Izlet v Prekmurje – od Murske Sobote do Lendave

Prekmurje se zelo redko znajde na seznamu obiskanih krajev v Sloveniji – pa ne samo med tujci, ampak tudi med nami, domačini. Pa sva si rekla, da je temu treba narediti konec in našo severovzhodno regijo dodobra raziskati. Prvi del poti je bil iz Murske Sobote proti Lendavi in še marsikaj lepega vmes 🙂

Ali je še kaj bolj tipičnega za Prekmurje kot pa štorklja? 🙂

Pa poglejmo, kje sva se potikala

Zemljevid najine celotne poti po Prekmurju

 Murska Sobota

Najina začetna in končna točka izleta je bila Murska Sobota. Načeloma ne ponuja (za naju) posebno privlačnih znamenitosti, ampak bar BUNKER je pa definitivno vreden ogleda. Zanimivo in domiselno urejen lokal z dobro hrano in veliko vrstami piva je menda pravi hit v Murski Soboti. Morda vas spodnje fotografije prepričajo!

vir: http://sobotainfo.com/

Prespati pa se definitivno splača v HI Hostlu Murska Sobota, saj je lepo urejen, res ugoden ter nudi (le) dvoposteljne sobe, kar je za pare res odlična kombinacija: imaš nekaj zasebnosti in nizko ceno. Wifi dela povsod – ja, ta podatek postaja vedno bolj pomemben pri ocenjevanju nastanitve, pa še parkirišče je spredaj, za take popotnike kot sva midva, ki greva povsod z najino Hondo.

Luškana dvoposteljna soba v Hostlu/dijaškem domu Murska Sobota

Veržej – kraj mlinov in rokodelstva

Če smo čisto natančni, Veržej ne spada v Prekmurje, pač pa leži v Prlekiji, na drugi strani reke Mure. Ampak ker je res samo čez mejo, ga bova opisala tule. V tem kraju sta zanimivi dve stvari: še delujoči Babičev mlin, ki obiskovalca popelje v drug kraj in čas z omamnimi vonjavami sveže mlete moke ter pogledom na vrtenje mlinskih koles, jermenov in na koncu s skladovnicami moke v velikih vrečah. Mlin je zanimiv tudi zato, ker je to še edini ohranjen in delujoč plavajoč mlin na Muri. Kaj natančno pa pomeni plavajoč mlin? Dejansko ta mlin lebdi na vodni gladini in je pritrjen pa le na stavbo na kopnem! Vse to pa zato, ker je reka Mura znana po nihanjih vodostaja in pogostih poplavah. Dokler še niso imeli plavajočih mlinov, je vsaka narasla voda podrla oz. odnesla s seboj celoten mlin. Sedaj, ko pa imajo plavajoče mline, se le-ti lahko dvigajo ali spuščajo skupaj z gladino vode.

Delujoči mlin na Muri
Notranjost mlina

Poleg mlina pa v Veržeju priporočava še ogled rokodelskega centra Center Duo, ki združuje rokodelce iz celotne regije. Glavne dejavnosti so lončarstvo, slamarstvo in kovaštvo.

Lončarka pri delu
Izdelki za prodajo

Zunaj, na njihovem vrtu pa si obiskovalec lahko pogleda ZEMLJANKE – bivališča starih Slovanov na tem področju, ki so imela približno 50cm globoko jamo, v kateri so ljudje spali ter špičasto slamnato streho. Ena je replika zemljanke izpred 1000  let, ostale pa so modernizirane in namenjene za prenočevanje turistov.

Notranjost osnovne staroslovanske zemljanke
Turistično naselje modernejših zemljank
Notranjost prenovljene zemljanke

 Mlin na Muri in Otok Ljubezni

Nedaleč od Veržeja, na drugi strani reke se nahaja še en plavajoči mlin, ki pa ne obratuje več, pač pa je tam samo za turistične namene. Bolj zanimiva in še vedno uporabna stvar pa je brod, lesen splav, ki še danes prevaža potnike in avtomobile (tudi traktorje) z ene strani reke na drugo!

Brod gre po traktor in osebni avto na drugo stran

Cerkev v Odrancih s pestro zgodovino

Cerkev v vasi Odranci je simbol neuničljivega upanja, pravi napis ob vhodu v cerkev. Poglejmo dogajanje od polovice 20. stoletja dalje: načrte za današnjo cerkev je naredil Plečnikov asistent Janez Valntinčič leta 1946 –  v času komunističnega režima, ki seveda ni bil naklonjen gradnji novi sakralnih objektov. In tako gradnja cerkve dolga leta ni in ni stekla. Oblasti so zidavo prepovedale, omejevale, na neki točki celo zaplenile material … tako so domačini postavili začasno leseno cerkev – dokler končno gradnja ni bila mogoča. Ker nesreča nikoli ne počiva, se je pri zidavi kupole zgodila huda delovna nesreča, ki je terjala 8 življenj. Ti nesrečniki so sedaj napisani na vseh osmih stebrih oktagonalne kupole, v spomin na to nesrečo. Počasi je cerkev dobivala današnjo podobo, ampak res počasi. Zadnja dela na cerkvi so bila končana šele pred približno 10 leti, ko so dogradili še zvonike! Ne samo, da je to sedaj končno župnijska cerkev, ampak je tudi arhitekturno pomembna stavba z veliko umetniško vrednostjo: notranjost cerkve je namreč poslikana z največjo stvaritvijo (po površini) znanega slovenskega slikarja Staneta Kregarja. Zagotovo vredno ogleda!

 

cerkev Odranci Plečnik Prekmurje
Čudovite freske v notranjosti in centralen tloris cerkve
cerkev Odranci Plečnik Prekmurje
Glavna fasada cerkve Odranci

Bučno olje in pridelava!

Vas Turnišče je načeloma poznana po izredno stari gotski cerkvi, ampak naju je veliko bolj navdušila kmetija Premoša in njihovo bučno olje, ki mimogrede, diši božansko!!!
Kako najti kmetijo Premoša: peljete se skozi vas Turnišče in poiščete osnovno šolo. Nasproti šole je ob cesti križ in ob njem križišče. Pri križu zavijete z glavne ceste in se po ozki cestici peljete skozi mali gozdiček, takoj za njim pa je kmetija. Ali drugače povedano: za nosom! Ker okrog kmetije res noro diši po praženih bučnih semenih! Vsa navdušena sva takoj kupila steklenico bučnega olja, nato pa še povprašala, kako ga sploh pridelujejo.

Razlaga je bila sledeča: potem ko buče pripeljejo s polja jih je potrebno ločiti na “meso” in semena. Slednja se zmelje v pasto, kar traja 15 min, nato se 45 minut pražijo pri 120°C, iz paste pa potem pri zelo visokem tlaku iztisnejo olje. Prelijejo ga v večje sode, kjer se počasi ohlaja. Ko sva midva naročila najino stekelnico bučnega olja, so nama direktno nalili direktno iz soda in pred najinimi očmi zapakirali. Ha, to pa je vip postrežba! 🙂 S kmetije sva odšla z okusom bučnega olja in vonjem praženih semen! To stvar je pač treba doživet, da jo razumeš.. 😉

Sveže ustekleničeno bučno olje
Pridelava bučnega olja

Lendava – mesto odlične hrane in lepih razgledov

Lendava je drugo največje mesto v Prekmurju, stisnjeno čisto v “kljun” naše slovenske kokoške in je najbolj poznano po tipični prekmurski hrani – bograču. V mestu samem je ena stavba posebaj zanimiva in vredna ogleda – Center za promocijo in razvoj, delo madžarskega arhitekta, ki je pri svojih projektih poskušal posnemati naravo in vpeljevati kulturne značilnosti v arhitekturo. Tako je ta Center po obliki podoben okoliškim Lendavskim goricam, na fasado pa je dodal elemente iz mitologije in s tem poskrbel za zgodbo, ki jo stavba sedaj pripoveduje. Okolica Lendava je značilno gričnata in prerasla z vinogradi, izmed katerih “štrli” ven razgledni stolp Vinarium, ki za 7€ ponuja razgled daleč na okoli. Poveva vam, da tudi če se ne vzpnete do vrha stolpa, pač pa ostanete spodaj in prihranite na vstopnini, dobite podobno lepe razglede 😉

Aja, pa še ena pomembna informacija! Konec avgusta bo v Lendavi bogračfest – festival, ki bo potekal na glavni ulici v mestu in kjer se bo dalo poskusiti najboljše bograče in drugo prekmursko hrano!

Midva gotovo prideva ! 😉

Vinarium Murska Sobota Prekmurje
Stolp Vinarium
Razgled na drugo stran izpod stolpa. Waw!
Lendava koncertna dvorana Vinarium
Vhodna dvorana v Lendavski koncertni dvorani

PS: najin izlet po Prekmurju sva nadaljevala še v Krajinskem parku Goričko. Več o tem lahko prebereš v naslednji objavi.

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link