Viza za Vietnam in viza za Kambodžo

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Za nas, člane Evropske unije in Schengenskega območja, so vizumi dostikrat nepričakovana birokracija in dodatni stroški. Zaradi svojega dela v IAESTE pa še presneto dobro vem, kašen luksuz je to, da gremo lahko v večino držav brez vize. Ko vidim, koliko dokumentacije morajo kakšni študenti oddati veleposlaništvom, vse prevedeno in overjeno, da ne govorim o tem, da morajo v sosednjo državo, ali pa čez pol celine, da sploh pridejo do veleposlaništva … res nam ni hudega! Kakorkoli, pri planiranju potovanja v Vietnam, Kambodžo in Tajsko sva se prvič srečala s pridobivanjem viz. Viza za Vietnam je delovala najbolj komplicirana, a se je izkazala za precej “straight forward”, enostavno. Tudi viza za Kambodžo ni bila nič bolj komplicirana. Spodaj predstavljam, kako sva si vize za jugovzhodno Azijo uredila midva.

kambodža vstopni žig

Kamboški žigi v potnem listu

Viza za Vietnam

Torej, gremo po vrsti: najprej sva potrebovala vizum za Vietnam. Prebrala sem veliko forumov na to temo in na koncu našla sledeče informacije: v kolikor v Vietnam vstopaš preko mednarodnih letališč Ho Chi Minh City, Da Nang ali Hanoi, si lahko urediš vizo ob prihodu v državo, t.i. Visa On Arrival (VOA).

Za vietnamsko visa on arrival potrbuješ:

 • potni list, ki je veljaven še vsaj 6 mesecev in ima vsaj 2 strani prazni,
 • povabilno pismo,
 • fotografijo,
 • gotovino v USD za plačilo vizumske takse na letališču (25 USD za enkratni vstop, 50 USD za večkratni vstop)
 • izpolnjen obrazec Exit and Entry Form

Povabilno pismo za Vietnam

Da lahko dobiš vizo na letališču v Vietnamu, si moraš pred prihodom priskrbeti povabilno pismo oz. letter of approval izdan s strani določene turistične agencije oz. vietnamskega ministrstva za priseljevanje (Ministry for Immigration). Zanesljiva in ugodna spletna stran za to je: www.vietnamvisapro.net. Tukaj vneseš svoje podatke, številko potnega lista, plačaš storitev in v roku nekaj dni dobiš na mail to povabilno pismo. Cena povabilnega pisma je 6 USD in se plača s kreditno kartico preko spleta.

Pozor! Kogar skrbi varovanje osebnih podatkov, naj se te metode ne poslužuje. 

Na tem povabilnem pismu bodo namreč poleg tvojega imena, priimka in številke potnega lista še imena in ostali podatki drugih ljudi, ki so se približno v istem času prijavili za enak tip vize. 

Viza za Vietnam na letališču

Bila sva pripravljena, oborožena z vsemi dokumenti … vsaj tako sva mislila. Potem pa se je zakompliciralo … Prideva na letališče in se postaviva v vrsto pred okencem za VISA ON ARRIVAL. Poleg omenjenega dokumenta je treba uradniku predložiti še eno fotografijo, potni list in pa plačati pristojbino za vizo. Potni list sva imela v rokah, povabilno pismo sem hranila v posebni mapi v nahrbtniku, kje pa so fotografije?! Rok jih je dal v oddano prtljago! Ta pa naju je čakala na drugi strani letališča, kamor nisva mogla brez vize! Joj, kaj pa sedaj?! Previdno sva vprašala uradnika, če lahko dobiva vizo tudi brez fotografije. Odgovor: »Plačajta vsak 5$ in vaju bomo slikali.« Tako sva pač doplačala tistih 5 USD in čakala, da naju pokličejo za fotografiranje. Po 15 minutah so naju poklicali in nama izdali vizo. Brez fotografiranja! Verjetno so si za na najin račun uradniki privoščili malico 🙂

vietnamska viza

Viza za Vietnam

Viza za Kambodžo

O kamboški vizi se piše ogromno po forumih. Razlog? Načeloma jo je lahko dobiti na meji (visa on arrival), vendar je za to potrebno podkupiti uradnike na kopenski meji, da ti vizo izdajo še tisti dan (če v Kambodžo priletite, potem menda teh problemov ni). Druga možnost pa je, da si urediš vizo preko spleta, t.i. e-vizo.

PREBERI ŠE  Recept: Amok fish (ribji curry) - Kambodža

Za kamboško visa on arrival potrbuješ:

 • potni list, veljaven vsaj še 6 mesecev
 • eno fotografijo za potni list
 • gotovino za plačilo vizumske takse: 30 USD plus napitnina 😉

Za kamboško e-vizo potrebuješ:

 • potni list, veljaven vsaj še 6 mesecev
 • skenirano fotografijo za potni list
 • kreditno kartico za plačilo vizumske takse
 • vedeti moraš, na katerem mejnem prehodu boš vstopil v Kambodžo

Viza za Kambodžo – najina izkušnja

Midva sva potovala s Tajske po kopnem v Kambodžo, tako da bi sicer lahko zaprosila za vizo ob prihodu (VOA). Čeprav naju je malo skrbelo, kako bo tisto “podkupovanje” na meji potekalo, sva vseeno nameravala vizo dobiti tako. Odločila sva se, da bova trmasta in podkupnine ne bova plačala, pač pa bova lepo počakala. Poleg tega pa sva se želela tudi izogniti plačilu “processing fee”, torej še dodatne takse za e-vizo. Nato pa sva izvedela, da bodo tik pred najinim prihodom v Kambodžo podražili vizumsko takso iz 20 USD na 30 USD. Takrat pa res nisva več odlašala in odklikala sva na spletno stran kamboškega ministrstva za zunanje zadeve: www.evisa.gov.kh. Izpolnila sva prijavo, plačala 27$ in v roku enega tedna dobila vizo po mailu! Danes je cena vize 30 USD in 6 USD takse, torej skupaj 36 USD.

Na meji so nama vsi ponujali pospešen postopek pridobitve vize (v zameno za plačilo, seveda), midva pa sva jih lahko brez težav in slabe volje zavrnila, saj sva imela vizo že v potnem listu. Carinik nama je pod vizo, ki sva jo s knofljami pritrdila v potni list (menda je ne smeš nalepiti!), odtisnil še žig in stvar je bila zaključena. Brez težav, stresa, zato res priporočava to varianto!

viza za kambodžo

Viza za Kambodžo

Komentiraj

Lahkih nog naokrog