Vegan na potovanju po Belorusiji in Ukrajini – kako sva preživela?

Čakaj, kaj?! Vegana sta?! 

Ja … tako je. Malo sva zamenjala način prehranjevanja in preklopila na vegansko dieto. Pa da bi si življenje oz. prehod še malo bolj otežila, sva se odločila izločiti še pšenico. Sedaj pa postane res komplicirano 🙂

Veganska hrana na potovanju

Tipično vegansko kosilo v Belorusiji: kuhan krompir, pražena čebula in sveža zelenjava


In zakaj je to potrebno? vpraša marsikdo.

Težko razložit. Treba je poskrbet za svoje zdravje in poskusila bova z vegansko prehrano. Kako dolgo in kako strogo se bova tega držala, ne veva, nekaj časa zagotovo. Pa brez skrbi, recepti na blogu ostajajo (če še ne veš, imava rubriko Okusi sveta, kjer objavljava recepte raznoraznih jedi, tipičnih za države, ki jih obiskujeva) in tudi nove imava v pripravi. 😃

Kaj lahko vegan sploh je, razen solate? je še eno pogosto vprašanje.

Ni težav, se da preživeti in tudi marsikaj skuhati, receptov je na spletu ogromno in sploh niso tako komplicirani, okusi pa so tudi izredno dobri. Ampak vse to velja, ko sva doma! Na potovanju pa je to malo težje, sploh če se odpraviš v države, kjer je nacionalna jed svinjina in glavna sestavina vsake jedi svinjska mast, za vegane pa slišijo zelo redko. In taki sta Ukrajina in Belorusija! To potovanje je bilo tudi začetek najine veganske prehrane, zato sva se še precej “lovila”, ampak tukaj so najine izkušnje:

Tipična beloruska jed: drainiki. to je krompirjeva omleta z veliko smetane, sira, svinjino in spečena na svinjski masti (salo po belorusko). Ni to ravno veganska hrana, kajne? 😀

Torej, kako sva preživela v Ukrajini in Belorusiji? 

Nekako sva pričakovala, da brezglutenska in veganska hrana ne bosta pogosto dostopni, zato sva se obilno založila že doma. Še dobro, da smo šli na pot z avtomobilom in je bil prtljažnik dovolj velik za toliko hrane.

Od doma sva na potovanje v Ukrajino in Belorusijo nesla naslednje izdelke:
– brezglutenski kruh
– riževe vaflje in brezglutenske koruzne in ajdove krekerje
– sojo v obliki suhih medaljonov
– tofu
– vegansko pašteto oz. namaz iz indijskih oreščkov
– brezglutenske müsli-je
– rastlinsko mleko
– študentsko hrano in raznorazne oreščke
– sadne ploščice
Ker smo si na potovanju večinoma sami kuhali, priprava hrane ni bila težavna – če upoštevamo to, da sva imela veliko hrane s seboj. V trgovinah v Belorusiji in Ukrajini pa je bila izbira hrane za naju nekoliko omejena. Tofuja se praktično ne dobi! Rastlinsko mleko – kaj sploh je to? Kakšna druga oblika soje? Neeee … Brezglutenski kruh – še niso slišali zanj. (OK, morda nekoliko pretiravam, ampak je bilo pa blizu). Izbiro primerne hrane v trgovini pa otežuje tudi pisava – cirilica. Saj jo znava brati, tako – za silo, ampak, ko želiš na hitro na etiketi preveriti sestavine … no, na hitro jih nisva uspela preveriti. 😁 Pa GoogleTranslate na telefonu je tudi koristil. 😉
Veganska večerja v Belorusiji

Priprava večerje na Beloruskih Maldivih. Janja (levo) peče perutničke, Rok (desno) pa tofu. Katarina pa diktira 🙂

Dobi pa se:
Ukrajina in Belorusija sta znani kot žitnici Evrope, tako da verjetno ni čudno, da smo jedli ogromno ajdove kaše, ki je tam približno 4x cenejša kot pri nas! Iz nje smo delali neke vrste rižoto, saj smo kaši primešali zelenjavo iz konzerve, npr. grah in koruzo, včasih smo dodali tudi korenček ali pa paradižnikovo mezgo. Vegana ali pa ne, ta “rižota” je najina najljubša potovala jed. Za premor od kaše pa smo si pogosto spekli ali skuhali krompir, rabutali smo koruzo, za zraven pa je Rok pekel tofu ali sojine medaljone. Zelenjave pa je bilo v času našega obiska (avgusta) itak na pretek: jedli smo bučke, paradižnik, paprike, kumare, jajčevce … Tega res ni primanjkovalo. Pri sadju je bila izbira spet slabša: v trgovini smo kupovali jabolka, tudi pomaranče in banane, našli smo nekaj grozdja in marelice, kaj več pa je bilo težko dobiti. Smo pa v Ukrajini našli tudi humus (čičerikin namaz), ga kupili na zalogo in ga potem jedli tekom celotnega potovanja 🙂 Imajo tudi veliko izbiro marmelad, kompotov, pa tudi arašidovo maslo smo našli!

veganska hrana v Belorusiji

Najina najljubša popotniška jed: ajdova kaša z grahom, koruzoin nekoč tudi tunino.

 

Koruza in krompir iz Belorusije, veganska hrana

Tipična malica na potovanju po Belorusiji: krompir in koruza

 

Nasvet torej vsem, ki ste na brez-glutenski ali veganski dieti: če potujete v Ukrajino in Belorusijo, si hrano, sploh tisto bolj specifično rajši prinesite s seboj 😉 Hkrati pa se splača imeti dovolj prostora v prtljagi, da boste lahko domov nesli enormne količine poceni ajdove in prosene kaše. Midva sva pripeljala kar 10kg ajdove kaše in “le” 4kg prosene 🙂 Menda ni radioaktivna 😁

Ajdova kaša in prosena kaša iz Belorusije in Ukrajine

Rok je utaplja pod kašo, pripeljano iz Ukrajine in Belorusije


Več o potovanju po Belorusiji in Ukrajini pa si lahko prebereš tukaj: Potopis Belorusija in Ukrajina
Ker svoj način prehranjevanja še odkrivava, so vsi nasveti glede veganske prehrane več kot dobrodošli. Hvala!

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!