Recept: Pap s korenčkovo solato – Lesoto

Pap je jed preprostih ljudi na jugu Afrike, saj je zanjo potrebno zelo malo sestavin: le moka in voda! No in potem še kakšna zelenjava ali nekaj za zraven. Pap se lahko je kod priloga (namesto krompirja) ali pa kot glavna jed, če mu primešamo kaj zelenjave oz. ga prelijemo s kakšno omako. In če smo natančni ni pap nič drugega kot pa žganci!

Le da se ga dela iz bele koruzne moke (to je moka iz bele koruze), ki je pri nas velika redkost. Po dolgem iskanju sem jo našla v Brinečevem mlinu v Rečici ob Savinji. Imela pa sem tudi že rezervni načrt, če moke ne dobim: kupila bi belo polento (ki se jo dobi v vseh večjih trgovinah, npr E.Leclerc) in jo v kavnem mlinčku zmlela v moko.

Kosilo v Lesotu: pap (tista bela zadeva na krožniku), korenčkova solata, buča gem in zeljna omaka

 

Midva sva pap jedla v Lesotu, postrežen pa je bil s korenčkovo solato, kuhanim zeljem in bučko gem, ki se je pri nas ne dobi in sem jo doma, ko sem poskušala ponoviti to jed, nadomestila z navadno muškatno bučo. Ni bilo enako, je bilo pa zadovoljivo podobno.
Pa poglejmo recept za 4 osebe:
Pap
 
SESTAVINE:
  • 600ml vode
  • ščepec soli
  • rezino masla
  • 400g bele koruzne moke
Slano vodo zavri in ji dodaj malo masla (tanko rezino ali malo čajno žličko). Ko se maslo raztopi in voda brbotajoče vre, vsuj vanjo moko, takoj pokrij, zmanjšaj ogenj in kuhaj 5minut brez mešanja. Potem pap dobro premešaj, da ni nikjer več kepic moke, spet pokrij in na majhnem ognju kuhaj še približno 30 minut. Vsake toliko malo premešaj, da se ti pap ne prime na dno.

 

Pap v loncu
Korenčkova solata
 
SESTAVINE:
  • 400g korenja
  • 200g rozin
  • 4 jedilne žlici majoneze
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 2 jedilni žlici mleka
  • limonin sok
Korenje na tanko naribaj in ga takoj pokapaj z limoninim sokom, da ti ne porjavi. V ločeni posodi zmešaj majonezo, sladkor in mleko, da dobiš ne preveč in ne premalo tekoč solatni preliv. Sedaj zmešaj rozine in korenje ter oboje prelij z majoneznim dresingom. Dobro premešaj.

Kot prilogo sem v slani vodi skuhala še muškatno bučo, zeljno omako ali “prisiljeno zelje” pa je dodala moja babica.

Najina različica lesotskega kosila: pap (beli žganci), muškatna buča, krenčkova solata in babičina zeljna omaka

Jed sva postregla najinim sorodnikom in vsak je vihal nos nad določenim delom kosila, ko pa so poskusili, pa so se vsi strinjali, da je bilo dobro 🙂

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link