Pravljični Luksemburg

Vikend izlet v Luksemburg, majhno a izjemno bogato državo. Tokrat je bilo najino izhodišče Stuttgart, kjer je Rok na 2-mesečni praksi. V petek zjutraj sva najela majhen avto z omejeno kilometrino (900km) in se odpeljala novim dogodivščinam naproti. Ker sva morala paziti na število prevoženih kilometrov, sva ves čas iskala bližnjice, večkrat zapustila avtocesto in se vozila po lokalnih cestah, se pri tem seveda pogosto izgubila … a vse je bilo za to, da bi prihranila kakšen kilometer.

Shema najinega izleta v Luksemburg

Najina prva postojanka v Luksemburgu je bil grad Vianden, ki zgleda kot iz pravljice! Ozki zašiljeni stolpiči v gotskem slogu, visoko obzidje, lokacija na skali … vse to daje občutek, da se je čas ustavil nekje pri koncu srednjega veka. Seveda je treba poudariti, da je grad zelo lepo vzdrževan in je bil pred kratkim obnovljen. V nasprotnem primeru najbrž ne bi bil tako impresiven.

Grad Vianden, Luksemburg

Sledil je obisk še enega gradu v vasici Esch sur Süre. No … bolj kot grad, bi temu lahko rekla ruševina. Ostal je namreč samo še en obrambni stolp in nekaj podrtih zidov. V meglenem jutru tudi razgledi z vzpetine niso bili nevemkaj, tako da sva kar hitro spokala dalje.

Med potjo do glavnega mesta sva se vozila po luksemburškem podeželju. Presenetilo me je, da imajo toliko kmetij in polj. Te države si nisem predstavljala kot kmetijske velesile. Pa kakšna kmetijska mehanizacija! Sami najboljši stroji, traktorji, dobri avtomobili! Ja, nekje se mora poznati dejstvo, da je Luksemburg država z najvišjim BDP-jem v Evropi. Pričakovala sem res majhno državo, nekaj mest in to je to. Ampak ne, Luksemburg niti ni tako zelo majhna država. Mest je res malo, je pa toliko več zelenih površin; gozdovi, travniki, pašniki, cvetoča drevesa … kljub slabemu vremenu, so bili pogledi čudoviti.

Luksemburško podeželje spomladi

Pa še ena zanimivost, ki je prej nisem vedela: Luksemburg ima svoj jezik, luksemburščino! Čisto zares, ne hecam se! 🙂 Je neka mešanica med francoščino in nemščino, čeprav je po mojih izkušnjah bližje nemščini. Poleg luksemburščine pa sta uradna jezika še francoščina in nemščina. Težav s sporazumevanjem zagotovo ni 🙂

Tudi glavno mesto, Luksemburg, ne razočara. Stari del je prav tako pravljičen. Gotski stil stolpičev, zašiljenih streh in obzidje spet dajejo občutek, da sva se znašla nekje sredi Trnuljčičinega kraljestva 🙂 Sprehodila sva se po “Corniche”, neke vrste naravnem balkonu, na katerem je stala prva utrdba na tem mestu, in si ogledovala spodnji nivo starega mesta, ki se je razvil ob rečici Alzette in se imenuje “Ground”.
Pravljična mestna hiša v Luksemburgu

 

Pogled na staro mesto ob reki Alzette, imenovano Ground
Zelenje v glavnem mestu. V ozadju katedrala

Ko sva se že vračala nazaj proti avtomobilu, sva spontano zavila v neko slaščičarno. Izdelki so bili tako lepi, tako lepo postavljeni, lepo dekorirani, da sploh nisva pomišljala, ampak takoj kupila nekaj makronov. Seveda niso poceni! En makron stane 3€! Ampak, ko ga daš v usta, je vsak cent poplačan! Kakšen nežen piškot, kar topi se v ustih in kakšen okus! Čista harmonija! Žal si nisva zapomnila imena slaščičarne, a če kdo potuje v Luksemburg, se priporočam še za kakšen makron! 🙂

Nebeško dobri makroni!

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!