Tudi Brazilija ima hribe: Pedra Azul

Ste si Brazilijo kdaj predstavljali kot gorato državo? Priznam, midva si je nisva. Brazilija je bila za naju tropska država polna čudovitih plaž in pa amazonskega gozda. Pa sva hitro ugotovila, da se motiva. Prva stvar, ki sva si jo v Braziliji ogledala, je bil skoraj 1000m globok kanjon v nacionalnem parku Serra Geral. Sledil je obisk Ria de Janeira. Vsi ste gotovo že videli kakšno sliko tega mesta (če ne, poglejte objavo Mestni vodnik: Rio de Janeiro) in verjetno veste, da slavni kip Jezusa stoji na zelo strmi gori. No, takih gora je v Braziliji še veliko. Strmih, granitnih monolitov (vsaj delujejo tako) izredno nenavadnih oblik. Najemo jih povsod: od obale, pa do notranjosti Brazilije. Še njihova najvišja gora sredi amazonske džungle, Pico da Neblina je take oblike in strukture. Midva sva si ob bliže ogledala goro, ki po obliki spominja na slona (če jo gledaš s prave strani), imenuje pa se Pedra Azul.

granitne gore v Braziliji

Nenavadno, hecno oblikovane gore v Braziliji

Pedra Azul

Pedra Azul je 1822m visoka granitna gora nekje sredi brazilske obale. Najbližje večje mesto je Vitoria v provinci Espirito Santo in je približno 550km severno od Ria de Janeira. V prevodu Pedra Azul pomeni modro skalo, ker se v določenem delu dneva skala oz. kar cela gora svetlika malo modrikasto (ali pa zelenkasto). Če gre verjeti pripovedim oskrbovalcev parka Pedra Azul, potem skala spremeni barvo kar 36x na dan! No, v času najinega obiska je bila večinoma kar sive barve 🙂

pedra azul

V tej svetlobi je morda Pedra Azul malo bolj modra? Ali pa tudi ne 🙂

Vzpon na Pedro Azul

Če pogledate sliko, boste videli, da je celotna gora izredno gladka. Tudi v resnici je tako. Skala je gladka kot tobogan in ni variante, da bi se človek normalno povzpel gor. Vzpon na Pedra Azul je možen le z vodičem in ob predpostavki, da imamo alpinistično znanje. Vseeno pa se da vsaj malo vzpeti in priti do naravnih bazenčkov ob vznožju gore.

pogled na pedro azul od spodaj

Ali se komu zdi realno plezati po taki skali?

Tudi pot do teh naravnih bazenčkov ni sprehod po parku. Najprej je treba po gozdni potki skozi atlantski deževni gozd, nato pa se začne plezanje po skali. V pomoč so vrvi in vklesane stopnice, ampak pozor: ta del poti je zelo spolzek, zato priporočava izredno previdnost in primerno obutev!

pedra azul

Pedra Azul

Naravni bazenčki pod Pedro Azul

Naravni bazenčki se polnijo z deževnico, ki priteče z gore in se zbira v naravno oblikovanih vdolbinah. Nekatere so dovolj velike, da se da v njih tudi kopati. Razgled iz tega bazenčka je fenomenalen: za seboj vidiš ogromno skalo/goro, pred seboj pa zeleno pokrajino z občasnimi podobno hecnimi vzpetinami kot je tale Pedra Azul.

Nasveti za obisk parka Pedra Azul

  • Pedra Azul je znotraj državnega parka, ki je ob ponedeljkih zaprt. Zato si obisk splanirajte od torka do nedelje enkrat.
  • Realno za obisk potrebujete en dan. Same hoje (krožna pot) je za približno 1,5h, vmes pa si vzemite še nekaj časa za kopanje v naravnih bazenčkih.
  • Najbližji kraj je Domingo Martins, kjer je možno tudi prenočiti. Najbližje večje mesto pa je Vitoria na atlantski obali Brazilije, ki je oddaljeno 100km. Ta ima še veliko več možnosti za prenočitve, boljše avtobusne povezave in tudi plažo 🙂
  • Preverite vremensko napoved, ker je v meglenem ali deževnem dnevu vzpon nesmiseln, lahko celo nevaren.
pedra azul

Ali vidite obliko slona?

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link