Irska – znamenitosti, ki jih morate obiskati

by Katarina

Irsko stereotipno povezujemo z zeleno pokrajino, ovcami, deteljicami, irskimi pubi in pivom. Pa vendar, kaj – konkretno – je tisto najboljše, najlepše na Irskem? To objavo o top znamenitostih Irske, se spravljam napisat že kar nekaj časa. Ampak ker je od mojega obiska Irske minilo že veliko časa, sem za pomoč prosila svoji sestri in brata. Irsko smo si ogledali vsak zase, vsak z drugačnim načrtom potovanja, skupaj pa je nastal prav lep seznam znamenitosti Irske. V objavi Top znamenitosti Irske vam torej brat in sestre Korenčan predstavljamo svoje ideje, kaj si pogledati na Irskem.

irska pokrajina

Prečudovita Irska

Irska – top znamenitosti

Kilkenny

Kilkenny je verjetno zelo dobro poznano irsko mesto. Znan je predvsem po svojem pivu in po čudovitih zgodovinskih stavbah. Večina obiskovalcev se odloči za t.i. Medivial Mile, kjer si na razdalji ene milje lahko ogledaš večino najlepših stavb. Omeniti velja Kilkenny Castle (grad) in pa nekatere cerkve: St. Mary’s Cathedral, The Black Abbey, St. Canice Cathedral. Mene je ta irska gotska arhitektura čisto navdušila. Vse kar sem do takrat videvala le v knjigah in filmih, sem imela potem v živo pred očmi. Mogočne kamnite stavbe, debeli zidovi, čudovite cerkve, tipična pokopališča. Poleg tega pa sem bivala pri študentih v Kilkenny College in sem lahko od bližje doživela tudi njihovo vsakodnevno življenje.

cerkev v kraju Kilkenny ob sončnem zahodu

Kilkenny ob sončnem zahodu

The Irish National Heritage Park

Muzej na prostem, ki rekreira približno 9000 let zgodovine Irske, je odličen uvod v potovanje po Irski. Uredili so hiše oz. bivališča, kot so jih imeli Irci, v različnih obdobjih zgodovine, voditelji so oblečeni v tradicionalne obleke in z močnim irskim naglasom ter doživeto predstavitvijo poskrbijo, da si obiskovalci res lahko predstavljajo nekdanje življenje na Irskem.

Irish heritage park

Ko so nas podučili o življenju na Irskem pred mnogimi leti

Zgornja dva predloga sem prispevala jaz, najstarejša izmed Korenčanovih otrok, ki sem bila na Irskem tudi prva. Potovanje na Irsko je bilo moje prvo potovanje z letalom.

dve dekleti ob rečnem kanalu v Dublinu

Mlada Katarina s prijateljico v Dublinu

Pub Johnnie Fox’s v bližini Dublina

Pub Johnnie Fox’s je znan kot na najvišji pub na Irskem. Stoji namreč na manjši vzpetini nedaleč od Dublina. Za naše razmere je višina sicer nekoliko smešna, saj stoji na samo 300m nad morjem, zato pub v naših razmerah ne bi mogli proglasiti niti za hribovsko kočo. Do njega vodi prijetna, vendar nekoliko ozka cestica, ki je sicer bolj primerna za konjsko vprego, kot za avto. Na splošno v teh krajih čas teče nekoliko drugače, zaradi neprestanega menjavanja oblakov, rošenja in nato nekaj sočnih žarkov, imaš občutek, da čas teče v krogih.

irski pub

Irski pubi imajo svoj čar

Sam sem pub Johnnie Fox’s obiskal aprila 2017, tja me je peljal Carl, sodelavec iz Irske podružnice podjetja, za katerega sem takrat delal. Notranjost puba je opremljena v tipičnem irskem slogu, se pravi stene so navešene v z vsemi mogočimi spominki, brez pravega reda in smisla, mize in stoli so majhni, postavljeni v vsakem še tako majhnem kotičku. Kljub temu da je pub razmeroma dobro turistično prepoznan je bila večina gostov domačinov, kar je dodatna prednost pred s turisti natrpanimi pubi v Dublinu. Za kosilo sem si naročil ovčje stegno (ir: Lamb shank), ki je bilo naravnost odlično. Gre za ovčje meso pečeno v glineni posodi z obilico zelenjave, poleg pa sva s Carlom zvrnila vsak enega Guinnesa. Za spomin sem si kupil še majico, ki jo bom zagotovo oblekel, ko bom šel naslednjič tja.

PREBERI ŠE  Recept: Shepherd's pie (mesna pita s krompirjem) - Irska

Vsem, ki obiščejo Irsko in si želijo pristne izkušnje irskega obroka, priporočam obisk najvišje točke Irske in pub Johnnie Fox’s.

