Med salvadorskimi gverilci (Gverilska vas Perquin)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ko že toliko govoriva o nevarnostih v Salvadorju – od kje sploh to izhaja, zakaj je temu tako? Razlog je dolgoletna državljanska vojna, ki je divjala v Salvadorju med 1980 in 1992. Čeprav je od konca vojne že več kot 20 let, pa je narod še vedno razdeljen in še vedno prihaja do strelskih obračunov med pripadniki ene in druge strani. Uradno torej vojne in gverilcev ni več. Neuradno pa še vedno obstajajo, čeprav ne več v taki obliki, kot so tekom vojne. Za turiste in tiste, ki jih zanima zgodovina, so v vasici Perquin pripravili manjši muzej o državljanski vojni in rekonstrukcijo gverilskega naselja. Gverilska vas Perquin se nahaja na severovzhodu Salvadorja, ki je bil večino časa pod gverilsko oblastjo.

salvadorski gverilci

Fotografija iz muzeja gverilcev iz Salvadorja

Državljanska vojna v Salvadorju

Za začetek poglejmo nekaj informacij o državljanski vojni. Šlo je za spor med oblastjo in levo usmerjenimi (socialističnimi) nasprotniki. Razlogi za napetosti izvirajo že izpred več kot 100 let, ko so se začele kazati velike razlike med elito, ki je imela v lasti večino zemlje in preostalim prebivalstvom, ki so za izredno nizko plačilo delali na tej zemlji. Socialisti so z revolucijo želeli spremembe in izboljšanje položaja za revno prebivalstvo. Vlada pa se seveda s tem ni strinjala in upor krvavo zatrla. Z leti se je oblikovala skupnost FMNL, ki je združevala vse nasprotnike režima, tudi gverilce. Na drugi strani pa je bila državna vojska in policija, ki jo je z denarjem zalagala ZDA. Menda naj bi v času Reaganove oblasti ZDA poslala kar 500 milijonov USD letno za zatrtje revolucije.

muzej gvarilcev Perquin, Salvador

Plakati, ki pozivajo k miru in prenehanju vmešavanja ZDA v salvadorsko vojno. Teh plakatov je v muzeju ogromno.

Vojna je trajala 12 let in terjala okoli 80.000 žrtev, večino (okoli 85%, po podatkih združenih narodov) jih je povzročila državna vojska, ki je pobijala vse, ki bi lahko sodelovali s FMNL ali kakorkoli zgledali nasprotniki režima, vključno z domorodci. FMNL pa je predvsem uničevala infrastrukturo in vse kar bi lahko škodilo državnemu gospodarstvu.

Gverilska vas Perquin, Salvador

Muzej revolucije v Perquinu ali po domače gverilska vas Perquin na kratko pokaže potek vojne in razmere v katerih so se gverilci borili. Na ogled je njihovo orožje, fotografije junakov, proti-vojni plakati, radijski studio, obložen s kartoni za jajca, v katerem so snemali oddaje za tajni radio Venceremos, nenazadnje pa lahko vidimo še rekonstrukcijo gverilskega naselja. Tam se lahko sprehodiš skozi džunglo in vidiš kje so se gverilci skrivali. Spustiš se lahko v podzemne tunele, ter prečiš zasilne mostove. Vse skupaj je dokaj strašljivo. Že samo džungla je meni nagnala strah v kosti, saj si predstavljam, da v tako gostem rastju nikoli ne veš, izza katerega grma se bo pojavil sovražnik. Potem pa še ozki tuneli, vrtoglavi mostovi in zasilna bolnišnica … ne bi si želela tega doživeti! Je pa obisk muzeja in razumevanje salvadorske zgodovine definitivno nekaj, kar nama pomaga razumeti ljudi in državo, po kateri trenutno potujeva.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena