Vožnja po “Roof of Africa” in preko prelaza Sani pass

Državico Lesoto smo zapustili po najbolj dramatični lesotski cesti, imenovani Roof of Africa (streha Afrike). Gre za pot dolgo 150 km od mesta Oxbow do mejnega prehoda Sani pass (prelaza Sani), ki je polna serpentin, strmih klancev in vodi preko večih prelazov, vse pa se odvija nad 2500m.

 

Vijugasta cesta po strehi Afrike
Same serpentine in sama strmina!
Pokrajina tu je spet dih jemajoča: kakšni hribi, kakšna cesta, kako strma je, kako ostri so zavoji! Noro! Na našo srečo je celotna cesta sveže asfaltirana in je bila vožnja po njej malo hitrejša in prijetnejša. Čeprav priznam, da sem makadanskih cest tu, v Lesotu, že čisto navadila 🙂

 

Šibamo po klancu navzdol
Na poti smo se nekajkrat dvignili nad 3000m, kjer smo našli še zaplate snega in se kepali 🙂 Ja, tudi v Afriki imajo sneg in led! Pa zanimivo je, da tudi na tej višini še rastejo rastline: drobne lepe rožice.

 

Najvišja točka na poti

 

Zaplate snega na prelazu
Rožice na višini 3200m

 

Želeli smo obiskati tudi še delujoč rudnik diamantov Letseng, ki menda v državno blagajno prinese največ denarja in je ponos Lesota. A območje je močno varovano in brez posebne dovolilnice in vpraprejšne najave, obiska nismo mogli nadaljevati (čudno, ane? :))
Niso nas spustili blizu rudnika diamantov
Na koncu te poti se nahaja planota Sani Top, ki se zaključi s prelazom Sani Pass (2895 m). Tam smo si v najvišjem pubu v Afriki privoščili vročo čokolado, potem pa polni energije zlezli na dva tri-tisočaka v bližini.

 

Močan veter na vrhu 3000m visokega griča nad Sani Top planoto
Asfaltna cesta se na meji z Južnoafriško republiko konča in z njo tudi lepo vreme. S planote smo se strmo spuščali po makadamski cesti in v gosti megli! Bilo je grozljivo! Komaj smo videli 2 metra pred seboj, cesta pa je bila polna strmih ovinkov in serpentin, seveda nobene obcestne ograje, namesto nje pa prepadi! Pa razmočena podlaga in škripajoče zavore ter listnate vzmeti na našem avtu … Janji se je kar vrtelo 🙂 Ampak nam ni bilo hudega, saj nas je Rok srečno pripeljal v dolino.

 

Počasi zapuščamo Lesoto. Pot proti mejnemu prehodu Sani Pass

 

Meja z Južno Afriko in konec lepe ceste

 

Slaba cesta in slabo vreme na južnoafriški strani prelaza Sani Pass

In tako se je končala naša pustolovščina po Lesotu. Nama je bilo kar težko zapustiti državo prijaznih ljudi in čudovite narave, Janja in Tomaž pa sta bila vesela civilizacije v Južni Afriki 🙂

 

Eden zadnjih razgledov v Lesotu

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!