Vegan na potovanju po Belorusiji in Ukrajini – kako sva preživela?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ravno v času potovanja v Ukrajino in Belorusijo sva malo zamenjala način prehrane in preklopila na vegansko brez pšenice. Ko sedaj gledam nazaj, to ni bila najboljša izbira. Iti na potovanje, ko še doma nisi čisto utečen v novi prehrani, je že tako komplicirano. Če pa greš v državi, kjer je menda nacionalna jed salo (svinjska mast), pa stvar še malo bolj zakomplicira. V tej objavi pišem, kako lahko preživi vegan na potovanju po Belorusiji in Ukrajini. Oz. predvsem, kako sva preživela midva. Kaj sva jedla, kaj se da kupiti in česa se ne dobi.

Veganska hrana na potovanju

Tipično vegansko kosilo v Belorusiji: kuhan krompir, pražena čebula in sveža zelenjava

Vegan v Belorusiji in Ukrajini

Torej, kako sva preživela v Ukrajini in Belorusiji?

Nekako sva pričakovala, da brezglutenska in veganska hrana ne bosta pogosto dostopni, zato sva se obilno založila že doma. Še dobro, da smo šli na pot z avtomobilom in je bil prtljažnik dovolj velik za toliko hrane.

Tipična beloruska jed: drainiki. to je krompirjeva omleta z veliko smetane, sira, svinjino in spečena na svinjski masti (salo po belorusko). Ni to ravno veganska hrana, kajne? 😀

Od doma sva na potovanje v Ukrajino in Belorusijo nesla naslednje izdelke:
– brezglutenski kruh
– riževe vaflje in brezglutenske koruzne in ajdove krekerje
– sojo v obliki suhih medaljonov
– tofu
– vegansko pašteto oz. namaz iz indijskih oreščkov
– brezglutenske müsli-je
– rastlinsko mleko
– študentsko hrano in raznorazne oreščke
– sadne ploščice
veganska hrana v Belorusiji

Najina najljubša popotniška jed: ajdova kaša z grahom, koruzoin nekoč tudi tunino.

Ker smo si na potovanju večinoma sami kuhali, priprava hrane ni bila težavna – če upoštevamo to, da sva imela veliko hrane s seboj. V trgovinah v Belorusiji in Ukrajini pa je bila izbira hrane za naju nekoliko omejena. Tofuja se praktično ne dobi! Rastlinsko mleko – kaj sploh je to? Kakšna druga oblika soje? Neeee … Brezglutenski kruh – še niso slišali zanj. (OK, morda nekoliko pretiravam, ampak je bilo pa blizu). Izbiro primerne hrane v trgovini pa otežuje tudi pisava – cirilica. Saj jo znava brati, tako – za silo, ampak, ko želiš na hitro na etiketi preveriti sestavine … no, na hitro jih nisva uspela preveriti. ? Pa GoogleTranslate na telefonu je tudi koristil. ?

Veganska večerja v Belorusiji

Priprava večerje na Beloruskih Maldivih. Janja (levo) peče perutničke, Rok (desno) pa tofu. Katarina pa diktira 🙂

Hrana za vegane v Ukrajini in Belorusiji

Ukrajina in Belorusija sta znani kot žitnici Evrope, tako da verjetno ni čudno, da smo jedli ogromno ajdove kaše, ki je tam približno 4x cenejša kot pri nas! Iz nje smo delali neke vrste rižoto, saj smo kaši primešali zelenjavo iz konzerve, npr. grah in koruzo, včasih smo dodali tudi korenček ali pa paradižnikovo mezgo. Vegana ali pa ne, ta “rižota” je najina najljubša potovala jed. Za premor od kaše pa smo si pogosto spekli ali skuhali krompir, rabutali smo koruzo, za zraven pa je Rok pekel tofu ali sojine medaljone.

Zelenjave pa je bilo v času našega obiska (avgusta) itak na pretek: jedli smo bučke, paradižnik, paprike, kumare, jajčevce … Tega res ni primanjkovalo. Pri sadju je bila izbira spet slabša: v trgovini smo kupovali jabolka, tudi pomaranče in banane, našli smo nekaj grozdja in marelice, kaj več pa je bilo težko dobiti. Smo pa v Ukrajini našli tudi humus (čičerikin namaz), ga kupili na zalogo in ga potem jedli tekom celotnega potovanja 🙂 Imajo tudi veliko izbiro marmelad, kompotov, pa tudi arašidovo maslo smo našli!

PREBERI ŠE  Popotniški nasveti – Bolivija
Koruza in krompir iz Belorusije, veganska hrana

Tipična malica na potovanju po Belorusiji: krompir in koruza

 

Nasvet torej vsem, ki ste na brez-glutenski ali veganski dieti: če potujete v Ukrajino in Belorusijo, si hrano, sploh tisto bolj specifično rajši prinesite s seboj 😉 Hkrati pa se splača imeti dovolj prostora v prtljagi, da boste lahko domov nesli enormne količine poceni ajdove in prosene kaše. Midva sva pripeljala kar 10kg ajdove kaše in “le” 4kg prosene 🙂 Menda ni radioaktivna ?

Ajdova kaša in prosena kaša iz Belorusije in Ukrajine

Rok je utaplja pod kašo, pripeljano iz Ukrajine in Belorusije


Več o potovanju po Belorusiji in Ukrajini pa si lahko prebereš tukaj: Potopis Belorusija in Ukrajina
Ker svoj način prehranjevanja še odkrivava, so vsi nasveti glede veganske prehrane več kot dobrodošli. Hvala!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena