal, ne držati kartico na vogalčku in jo plašno prislanjati na predvideno polje. Visoko nad blagajnami so mnogokrat dobre kamere za nadzor dela blagajn in operaterji v sobah lahko preberejo vašo številko kartice, če se potrudijo. Če jo kažete tako kot sem opisal. In potem podatke prodajo pa lahko pride do zlorab…

Odgovor
Leonard 01/2021 - 23:02

Tudi sam sem bil žal podvržen slovesu Abanke. A ne razumem kaj ste mislili z visjo ceno(4.99 mesecno-za poket komplet) in drugacnimi produkti NKBM? Edina razlika je da so združili visa elektron in maestro. Imelsem ze Amex mastercard in ohranil le Viso. Na lodlagi česa ste se odločili za selitev za vaš nov paket pri Sparkasse placujete namreč 5.30 mesecno

Odgovor
Katarina 01/2021 - 8:16

Pri Sparkasse trenutno ne plačujeva ničesar, ker imava 2 leti zastonj. Zato 🙂 Pri Abanki je prej samo eden od naju plačeval cca 2eur za vodenje računa, oba pa še 0,9eur za uporabnino abamobi/abanet. To so bili vsi najini mesečni stroški z banko. Torej je NKBM občutno dražja za naju. NKBM nima več Vise Electron, torej bi jaz izgubila eno kartico. Lahko bi zaprosila za predplačniško Viso, ampak ne vidim smisla v njej.
Kot sem pa napisala, vsak ima svoje želje, zahteve in finančne sposobnosti. Zato mogoče komu drugemu tole ne bo odgovarjalo.

Odgovor
Mia 07/2022 - 8:19

Malo so vas nahecali z paketom komplet.. ta paket ni nujno potreben, lahko imate tudi njihovo kartico brez tega. Jaz plačujem 2,50€ vodenje računa in 0,80€ bankanet, pa imam na koncu enako, le da imam pri plačilu položnic 0,38€ proviziije.

Odgovor
Katarina 07/2022 - 17:15

Midva imava 2 leti ta paket zastonj. Tko da ne bi rekla, da so naju nahecali 😉
Po 2 letih bova pa videla, kaj bova vzela 😉 bova takrat preračunala, kaj se nama najbolj splača.

Katarina 01/2021 - 8:13

Hvala za to izčrpno mnenje. Ja, tole s plačilom v evrih ali tuji valuti na pos terminalih je pa res lahko zahrbtna zadeva. Precej dražja, če pritisneš napačno tipko. Hvala za opozorilo.

Odgovor
Sebastjan 01/2021 - 19:02

Moje skromno mnenje. Jaz ponavadi imam nekaj naše valute(€) zraven in jo potem na destinaciji zamenjam za lokalno. V izogib (včasih) visokim stroškom z dvigom na bankomatu se raje poslužim nakazilu denarja preko Western Union. Preko aplikacije in registracije si samemu sebi nakažem denar. Provizija za nakazilo je 1,90€. Je pa tudi menjalni tečaj v tem primeru najboljši. Tako imam vedno lokalno valuto na voljo brez skrbi koliko me bo potem doma stal dvig gotovine v tujini.

Odgovor
Vasko 01/2021 - 19:47

Pozdravljena
Poskusita se z nemsko banko bitwala ( je banka kot n26) Najvecja prednost je, da nimate nobene provizije pri dvigih iz avtomatov ( tuje valute). Preizkuseno in deluje odlicno. Kartica in racun je brezplacen spodaj imare link ce se prijavite preko linka dobimo 15 eur oba.