Brat Peter

Peter je moj mlajši brat, magister ekonomije. V svojih študentskih letih je veliko potoval in se ukvarjal tudi z video vsebinami, sedaj pa se bolj posveča svoji družini in ureja ravno zgrajeno hišo. Z nama je potoval v Maroko in tudi naredil video potopis našega potovanja, ki ga najdete na povezavi: Video potovanje po Maroku.

Cobh in muzej Titanika

Cobh je manjše mesto, ki leži v bližini večjega in bolj znanega Corka, na jugu Irske. V Cobh nas je pritegnil Titanik muzej (Titanic Experience Cobh). Namreč Cobh je bilo zadnje pristanišče Titanika pred odhodom preko Atlantika. Muzej je zelo zanimiv, poln slik in predmetov potnikov, predstavljeno je tudi razkošje različni razredov na Titaniku. Presenetljivo je najnižji razred, ki je imel največ prebivalcev, imel na voljo za njih le dve banji. A to je bilo za revne prebivalce Irske veliko ugodje, ki si ga doma niso bili zmožni privoščiti. Ena karta za nižji razred je stala današnjih 9 evrov, kar je v tistih časih pomenilo dobrih 700 evrov.

Titanic experience Cobh

Titanic experience Cobh

Obisk Cobha smo nadaljevali do katedrale svetega Kolmana, ki stoji ob pristanišču in ponuja lep razgled na morje, v notranjosti pa veliko prostora in okrasje iz 19. stoletja. V mestu, ki je postavljeno na klančini, stojijo tudi vrstne hiše, ki so različnih barv in polepšajo duh mesta.

Killarney – nacionalni park z jezeri in gozdovi ter simpatično mesto

Naš naslednji postanek je bilo mesto Killarney na zahodni obali Irske. Okoli mesta se nahaja nacionalni park, ki ponuja izjemne naravne lepote. Točno tiste zelene gozdove in velika jezera, ki so tipični za Irsko. A hkrati smo mi naleteli na kislo vreme, ki nas je prijetno opozorilo na to, kje smo. Pač na Irskem je skoraj vedno oblačno in neprestano piha, zato pa je tudi težko napovedati, kdaj bo deževalo in res se lahko močno ulije za 10 min in potem spet mir. Prehodili smo pešpot po parku, ki nas je vodila mimo slapu navzdol čez zelene vlažne gozdove, vse do jezerskega roba. Tam pa je tako močno pihalo in deževalo, da nismo uspeli dovolj hitro priti nazaj do avtomobila. Vseeno je bilo vredno ogleda.

Mesto Killarney pa se lahko pohvali s pravim irskim duhom. Povsod po mestu nastopajo ulični glasbeniki, ki izvajajo irsko narodno glasbo. Ulice so ozke, pogosto tlakovane, a polne ljudi. Tudi pozno zvečer imajo odprte galerije, za ogled slik irskih lepot. Privoščili smo s izjemen irski sladoled in pogledali v notranjost tipično temnega irskega puba. Potrebno je omeniti, da so ljudje zelo prijazni in izkoristijo vsako priložnost za klepet s tujci, kar izkušnjo še polepša.

Irska, vse kar je tipičnega združeno v eno fotografijo

Kilkee klifi

Iz Killarneya smo se odpravili proti klifom na sever. Sicer so najbolj znameniti klifi Moher, a tem smo se prvotno želeli izogniti – zaradi gneče in pa vstopnine. Tako sem med brskanjem po spletu naletela na namig, da so za ogled zelo lepi tudi Kilkee klifi. Pot nas je peljala iz Killarneya na sever, a ker je zahodna obala Irske nazobčana, je najhitrejša pot vključevala tudi vožnjo s trajektom. Tudi to je bilo posebno doživetje, namreč ponovno smo na trajektu doživeli vse vremenske razmere, veter, dež in sonce.

ovce na Irskem

Irska je tudi dežela ovc

Opozoriti moram, da Kilkee klifi niso zavarovani z ograjo, zato je ta ogled na lastno odgovornost. Vstopnine ni, zato pa tudi ni ograje, stranišč in restavracij okoli klifov. A tako nam je bilo še bolj všeč, saj smo bili skoraj popolnoma sami, stran od človeškega hrupa. Pa še sončno vreme je bilo in klifi so res lepi. Mešanica zelene trave, črno sivih kamnov v klifih in modrega morja, ki buči veliko nižje, te prevzame. Ko nas je prav konkretno napihalo in so bili moji lasje že pošteno zavozlani smo se odpravili še naprej proti severu, kjer smo kljub drugačnim načrtom obiskali tudi klife Moher. Četudi so višji, pa je bilo veliko več gneče in vreme se je spet obrnilo na slabše. Osebno sem tako veliko bolj uživala na Kilkee klifih.

ženska pred Kilkee klifi

Kilkee klifi

Zgornje tri ideje je prispevala Elizabeta, moja “srednja sestra”. Elizabeta je na blog tudi že napisala prispevek o Kitajski in ona je tista, ki bi morala z menoj na Filipine, ampak je potem zdravje zakuhalo. Skupaj pa sva potovali tudi v London in Cambridge. Elizabeta je študentka prava in družinske terapije in je drugi najbolj potovalni človek v naši družini (takoj za mano :)).

PREBERI ŠE  Recept: Shepherd's pie (mesna pita s krompirjem) - Irska

Dublin in njegove znamenitosti

Dublin je irsko glavno mesto in kot tako tudi precej drugačno od tiste tipične irske pokrajine in poselitve na drugih delih države. Mesto je precej podobno drugim velikim prestolnicam; stolpnice, gneča, … Je seveda daleč najgosteje poseljeno in med drugim tudi zaradi tega manj tipično ‘irsko’ samo po sebi.

Prvi spomin, ki pride na misel iz tega mesta je The Spire oz. The Monument of Light. To je 121m visok spomenik v obliki stožca, ki je narejen iz nerjavečega jekla in se tako od njega zelo lepo odbija sončna svetloba. Celoten je težek kar 126 ton, na tleh ima premer 3m, pri vrhu pa doseže premer le štirinajstih centimetrov.

The Spire v Dublinu

The Spire v Dublinu

Irci so kar zgodovinsko znani kot izjemno veren narod, kar se kaže tudi preko cerkva, ki jih ima Dublin kar veliko število. Meni najbolj izstopajoča od vseh pa je bila Katedrala svetega Patrika (ki je hkrati Dublinska stolnica). S svojim 43-metrskim stolpom je najvišja in največja cerkev na Irskem. Zaradi svoje mogočnosti, arhitekture, orgel in še marsičesa je ta katedrala zagotovo vredna ogleda.

Ena glavnih znamenitosti Dublina pa je njihova univerza, Trinity College. Znana ni le zaradi uspešnosti svojih študentov in lepe urejenosti samega območja univerze, temveč zaradi ogromne knjižnice, kjer hranijo med drugimi zgodovinsko pomembnimi zapisi tudi Knjige iz Kellsa. Dve od štirih knjig sta vedno na razstavi odprti na različnih straneh, vendar se zaradi velikega števila ljudi, ki so čakali v vrsti pred knjižnico, mi noter nismo odpravili in smo si raje bolje ogledali sam kolidž in njeno okolico.

Trinity college

Trinity college

Seveda ima Dublin turistom za ponuditi še veliko več, od prijetnih parkov z razstavami slik, sprehoda po trgovinicah v centru, zelo prijaznih ljudi do drugih arhitekturnih in umetniških znamenitosti (Narodna galerija, General Post Office, …).

Duncannon

Duncannon je majhno mesto, ki smo ga bolj kot ne slučajno našli na zemljevidu med načrtovanjem našega potovanja. Tako smo našo prvo noč na Irskem prenočili prav v tem mestu in bilo je več kot vredno. Tu smo našli eno najbolj fotogeničnih plaž na svetu. Zaradi popolnoma mivkaste plaže, rahlo sive svetlobe, ki jo povzroča konstantna megla nad tem delom obale in pa klifov, ki obdajajo obalo iz obeh strani, je bil to res eden najlepših prizorov. Voda je sicer (sploh za okus Slovencev, ki smo navajeni toplega Jadranskega morja) premrzla za kopanje, hkrati pa voda zelo počasi prehaja u globine in smo lahko vsaj 50m le hodili po nizki vodi in se razgledovali okrog. Če imate na potovanju po Irski še kakšen prost dan bi enodnevni izlet v Duncannon definitivno priporočala.

Moji sestri Elizabeta (levo) in Marjeta (desno) na Irskem

Zgornji dve objavi je napisala moja najmlajša sestrica Marjeta – dijakinja, ki je zaključila 3. letnik ŠKG. Ob zaključku njene osnovne šole sem jo peljala na izlet v London in na ogled studiev, kjer so snemali filme Harry Potter. Kam pa bova šli po zaključku gimanzije?

 

Irska je znana po svojem muhastem vremenu, ovcah in čudoviti pokrajini in ima kar nekoliko mističen prizvok. Roadtrip po Irski je verjetno najboljši način, da to deželo dodobra spoznamo. Midva ga že planirava 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena