Great Ocean Road 1.del

Great Ocean Road je ena najbolj slikovitih cest na svetu. Razteza se ob  južni obali Avstralije v zvezni državi Victoria. Mi smo prevozili le najbolj znan in menda najlepši del te poti, med krajema Lorne in Port Campbell.

Pot smo začeli s tipičnim obrokom: fish and chips v Lorne. Bil je nesramno drag in še zanič po vrhu. Naše nezadovoljstvo so pregnali kakaduji, ki so si postregli s krompirčkom pri sosednji mizi. V eno nogico so prijeli krompirček, z drugo pa so stali na ograji ob mizi in počasi glodali svoj plen. Jaz sem si celo drznila prisesti in jim podajala krompirčke.

Malica s kakaduji
Fish and chips

Pot se ves čas vije ob obali, po klifih in ponuja čudovite razglede na plaže in obalo. Del poti gre skozi nacionalni park Otway, ki je pravzaprav evkaliptusov gozd z veliko praproti vmes. Vse to rastje seveda ponuja odlične pogoje za življenje vse sorte živalic, ki smo jih z veseljem opazovali. Že med vožnjo smo videli cel kup različnih ptic, papagajev raznih barv, valabije (manjša vrsta kengurujev) in koale. Kraj Kennet River je najbolj znan prav zaradi velike populacije koal v okoliških gozdovih. Kako jih najti? Poišči skupino ljudi, ki gleda nekam gor v krošnjo dreves 🙂

Great Ocean Road vodi skozi evkaliptusove gozdove
Na približno polovici poti smo zavili dol z Great Ocean Road in se usmerili v notranjost Otway nacionalnega parka. Lokalni vodič Bruce nas je peljal na Lake Elizabeth, kjer smo s kanuji “lovili” kljunaše. Te živali so podobne bobrom s to razliko, da imajo kljun in da ležejo jajca. Veliki so do 60cm in zelo plašni. Iz svojih brlogov pridejo le ob zori in mraku in takrat se jih lahko vidi, ko plavajo po jezeru. Mi smo imeli malo nesreče, ker smo jih videli res od daleč in smo lahko samo sklepali, da gre za kljunaša. 
 
Zeleni griči ob Great Ocean Road spominjajo na Irsko
Večer smo dočakali ob jezeru Lake Elizabeth, ob povratku nazaj do avtomobila, pa sva doživela pravo nočno moro – le, da sva bila budna, ko se je vse skupaj dogajalo. Kako naju je prestrašila mala živalca sredi avstralskega gozda si lahko prebereš tukaj: Iz nebes v pekel
Naslednji dan smo pot nadaljevali naprej proti zahodu, kjer je bil naš cilj ogled ikone Avstralije: 12 apostolov.

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!