Lp

Bitwala is the bank account that allows you to easily send, receive and trade cryptocurrencies. Sign up for free, make your first trade and get €15 with my personal link: https://app.bitwala.com/r/WXNE-7MDC

Odgovor
Katarina 01/2021 - 8:31

Živjo,
sva gledala tudi tole Bitwala banko. Sedajle se ne spomnim kaj točno naju je zmotilo pri njej. Ampak načeloma je verjetno podobna kot Vivid banka

Odgovor
Alan 01/2021 - 20:34

Zelo lepo naposano, jaz sem tudi komitent vseh zgoraj omenjenih bank plus Revolut. Prednost Revoluta je predvsem to, da imaš lahko odprt podračun v tuji valuti. To pride na potovanjih prav predvsem za vikende, ko imajo ostale banke pribitek k menjalinemu tečaju. Poleg tega ima Revolut boljši menjalni tečaj kot naprimer N26.
Morda samo popravek pri n26 zdaj že nekaj časa velja, da imaš samo še 3 brezplačne dvige na bankomatu.
Sta razmišljala, da bi se izognila strošku kreditne kartice pri sparkasse in si omislila kreditno kartico pri Bunq?

Odgovor
Katarina 01/2021 - 8:17

Bunq-a pa žal še ne poznava. Bom preverila, ko se trenutni MasterCard izteče.

Odgovor
Suzana 02/2021 - 14:01

Ker več glav več ve, in tu ste sami taki, ki definitivno veste. Tudi sama razmišljam o menjavi banke in imam eno (več) konkretnih vprašanj. Kako delujejo te debetne Vise in Mastercardi v praksi ? Pri npr. nakupih letalskih kart in ostalih stvari preko spleta? Se na na njih vezat pay pal? Ker vidim, da sta vseeno ohranila račun tudi na domači banki, me zanima razlog?
Nekako se nagibam k temu, da bi, ko odprem račun v spletni banki potem doma vse zaprla. V čem, če sploh, je še manjko debetne Vise in MC – razen, da ti trgajo denar sproti – ampak to je meni osebno ljubše…

Odgovor
Katarina 02/2021 - 16:08

Živjo,
debetne kartice delujejo super in se načeloma lahko uporabljajo povsod. Edino za najem avtomobila se navadno res zahteva kreditna kartica, drugje pa se je še vedno dalo enako plačevati z debetno. Preko spleta jaz pomojem že ene 10 let stalno plačujem z Viso Electron, ki je debetna kartica. Nobenih težav. No, sedaj nimam več Vise Electron, ampak debetni Mastercard. Ampak je enako. Brez težav. Tudi letalske karte se komot kupuje.
Račun v Sloveniji imam zaradi službe, ker nam plačo nakazujejo izključno na slovenski račun. Specifika podjetja, ne pravilo. Preverite, kako je pri vas, ampak načeloma lahko imate le tujo banko. Si pa mislim, da najbrž spletna banka ne ponuja možnosti kredita, če bi ga potrebovala … ampak je za preverit. Ne vem tega. Če imate še kakšno vprašanje, pa kar vprašajte.

Odgovor
Gaber 02/2021 - 2:28

Pozdravljena,

drug teden se odpravljam v Kolumbijo, pa me zanima, kjer sta menjavala denar, so bili to evri ali dolarji oziroma ali sta denar, kar dvignila na bankomatu?

Odgovor
Katarina 02/2021 - 8:34

Živjo, denar sva ves čas dvigovala na bankomatu. V temle prispevku sva napisala, na katerih bankomatih se najbolj splača dvigovat: https://lahkihnog-naokrog.si/2019/12/kolumbija-nasveti-za-potovanje.html

Odgovor
Brina 11/2021 - 11:46

Uporaben blog!
Ravno sem se namenila malo pregledati stroške na NLB in sem ugotovila, da samo za osebnega bančnika plačam 170€/leto, pa ga sploh ne potrebujem 🙁 .So mi ga “podturili” kar mimogrede, že pred par leti.
Sin uporablja N26 in tudi mene nagovarja, pa tudi vama je ok…
No, vsekakor grem v raziskavo za najboljšega bančnega ponudnika tudi jaz .
Lep pozdrav,
Brina

Odgovor
Petra 03/2023 - 8:24

Pozdravljeni,

konec aprila se odpravljamo v ZDA (New York). Imam kreditno MasterCard in me zanima ali le-ta prime na vseh bankomatih oz POS terminalih? Ali je potrebno biti v New Yorku pozoren na kakšne posebne “hakeljce”? hvala za odgovor. Lp, Petra

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena