Recept: Arepas – Venezuela

Arepas so neke vrste polpeti iz posebne koruzne moke. Značilne so predvsem za Venezuelo, poznajo pa jih tudi v Kolumbiji. Gre za preprosto jed, ki jo v Venezueli jedo za zajtrk, kosilo ali večerjo. Sama arepa je dokaj brez okusa – kot tortilja. Navadno je nadev tisti, ki jo naredi okusno. V Venezueli nikoli ne jedo sladkih arep, to je izključno slana jed in slani so tudi nadevi. Recept: arepas je res enostaven, edino ena težava je …

arepa s sirom, venezuela

Venezuelske arepe

Težava v zvezi s pripravo arep je ta, da je zanje potrebna posebna koruzna moka, ki se je pri nas ne dobi (vsaj midva ne veva, da bi obstajala). Ta posebna moka se imenuje “masa de harina” oz. “harina PAN”. Do sedaj sva jo videla v vseh trgovinah Latinske Amerike, pa tudi v posebnih trgovinah v Kanadi in ZDA, Londonu, tudi Berlinu in menda (po poročanju znancev) na Dunaju. Če pa boste enkrat imeli tole posebno moko, pa lahko iz nje naredite številne latinsko ameriške jedi, npr tudi salvadorske pupuse.

masa harina

Masa harina oz. Masa PAN

Recept: Arepas

Sestavine:

Masa:

  • 330g moke masa harina
  • 550mL vode
  • ščepec soli
  • olje za peko

Nadev:

Nadev je stvar okusa posameznika. Najpogosteje so nama arepe postregli skupaj s sirom, kakšno zelenjavo ali umešanim jajcem. Seveda pa je to stvar okusa, tako da lahko vsak eksperimentira po svoje.

  • nariban sir
  • naribano korenje

Postopek:

V večji skledi zmešaj moko in sol ter dodaj vodo. Premešaj, da dobiš enotno gladko zmes, nato pa jo pusti stati vsaj 10 minut. Po tem času, preveri, če je zmes primerna za delo arep – polpet. V kolikor je masa preredka ali pregosta, dodaj vodo oz. še malo moke. Masa ne sme biti lepljiva, pač pa se mora lepo oblikovati. Z rokami naredi polpete, debele približno en centimeter in s premerom za celo dlan. Na ponvici segrej olje in na njem peci arepe. Peka traja kar nekaj časa, približno 10 – 15 minut na vsaki strani.

V vmesnem času nastrgaj korenje in pripravi ostale nadeve. Ko so arepe pečene, jih postrezi še tople. Jé se jih tako, da pečeno arepo prerežeš po dolžini, daš vanjo nadev, jo zapreš, potem pa kar z rokami poješ. Kot bi si naredil neke vrste sendvič 😉

arepas venezolanos

Najine arepe

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link