Edini gozd v Lesotu – nacionalni park Ts’ehlanyane

Ok, priznam, naslov je malo zavajajoč: gozd v parku Ts’ehlanyane ni edini, je pa eden redkih v Lesotu. Pesniško pretiravanje 😉

Ko sva doma planirala potovanje po Lesotu, sva si to gorsko državico predstavljala veliko bolj zeleno in gozdnato. A dejansko so hribi v Lesotu rjavkaste barve. Deloma je to verjetno zaradi letošnje hude suše, deloma pa so razlog rastline, ki rastejo po teh hribih: suhe, grmičaste trave, samo sem pa tja se najde kakšno drevo ali grm. Ko pa smo v vodniku prebrali, da v naravnem parku Ts’ehlanyane obstaja gozd, v katerem živi vrsta antilop eland, smo se odločili stvar preveriti še sami.
Rjavi, suhi hribi. Park Ts’ehlanyane
Park se nahaja približno 30km JV od mesta Butha-Buthe, cesta do parka je dobra, asfaltirana in se vije ob majhni rečici, v kateri so ženske iz vasi v bližini prale perilo.

 

Pogled proti parku Ts’ehlanyane
Da bi se narave dodobra nagledali, smo se odločili za vzpon na bližnji, 2800m visok hrib, ki vodi skozi lesotski gozd in mimo antilop.
Začnemo hodit, se vzpenjamo, okoli nas neko grmičevje … počasi se dvignemo nad gozdno mejo in spet hodimo po suhih travah. Kje je sedaj ta zavarovan in poseben gozd? Na poti nazaj dol sem prišla do sklepa, da mora biti gozd tisto rastje, grmovje spodaj … pa tudi na zemljevidu je bil tam označen gozd. Ampak gozd pa tak! Tu rastejo akacije, in ker jih je veliko, so to področje poimenovali gozd. Zame je definicija gozda skupek visokih dreves, človek pa hodi POD krošnjami teh dreves. Nisem botanik, ampak drevo bi moglo imeti deblo, ki se na neki višini razveja v krošnjo, akacije pa imajo zelo tanko deblo, ki se razveja že takoj pri tleh. Pa tudi cela rastlina ni višja od 2-3m! Torej so akacije grm, kajne?
Akacijev gozd
Cvetoče akacije
Da ne bo zvenelo, da se samo pritožujem: akacijev “gozd” je bil zelo lep, saj je ravno cvetel. in je bil zato v nežno zeleni in rumeni barvi. Pa tudi park sam je čudovit. Zvečer lepi sončni zahodi, čez dan razgledi na hribe in pa mir, tišina, nikjer nobenega, samo žvrgolenje ptičkov … Res je bilo lepo.
Noro lep sončni zahodi
Počitek z razgledom
Priprava naše večerje

PS: do našega cilja, vrha na 2800m nismo prišli, ker nas je vmes pregnal dež, smo pa v daljavi, z daljnogledi videli kar nekaj elandov. Tura torej uspešna 🙂

Pa še INFO: park je odprt od 6:00 do 17:00, kasneje vstop ni mogoč! Vstopnina v nacionalni park znaša 30LSL (loti – ednina, maloti – množina) oz 40LSL, če v parku prenočiš. Glede nastanitvi pa sta dve možnosti: luksuzna Maliba lodge ali zelo preprosta National Park House, ki ponuja sobe in prostor za kampiranje.

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link