Lucas in Lieve z Nizozemske

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Nizozemski par, ki študira/dela v Budimpešti, je čez novembrske praznike potoval po Hrvaški in Sloveniji. Zadnji dan njunega izleta sta se ustavila v Ljubljani, tu prespala, nato pa se vrnila na Madžarsko.

Preden napišem najino izkušnjo z njima, je prav, da povem kaj je bistvo Couchsurfinga. To je organizacija preko katere je možno najti lokalne ljudi, se z njimi spoznati, iti na pivo, pijačo. Bistvo je torej druženje, odkrivanje novega na podlagi osebnih izkušenj. Vse skupaj temelji na neke vrste popotniški radodarnosti in zaupanju, saj ponavadi couchsurferji pri gostitelju tudi prespijo. No, ker sva v zadnjih dveh letih gostila že kar nekaj Couchsurferjev (več kot 60), sva kar nestrpno čakala kakšna bo najina prva slaba izkušnja. S tem nizozemskim parom sva jo “končno” očitno dočakala. Vedno tudi ne moreva gostiti samo super gostov.  🙂

couchsurfing Ljubljana Slovenija

“TOP” PRIGODA: Težko rečeva, da je bilo karkoli v zvezi z njima top, ker pač ni bilo.  Z Lucasom in Lieve smo se zmenili, da prideta do naju v večernih urah, po tem, ko si pogledata Ljubljano. Po navadi, ko pridejo gosti, ponudiva nekaj za pit in nekaj za prigriznit, potem pa se razvije debata o vsem mogočem.  Če imava čas, skuhava večerjo ali pa jo skuhamo skupaj, včasih greva z gosti na kakšen izlet … odvisno od časa in karakterjev obiskov. Ampak vedno je zabavno in vedno je super!

In tudi tokrat sva za Lucasa in Lieve pripravila čaj in nekaj za prigriznit. Ravno se začnemo pogovarjat, nakar reče Lieve: »Midva morava ob 19h iti, ker se v mestu dobiva s prijatelji na večerji.« Ok, ni to ravno couchsurfing način, ampak dobro … si mislim. In ona nadaljuje: »Kako navadno naredita z gosti, ki pridejo pozno domov?« Takih gostov ne gostiva, si mislim jaz. Ona nadaljuje: »Ali posodita ključe?« Itak da ne. Če hočeš žurat, greš v hostel, ne pa da mi bo nekdo sredi noči hodil v hišo. No, potem smo se dogovorili, da bosta itak do polnoči doma in da ju bova pač počakala. Ali sva imela izbiro? No, priznam, da sva pomislila, da bi šla kar spat. 🙂

Morda zveni, da pretiravava, ampak počutila sva se popolnoma izkoriščeno. Ta dva sta prišla k nama samo zastonj prespat! Zjutraj sta odšla zgodaj, skupaj pa smo preživeli slabe pol ure.

No, ja. Upam, da bodo naslednji gosti kaj zanimivejši 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog