4 razlogi zakaj je Carratera Austral vredna obiska

Carratera Austral je cesta, ki vodi vzdolž Andov po čilski strani. Poteka med krajema Puerto Montt in Villa O’Higgins. Med popotniki Carratera Austral velja kot bolj odročen del Čila, kjer prevladuje spremenljivo vreme (vsi oblaki iz Atlantika se tu zaletijo v Ande in spustijo vso svojo mokroto ravno nad Carratero Austral), slabe ceste (velik del še vedno ni asfaltiran) in visoke cene (seveda, če je pa tako odročno). Naju vse to ni prestrašilo in sva prevozila velik del Carratere Austral, nad katero sva bila navdušena. Tole so najini razlogi, zakaj je cesto Carratera Austral vredno prevoziti ne glede na vse te njene »slabe« lastnosti.

Noro lepi razgledi in raznolikost

Naju je na Carrateri Austral najbolj navdušila pokrajina. Za vsakim ovinkom je nekaj novega, nekaj drugačnega, nekaj zaradi česar ti čeljust dol pade. Ko sva se vozila tam, so najini pogovori zveneli takole: »Blablabla … oooo, šit! Poglej to! Noro! Omg, ne morem verjet, kako lepo je to! …« in spet »Blablabla … waaaw! Pazi to, lej to goro, travnik, lej konje, lej to cesto, kako se vije. Kako je lepo!«

zavita cesta Carratera Austral in pogled na gore

Carratera Austral, noro lepi razgledi

 

Cerro Castillo

Najlepši izmed razgledov na Carrateri Austral je bil pogled na goro Cerro Castillo in na čudovito modro jezero pod njo, Laguno Castillo. Vzpon do Miradorja (razgledne točke) ni prezahteven, razgled pa naravnost božanski in ostaja najina top izkušnja do sedaj. Več o tem pa na blogu: Cerro Castillo, najlepši špičak Patagonije.

Ženska pred Cerro Castillo

Cerro Castillo

Park Patagonia in živali

Park Patagonia velja za najboljšo »safari« destinacijo v Južni Ameriki, saj se tam nahaja ogromno divjih živali, ki jih lahko vidimo v divjini. Najlažje je videti gvanake (sorodnike lame), najtežje pa verjetno pumo. Poleg teh, pa so v Parku Patagonia še zajci, kondorji, dihurji, detelji, pasavci, nanduji in drugi. Več o safariju pa v objavi: Park Patagonia.

gvanako

Gvanako

Neobljudenost

Kljub temu, da je o Carrateri Austral veliko napisanega na spletu, pa je ljudi, ki jo dejansko prevozijo, malo. K temu gotovo pripomorejo vse njene »slabe« lastnosti, opisane v uvodu. Ampak ravno to, da se je veliko ljudi ustraši, jo naredi še toliko bolj posebno. Ure in ure, kilometre in kilometre se voziš čisto sam in lahko uživaš v razgledih brez gneče.

reka v Patagoniji

Sotočje rek Rio Baker in Rio Neff. Božansko lepo!

Po najinem mnenju je Carratera Austral več kot vredna vožnje. Ceste sploh niso tako zelo slabe, kot se piše. Res je, da nekateri deli niso asfaltirani, ampak teh je iz meseca v mesec, iz leta v leto manj. Cene niso povsod visoke. So kraji, kjer so cene čisto zmerne – npr večje mesto na poti, Coyhaique je relativno poceni, medtem ko je kraj Chaiten noro drag. Vreme pa je res izredno spremenljivo. En dan sončno, drugi dan deževno, pa spet sončno. Ampak, ko dobiš en lep dan, je celotna pot vredna vsega tuda. Tako čudovita in raznolika pokrajina, obsijana s sončnimi žarki je nerealno lepa.

makadamska cesta Carratera Austral

Makadamskih odsekov je na Carrateri Austral vedno manj.

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!